Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: siiri 
Päivämäärä:   14.9.20 16:35:06

Ensimmäinen "varsani" on nyt 3-vuotias ja sillä todettiin irtopala vuohisen takapinnalla. Kaksi eläinlääkäriä sanoi, että on helposti poistettavissa (anestesiassa toki) ja on sen verran iso, että kannattaa poistaa. Mielellään sen leikkauttaisin ja nyt olisi hyvä aika ennen ensi kauden treenejä.

Mutta tämä on herkkäsieluinen energiapakkaus, menee helposti kierroksille, eikä varmasti kestä karsinalevossa 2-3 viikkoa itseään hajottamatta.
Katsoin kaverin irtopalaleikattua hevosta, joka ei ollut laisinkaan kipeä edes välittömästi leikkauksen jälkeen. Kipeää hevosta olisi helpompi pitää paikallaan.

Kysymys siis, miksi hevosta pitää seisottaa viikkokausia niveltähystyksen jälkeen, kun ihmiselle suositellaan heti liikettä vastaavien leikkausten jälkeen?

Jos se oikeasti pitää seisottaa paikoillaan, harkitsen leikkauttamista vasta vähän myöhemmin. Jos ikä hieman rauhoittaisi.

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: tupla 
Päivämäärä:   14.9.20 16:51:31

En osaa vastata suoraan kysymykseesi, mutta kerron oman kokemukseni.

Ensin - leikkauta irtopala heti! Kadut myöhemmin, jos pala on ehtinyt tehdä vauriota nivelpinnalle - tämä voi vaikuttaa tulevaisuuden uraan / käyttöön ja etenkin nousee myyntitilanteessa esiin. Jos leikkautat palan ennen (Kun on ehtinyt vaurioittaa), vältyt em. ongelmista.

Toiseksi - meillä leikattiin kintereestä, joka on käsittääkseni helpompi leikkaus. Hoito-ohje oli kaksi viikkoa karsinalepoa TAI sairastarha, jos keli on kuiva ja tarha pieni ja puhdas. Onneksi ehdittiin leikata ennen syyssateita laidunkauden päätteeksi, joten sai olla karsinan kokoisessa tarhassa päivisin. Kolmannella viikolla sai talutella.

Meidän leikkaava ell suositteli kuvausta jo ennen 2 ikävuotta. eli ei odotella kolmoseen asti. Meillä oli 2-vuotias. Kaikki meni hyvin ja nuori toipui ilman murheita. Tämä myös aika kovapäinen, eniten huolta aiheutti, miten saadaan vaihdettua siteet ja tehtyä kunnon paketti aina kotioloissa, kun vähemmän oli ehditty käsitellä / totutella takasten alueella puuhasteluun. Alkukankeuksien jälkeen kaikki ok ja antoi hyvin hoitaa.

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: Pau 
Päivämäärä:   14.9.20 17:39:01

Me saatiin ohjeeksi 2 viikkoa karsinalepoa, sitten 3 viikkoa sairastarhaa. Hevonen (4v) kesti karsinalevossa 1 vuorokauden. :D Sitten se oli niin kivuton ja pirteä, että meinasi tulla karmeista läpi. Pari päivää yritettiin kaikenlaista jos rauhoittuisi, mutta ei sopeutunut.

Laitettiin se sitten isoon sairastarhaan, kyllä se sielläkin ramppasi mutta sentään enimmäkseen käynnissä. Kävelylenkkejä tehtiin koko ajan. Hyvä nivel tuli. Minäkin suosittelen noudattamaan ell ohjetta poistamisesta. Parissakin vuodessa irtopala voi tehdä pahaa tuhoa, mutta parissa vuodessa ei hevosen rauhaton luonne muutu karsinalepoa sietäväksi.

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: Pau 
Päivämäärä:   14.9.20 17:59:29

Enkä minäkään osannut vastata kysymykseen.
Kaippa ne ell:t kirjoittavat ohjeet varman päälle, mutta kun järjellä ajattelee, niin vähemmän se nivel rasittuu pienessä tarhassa kuin boksissa riehuessa. Ähkyriski myös pitää huomioida. Iso riski ottaa hevonen laitumelta tai treenistä ja lykätä karsinalepoon. Eri asia jos se olisi kipeä tai ei voisi astua jalalle, mutta taitava kun tähystysleikkaa, jälkioireet on tosi pienet.

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: siiri 
Päivämäärä:   14.9.20 19:05:49

Kiitos vastauksista <3 Lisääkin kokemuksia kuulen mielelläni!!

Yritän saada eläinlääkäriltä vastauksen kysymykseen, että tuhoaako kävely sitten sen leikatun nivelen. Sairastarha olisi jo suuri helpotus verrattuna karsinaan, mutta luulen että tämä ei pysy sielläkään paikoillaan.

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   14.9.20 20:00:26

No, meillä vähän lievemmillä nivelongelmilla pitäisi olla sairastarhassa, perjantaina tarkistus. En edes harkinnut tekeväni sellaista, koska enemmän se nivel rasittuu jos hevonen pyörii ympyrää minitarhassa. Se kävelee omassa, isommassa tarhassaan sen minkä kävelee.

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: EE 
Päivämäärä:   15.9.20 08:15:23

Ensinnäkin se on vastuukysymys. Eläinlääkäri ohjeistaa satumaailman ideaalihoidon ja omistaja soveltaa ohjeet todelliseen elämään. Toisekseen kotihoito-ohjeet annetaan samanlaisina kaikille. Eli pitkä lepo siltä varalta, että nivelessä on tulehdus tai muuta tuhoja irtopalan seurauksena. Nuorilla hevosilla yleensä ei ole tulehdusta. Kolmannekseen tikit pysyy paremmin kun jalka on paikallaan.

Minäkin käyttäisin omaa harkintaa sen karsinan/tarhan suhteen. On parempi myöskin kävellä narussa pidempään eikä riehua energiat itsekseen.

Koppilepo on ehdoton laajoissa avoleikkauksissa, murtumissa tai isoissa haavoissa.

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: siiri 
Päivämäärä:   16.9.20 08:00:58

Hei taas, kiitos teille! Varaan sen leikkauksen tälle kuulle mahdollisimman pian :))

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: Kipa 
Päivämäärä:   16.9.20 09:02:59

Ei meilläkään nuori 2v ori pysynyt kuin päivän karsinassa, sen jälkeen tehtiin pihalle sairastarha, jonka koko oli ehkä 20 neliötä. Karsinassa hyppi pystyyn, potki ja huusi, joten todettiin paremmaksi palata 'normaaliin päiväohjelmaan'. Ahne kun oli, niin reippaalla heinällä viihtyi hyvin päivän rauhassa ulkona, ja viereiseen tarhaan laitettiin pihattokaveri, niin pystyi pojat vähän riimuhippaa leikkimään. Parani moitteettomasti.

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: siiri 
Päivämäärä:   16.9.20 11:15:40

Oikein kiva kuulla sinunkin kokemuksesi :)
Saatiin leikkausaika parin viikon päähän!

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   16.9.20 19:58:11

Oletteko missä leikanneet?

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: siiri 
Päivämäärä:   17.9.20 08:46:00

Me mennään Viikkiin, koska kaverin hevonen leikattiin siellä tosi onnistuneesti ja muutenkin siellä on kuulemma yhdet Suomen parhaista lääkäreistä ja puitteista.

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   17.9.20 09:53:20

heti vaan pois, ettei aiheuta vaurioita. ja vaikkei vaikuttaisi kipeältä, voi olla, hevonen peittää pienen kivun hyvin.

omalta leikattiin vasta 7-vuotiaana, kun sen ostin. ihan harrastehevonen mutta onneksi tuli kuvattua. hyvin kesti kuukauden karsinalevon, toki rauhallinen ja hyvätapainen yksilö. taluteltiin koko ajan, ekoina päivinäkin jo muutamia minuutteja, muistaakseni ekat kaksi viikkoa piti olla täysin levossa. sitten oli yksin pienehkössä tarhassa parisen viikkoa, ei yleensäkään juoksentele turhia niin sujui kyllä hyvin. muutaman laukkapätkän otti kun pääsi laumaan, mutta sitä ei voi oikein estääkään.

lepojakso täytyy hoitaa hevosta ajatellen. on parempi että se liikuskelee rauhassa isossa tarhassa, kuin hyppii ja pomppii karsinassa... kaikkia ei vaan voi pitää sisällä tai edes pienessä tarhassa.

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: Anna 
Päivämäärä:   19.9.20 17:29:59

Karsinalevossa ollaan siksi, että haava menee kiinni ja nivelneste eli nivelen voiteluaine palautuu normaaliksi. Vaikka tähystyshaava on pieni niin siitä on suora avoin reitti nivelen sisälle ja jos niveleen pääsee bakteeri, se johtaa pahimmillaan hevosen lopettamiseen. Mitä paremmin hevonen on paikallaan, sitä nopeammin haava menee kiinni ja riski tulehtua on ohi. Niveltähystyksessä nivel tyhjenee normaalista nivelnesteestä, joka korvautuu nivelen huuhtelusta käytettävällä huuhtelunesteellä. Nivelneste palautuu leikkauksen jälkeen hiljalleen normaaliksi, mutta heti leikkauksen jälkeen rustot ovat herkempiä vaurioille, koska nivelessä ei ole normaalia ns voiteluainetta.

Kyllä kannattaisi noudattaa eläinlääkärien ohjeita vaan, ei ne turhaan määrää hevosille lepoa. Jos hevoset ei pysy karsinassa rauhassa, soittakaa klinikalle ja pyytäkää sieltä apua.

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: €€ 
Päivämäärä:   19.9.20 20:20:33

^ Olet oikeassa! Minulle ell sanoi kuitenkin (kirjallisen ohjeen ”ulkopuolelta”) niveltähyn yhteydessä että parempi pihalla kuin karsinassa, jos ei pysy karsinassa paikoillaan. Karsinassa pyöriminen, hyppiminen ja potkiminen on erityisesti pahasta. Haavat pitää ehdottomasti pitää kuivana myös ulkoillessa!
On niitä pitkäkestoisia ”rauhoittavia”, mutta ne ei ole tehokkaita ja suurentaa ähkyriskiä.

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: Tallinpitäjä 
Päivämäärä:   19.9.20 20:37:55

Miten klinikka voi auttaa levottoman hevosen omistajaa kotioloissa..?

Määräämällä rauhottavia :D ?

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: Anna 
Päivämäärä:   19.9.20 22:19:51

Juurikin määräämällä rauhoittavia. Kaikki rauhoitteet eivät lamaa suoliston toimintaa, tietääkseni vain opiaatit aiheuttavat kohonneen ähkyriskin.

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: €€ 
Päivämäärä:   20.9.20 08:18:03

Rauhoittavat ei sinäänsä lamaa suolistoa, mutta ähkyriski kasvaa sen takia että hevonen on paikallaan, ei liikehdi eikä välttämättä edes syö normaalisti (myös ruokatorventukoksen riski kasvaa).
Hevosta ei voi lääkkeillä rauhoittaa moneksi päiväksi.
Sitten on niitä luontaistuotteita kuten valeriaana, tryptofaani, mutta epäilen onko ne tehokkaita moneksi päiväksi tai viikoiksi.

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: K 
Päivämäärä:   20.9.20 09:41:43

Suurin osa hevosista on täyspäisiä ja osaavat käyttäytyä pienen karsinalevon ajan.

Kertomalla leikkaavalle lääkärille saat varmasti räätälöidyt hoito-ohjeet sekabollalle. Tarkoitus on minimoida rasitus, esim useimmissa paikoissa näillä keleillä tarhan pohja voi olla epätasainen ja/liukas (liejuinen) ja siksi karsinalepo. Hevonen painaakin hiukka enemmän kuin ihminen ja rasitus leikatulle nivelelle on vähän eri.

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: Kaiaj 
Päivämäärä:   20.9.20 13:11:20

Nuori ori meni starttikunnosta niveltulehduksen tähystykseen leikkuupöydälle (x2). Annettiin jotain rauhoittavaa pastaa pari ekaa päivää koppihoidossa, Jotta olisi tottunut. No ei tottunut vaan veti vihaisena rallia ympäri karsinaa. Ulkona tarhassa rauhoittui, vaikka jnkv ramppasi sielläkin.
Hyvin se parani tälläkin hoidolla, vaikka tietysti kannattaisi noudattaa ohjeita ja bakteerin aiheuttama niveltulehdus on vielä erityisvaarallinen tilanne.

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   20.9.20 15:40:31

Pyydä plegiciliä mukaan. Käytät sitä tarvittaessa.

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: Kaiaj 
Päivämäärä:   20.9.20 18:12:59

Plegiciliä se taisi olla, mutta eihän sitä voi kahta tai kolmea viikkoa syöttää tai pistää.

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: siiri 
Päivämäärä:   21.9.20 20:01:05

Kiitos kommenteista ja erityisesti Annalle kiitos vastauksesta! <3

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: Kooli 
Päivämäärä:   22.9.20 00:07:02

Eikö niillä leikatuilla voi pitää edes yhtä kaveria tallissa seurana sitä muutamaa päivää että ehtisi parantua? Vaikka puolipäiväisesti kaveria vaihtaen välillä, ettei terve joudu ihan koko päivää olemaan kopissa.
Tiedän tapauksen jossa leikattiin irtopalat ja ruunattiin samalla reissulla, ruunauksen takia vaati liikutusta "liian aikaisin" ja pilallehan se meni.

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: Opo 
Päivämäärä:   22.9.20 07:54:34

Meillä annettiin lupa karsinankokoiseen sairastarhaan. Sai mennä heti leikkauksen jälkeisenä päivänä, jos oli kuivaa ja puhdasta. Hyvin pysyi teini pikkutarhassa, sadepäivät oli sisällä, ensin kaverin kans, mut sit pikkuhiljaa itsekseen.
Onneksi olin lomalla, niin pystyin viemään kesken päivän myös ulos/sisään kelin mukaan.

  Re: Irtopalaleikkauksen jälkihoito

Lähettäjä: Taavi 
Päivämäärä:   22.9.20 08:44:43

Jos hevonen viihtyy paremmin ja on rauhallisempi karsinan kokoisessa tarhassa, ei ole mitään syytä pitää sitä sisällä. Tietysti haavasidos on suojattava kosteudelta (eikä voi laittaa lumeen, lätäkköön tai kaatosateeseen) ja tarhan pohjan on oltava tasainen.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.