Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: ok 
Päivämäärä:   10.11.19 14:58:41

Otsikossa asia eli miten tämä määritellään? Olen huomannut että ravi- ja ratsupuolella on iso ero siinä miten esimerkiksi orien käytöstä arvioidaan. Siksi haluaisin ihan neutraalin määrittelyn asialle.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   10.11.19 17:06:52

Itse näen, että ori, joka möykkää kovin, eikä kunnioita ihmistä johtajana. Orimaisia elkeitä runsaasti vrt ruunamainen ori.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: Heh 
Päivämäärä:   10.11.19 18:59:33

Jollakin lailla se ori orimaisuutensa esiin tuo, en pidä mökäämistä pahana, yleensä mölyävät kun tulevat paikalle.
Karjas on mielestäni sellainen mitä ihmisen on vaikea hallita.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   10.11.19 19:38:25

Karjas on liian orimainen ori. Selvä sukupuolileima ja siihen liittyvä fyysinen ja psyykkinen orimaisuus ovat orille toivottavia ominaisuuksia, ketään palvelematon karjaus ei.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: T 
Päivämäärä:   10.11.19 20:18:20

Huutaa saa ja useimmat oriit pitävät ääntä varsinkin paikalle tullessa. Karjas möyryää mela pitkällä, etusta ja hammasta tulee, ts ei kunnioita ihmistä vaan on ihan hormoniensa hurmiossa.
Moni ori on toki keväällä vireämpi, ääntä maailmaan mahtuu, se ei vielä tee orista karjasta.
Välillä kyllä ratsukisoissa pelottaa, että joku sellainen pääsee irti.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: joan 
Päivämäärä:   11.11.19 09:38:42

Karjas on toisille oriille vihainen ori.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: ;; 
Päivämäärä:   11.11.19 15:01:10

Esim Apassi on sillain karjas, että vihaa toisia oreja. Pistettiin siks ravipaikalla pihanperällä kuntoon. Ihmiselle se on nöyrä. Ja työnsä tekee.
Sitten on näitä, joilla saa väistellä etusta, hammasta, takasta. Tai ei kiinnosta yhtään ihminen narun päässä. Ei ne oikein työtäänkään tee. Mullittaa vaan.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   11.11.19 20:56:03

Ei tuollaisille luonteenkuvauksille ole mitään objektiivista ja oikeaa määitelmää. Jokainen ajattelee näitä omalla tavallaan ja jos haluat tarkasti tietää mitä takoitetaan, kysy siltä joka sanaa käyttää.

Minusta karjaus on negatiivisen puolella, mutta jotkut pitävät sitä jopa kehuna.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: joan 
Päivämäärä:   12.11.19 09:42:55

Toisille oriille vihainen ori on karjas. Tämä on opetettu jo muinaisina hevostalouskouluaikoina, ja itse olen kuullut termiä jo 50-luvulta vanhojen hevosmiesten käyttämänä. Kaikki oriin käytöstavat eivät kerro karjaudesta, eikä ihmistä kunnioittamattomuus kerro siitä.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: oriinomistaja2 
Päivämäärä:   12.11.19 13:46:13

Tuntuu siltä, että varsinkin ratsupuolella jo hyvin vähäisistä orin elkeistä hevonen heti määritellään huonotapaiseksi tai karjaaksi. Kertoo ehkä siitä, että oreja yleisesti on vähemmän ratsupuolella ja niiden käyttäytymistä ei tunneta.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: no 
Päivämäärä:   12.11.19 16:39:46

Molempia työksenikin "harrastaneena", lämpöiset oriit vaan on sata kertaa puoliverisiä simppelimpiä kaikin tavoin. Ja tämä ei kerro pitämisestä vaan luonteesta, ne vaan on nöyrempiä ja palvelevampia luonteeltaan. Siten ehkä vähemmän karjaita kuin joku harva munansa pitää saanut puokki, joista niistäkään suurin osa ei niitä tarvitse, oli karjas tai ei.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: Lissu 
Päivämäärä:   17.11.19 18:21:36

Poneja, puokkeja ja lämppäreitä suht paljonkin oreina nähneenä ja käsitelleenä ponit on ihan järjestää hurjimpia.

Poniori on siis ihan eri maailmasta kuin lämppäri tai puokki. Pihatossa näitä on pidetty ja järjestään lämppärit on aivan vätyksiä, puoliveriset alkaa ehkä hieman heräillä, kun ponit on jo aivan täysiä oreja. Ja poneilla se ori on yleensä paljon orimaisempi jo nuorena kuin nuo lv:t ja pv:t aikuisenakaan.

Suomenhevosista ei kokemuksia juurikaan ole.

Mutta sitten on aina hyvä tulla jonkun lv-ihmiset selittämään, miten ravipuolella kyllä osataan pitää oreja. Kun eivät ole kunnon hormonihuuruilla pyörivää oria oikeasti tainneet ikinä nähdäkään. Ja puhun siis rotuponeista, en ratsuponeista, jotka on käytännössä puoliverisiä.

Poneilta siis on syytäkin ottaa ne pallit pois suht äkkiä, ei vain siksi, että ovat enimmäkseen lastenratsuja, vaan siksi että todellakin se hormonikäytös näkyy niissä ihan eri tavalla.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: ? :D 
Päivämäärä:   17.11.19 18:27:59

Karjas shettis :- D

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: Shetland 
Päivämäärä:   17.11.19 19:06:45

Meillä oli shettis jota voisi hyvinkin kutsua karjaaksi. Tammoille mylvi, astui kaikkea liikkuvaa, etuset lentelivät, vehje tanassa mölysi eteenpäin.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: akka 
Päivämäärä:   17.11.19 21:38:38

Eräs kokenut hevoseläinääkäri totesi shettisoreista aikoinaan, että "Jos ne olisi hevosen kokoisia niitä ei käsittelisi kukaan."

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: .... 
Päivämäärä:   17.11.19 22:53:00

samaa mieltä edellisten kanssa. shettisoria ei kannata vähätellä, on se 180 kg kuitenkin yleensä 2-3 kertaa käsittelijän massan verran, eli käytännössä ihan yhtä ylivoimainen kuin 600 kg orikin.

kaikenrotuisten hevosten kanssa työskennelleenä olen huomannut, että shettisorit ovat usein jo 1,5-vuotiaina todella voimakastahtoisia, purevat hanakasti niin ihmistä kuin laumatovereitaan ja hyppivät toistensa selkään. Puokki tai lämppäri ei tuossa iässä välttämättä ole kovin kiinnostunut edes kiimaisesta tammasta. :D

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   18.11.19 08:41:05

Monenlaisten orien kanssa puljanneena, tähän pihaan ei tule ikinä
- ponioria
- pv-oria

Voin ottaa vaikka kameliorin tai aasiorin, mutta noihin kahteen en koske. Kohtuullisen vitipäistä sakkia...

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: Huoh 
Päivämäärä:   20.11.19 17:34:14

"kaikenrotuisten hevosten kanssa työskennelleenä olen huomannut, että shettisorit ovat usein jo 1,5-vuotiaina todella voimakastahtoisia, purevat hanakasti niin ihmistä kuin laumatovereitaan ja hyppivät toistensa selkään."

Meillä welsh-orivarsa JO ENNEN VIEROITUSTA vikitteli naapuriaitauksen tammoja. Oma emä ja muiden varsojen emät piti tämän kyllä kurissa ja järjestyksessä, mutta naapuriaitauksen tammojen vierellä kulki heppi tanassa ja oli kyllä sellaset kosiskeluhörhötykset menossa, että oksat pois. Vaikka kyseessä vielä ihan täys rääpäle, joka kävi tissillä. Yritti aidoistakin läpi näiden perään, kun niillä oli kiima. Ei siis yksi aita välissä, vaan erilliset aitaukset ja useampi metri välilä.

Ihan uskomaton verrattuna puokkeihin. Oli sellaisten samanikäisten kanssa pihatossa sitten vierotuksen jälkeen ja oli koko pihan kingi kaikin puolin. PV-varsat ei todellakaan olleet edes oikein heränneet oriuteen, vaikka toki leikkivät ja hyppivät tämänkin kanssa.

Vahva orikäytös oli ja 1,5-vuotiaana ruunattiin, kun alkoi olla kaikki helisemässä sen kanssa. Tuli järkevä ja helppo ruuna. Olis varmaan voinut ruunata jo aiemmin...

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: joan 
Päivämäärä:   20.11.19 19:46:28

Täällä kerrotaan nyt enimmäkseen muista kuin karjaista oriista. Kaikki riehakas ja vilkas ja vallatonkäytös e i o l e k a r j a u t t a.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: 1ssu 
Päivämäärä:   25.11.19 17:30:28

siis mitä se ihan oikeasti tarkoittaa? kun neiti tietämätön ei sitä kerran
tiedä

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: ´´´´ 
Päivämäärä:   26.11.19 16:15:24

Minulle karjas tarkoittaa käytöstavatonta ja vaarallista oriitta, jonka sukupuolivietti ajaa kaiken muun ohi. Ei palvele ihmistä eikä ole mitään kiinnostustakaan siihen.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: marjaana 
Päivämäärä:   26.11.19 16:57:40

Se tarkoittaa, niin kuin täällä on jo kerrottu, toisille oriille vihaista oria. Toki siihen rehvakkuuteen ja riidanhaluun voi liittyä ihmisen kunnioituksen puute silloin kun se joutuu tilanteeseen jossa se vaikka taluttaessa kohtaa vihan kohteen. Karjas ori ei välttämättä ole ihmiselle vihainen. Olen nuorena käsitellyt orlov-oria joka oli aivan mahdoton jos toisia oriita oli lähelläkään, mutta ihmiselle se oli suorastaan herttainen ja aivan mahdottoman viisas ihmisen palvelija. Paikassa jossa oli vain tammoja se oli kaikkien käsiteltävissä.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: 1ssu 
Päivämäärä:   26.11.19 17:02:01

ok.sana oli vaan ihan vieras entuudestaan.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: mm 
Päivämäärä:   27.11.19 14:22:58

Mulla on pihassa pari welsh oria, kaks shettis oria ja yks suokkiori. Ja näistä tuo toinen welsh ori on kaikista pahin. Shettis on kuin ruuna, toinen welsh kyllä välillä huutelee mutta ei ole juuri kiinnostunut muista hevosista ja suokki on orimainen mutta nössykkä. Tää pöhkö welsh on keväällä ja kesällä ihan pöljä. Joo pysyy käsissä eikä ihmiselle uhittele mutta vehje tanassa huutaa ja streppaa. Ratsastaessa kyllä tekee työnsä mutta kun ei ole ratsastaja selässä niin alkaa oreilu :D

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: Vieraita sanoja 
Päivämäärä:   27.11.19 14:41:24

mäenkiel sanakirjan mukaan tarkoittaa

karjas = ruotsiksi brunstig eli suomeksi suoraan käännettynä kiimainen

Eli ei siinä ole nyt yhtään mitään tekemistä ihmisen kunnioituksen tai muun sellaisen kanssa.
Karjastakin oria voi ihan normaalisti kouluttaa ja opettaa niin, että se käyttäytyy ihmisen läsnä ollessa siivosti (vaikkakin ehkä aika äänekkäästi). Haasteellisempaa ehk kokemattomalle saada sellainen ori opetettua jos muita heppasia lähellä koska ori ei ehkä jaksa keskittyä. Mutta kun sen taidon omaa, niin no problem.
Minulla on sellainen ori. Möykkää ja elämöi heppi tanassa, mutta kunnioittaa ihmistä kuitenkin. Ja toimii!

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: joan 
Päivämäärä:   27.11.19 15:44:43

Edelleenkään kaikki möykkäävät ja muuten huonosti käyttäytyvät oriit eivät ole karjaita, uskokaa jo.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: joan 
Päivämäärä:   27.11.19 19:14:59

Itse asiassa eräs tuntemani vanhempi hevosmies, jolla oli ollut monia oriita, kertoi, että karjas ori saattaa pikemminkin käyttäytyä hyvinkin hillitysti siien asti, kunnes toinen ori ilmestyy maisemiin. Hänen mukaansa silloin jos ori pääsee hyökkäämään toisen päälle, niin siinä on tappamisen meininki. Että oiean karjaan oriin kanssa saa todella olla tarkkana.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.11.19 10:30:52

Kun on nähnyt "kiimoissaan" ihmisen kimppuun käyvän oriin niin ei voi kuin ihmetellä miksi niin usein pidetään harrastehevosia oreina. Ja näitä ihmisen päälle käyneitä tiedän olleen useita, ei yksi tai kaksi. Ja ammattilaisten kanssa kun juttelee niin kaikki tietävät vähintään 5-10 sellaista tapausta. Tai ehkä joku lv-ravuri voikin olla ori, mutta muuten kaikki vaan ruunaksi, jos ei ole aivan erinomaisen hyvä.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: Jk 
Päivämäärä:   30.11.19 11:46:16

Olet nähnyt yhden kiimoissaan olevan orin käyvän ihmisen kimppuun ja siitä syystä kaikki ruuniksi?
Siinähän sitä hevosmiestaitoa tuli taas kerrakseen.

Oriit, ne karjaatkin, on ajatuksenjuoksultaan moninkertaisesti tammoja suoraviivaisempia ja arvattavissa olevia käytökseltään.
Orien kanssa varaudutaan.
Ja kyllä, puhun kokemuksesta, monta oria tallissa.
Karjas ei keskity työntekoon ja silloin mietitään ruunaamista, välillä odotetaan josko tasaantuisi, mutta jos elämä pysyy hankalana niin ruunataan.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: 1ssu 
Päivämäärä:   1.12.19 20:03:23

ei ole ikinä tullut törmättyä koko sanaan.ja hevosia oon harrastanu jo
vuodesta 1993.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

LähettäjäPäivi 
Päivämäärä:   1.12.19 20:22:38

Miusta karjas on korostuneen vihamielinen muiden orien suhteen ei yksikään astuva orhi muita(kilpailioita) rakasta...

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: Vilma 
Päivämäärä:   24.12.19 20:17:11

Meillä se karjas tarkoittaa nimenomaan toisille oreille vihaista hevosta. Näitä, jotka esim. karsinassa lyövät etusta kun toinen ori kuljetetaan ohi. Nämä kuitenkin toimivat moitteetta kun ihminen on narun päässä ehkä pientä huutelua ja tepastelua lukuunottamatta. Jos on sellainen ori, joka ihan ihmistä kohti sitä etusta tai hammasta tarjoilee on meille ihan vaan vihainen.

t. Koko ikä elämää sh-oriiden kanssa

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: 1ssu 
Päivämäärä:   14.1.20 18:49:30

vaikka en ole kyllä orien kanssa tekemisissä paljoa ollutkaan.
johtuuu siitä.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: 1ssu 
Päivämäärä:   14.1.20 18:55:25

tai siis en ole ollut lainkaan orien kanssa tekemisissä.ne kun on liian..
no, oreja.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   14.1.20 21:39:52

1ssu: Kannattais olla, hyväkäytöksinen ori on miljoona kertaa helpompi kuin yksikään tamma.

Oikeasti yksikään ori ei ole olematta karjas, jos tarkkoja ollaan. Se kun on niitten sukuvieteissä, että toinen ori on kilpailija ja se pitää mielellään nitistää. Toisilla se karjaus on sitten vaan paremmin hanskassa hyvän koulutuksen ansiosta ja toiset kun saavat perseillä miten huvittaa, niin niillä se karjaus tulee sitten paremmin esiin.

  Re: Miten määritellään karjas luonne?

Lähettäjä: K 
Päivämäärä:   18.1.20 14:14:54

Meillä on karjas lämpönen. Kun viet toista hevosta läheltä, yrittää kaikkensa että pääsee tappamaan. Yritin saada eläintä alaspäin laittamalla sen toisen vahvan ja johtaja oriin kanssa. Noh pakko ne oli erilleen ottaa. Nyt sitten maanantaina tippuu pallit metrin alaspäin. En jaksa enää hikipäissäni tuota käsitellä. Ihmiselle kiltti, muut hevoset tappolistalla. Pysyy kuitenkin käsissä, mutta sen kerran sitten kun karkaa.. en halua katsoa.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.