Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   2.6.19 20:58:42

Ensikertalainen tammani suojelee nyt viikon vanhaa varsaansa niin kovasti, ettei päästä varsan lähelle. Ei ole äkäinen, mutta siirtää varsan pois kääntymällä, kun luokse koittaa mennä. Sen verran antaa, että silittää saa jos käsi ylettää. Mutta pitäisi päästä katsomaan vähän mm napaa ja jalkoja ym. Riimukin olisi mukava saada päähän nyt vielä kun se ei varsan puolesta olisi ehkä ihan älytön painimatsi. Saavat kyllä olla rauhassa suurimman osan ajasta eikä heidän kimpussa hyöritä koko aikaa. Miten tässä tilanteessa olisi paras toimia? Usein olen vieläpä ilman apukäsiä, joten on todellakin hankalaa, kun yhden pitäisi olla vähintään tammaa pitämässä, toisen varsaa ja sitten kolmas saisi katsottua ja tehtyä tarvittavat toimet varsalle..

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: Kasvattaja 
Päivämäärä:   2.6.19 21:05:32

Jätä varsa rauhaan. Ei tarvitse katsoa napaa tai jalkoja, saatika vielä laittaa riimua.

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: Hmm2 
Päivämäärä:   2.6.19 21:07:36

Siinä tarvii ne apukädet, jos jotakin pakollista on tehtävä. Muuten voi antaa varsan olla.

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä~*~ 
Päivämäärä:   2.6.19 21:09:49

Anna olla kun ei kerran pakko ole. Tamma tasaantuu ajan kanssa.

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: :) 
Päivämäärä:   2.6.19 21:14:47

Minä kokeilisin väsytystaktiikkaa. Eli harjailisin ja hoitaisin emää niin kauan, että se suhtautuu rauhallisesti sinun läsnäoloon. Jonkun tutkimuksen mukaan sekin, että vain hoitaa emää vartin päivässä, tekee varsasta luottavaisemman ja helpomman käsitellä.

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   3.6.19 07:54:39

Yleensä tasaantuu parissa viikossa. Oletko itse tai ell todennut jaloissa tai navassa jotain hoidettavaa? Jos ei, anna tamman ja varsan olla.

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: -* 
Päivämäärä:   3.6.19 12:44:34

Tamma kiinni kalteriin tms

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: Donna 
Päivämäärä:   3.6.19 14:48:21

Enpä haluaisi ostaa varsaa näiltä varsanpakottajilta.

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: :up 
Päivämäärä:   3.6.19 16:01:21

Just katsoin kuvia, missä 6h ikäisellä varsalla jo riimut päässä. Mistä syystä niitä tarvitse tän ikäisenä?

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: Donna 
Päivämäärä:   3.6.19 16:52:22

Kun ihmiset eivät osaa opettaa riimuun enää isompaa varsaa joka osaa jo vastustella.

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: Näin 
Päivämäärä:   3.6.19 17:06:05

Tamman ensihormonit tasaantuu kahden viikon jälkeen. Sitten saat ja ehdit totuttaa varsaa kyllä riittämiin. Jos nyt yrität ja epäonnistut, saat vain lisättyä varsan ja emän epäluottamusta.
Mikäli on pakko hoitaa, niin sitten emä kiinni ja apukädet mukaan. Muuten jätä rauhaan. Emäkin tasoittuu nopeammin, kun ei tarvii koko aikaa puolustaa.

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: Donna 
Päivämäärä:   3.6.19 19:13:19

Ilo huomata että edes muutamilla on järki päässä näissä varsojen käsittelyasioissa.

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: Kesävarsa 
Päivämäärä:   4.6.19 22:58:57

Itse panostan alkuviikkoina pääasiassa emän huomioimiseen ja huoltamiseen, kehun emää paljon ja samalla emän hoitelun yhteydessä tutustun luonnostaan varsan kanssa, varsat rakastaa rapsutuksia, en ahdistele pakolla tai jahtaa, riimu päähän ja pois toisesta päivästä lähtien rutiinijuttuna, kaikista varsan välttämättömistä hoitotoimenpiteistä kehun ja palkkaan tammaa, pyrin rauhalliseen hätäilemättömään läsnäoloon ja osoittamaan että minuun voi luottaa. Myöhemmin molempien kanssa alkaa arki normisti tällä reseptillä kun hormonit tasoittuu.

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: oo 
Päivämäärä:   4.6.19 23:28:55

Mulla oli varsa, joka sairastui kolmen päivän ikäisenä. Aikana ennen pakollisia influenssarokotteita. Emä oli juuri tuommoinen lohikäärme, joka ei varsaansa päästänyt ihmisen luo tai ihmistä varsan luo. Ilman varsaa oli kuin ihmisen mieli, eli hormonihuuruissaan oli. Onneksi oli ahne. Tamman sai karsinan ovelle kauraämpärin avulla ja siitä kiinni. Riimua ei otettu pois päästä, niin oli helpompi pyydystää. (Riimu ei saa olla iso ja roikkuva, johon varsan kavio kivasti mahtuu.) Tamma käytävälle, kahta puolen kiinni ja varsa tamman etupuolelle. Siinä tamman turvan edessä varsalle sai antaa lääkkeet, ottaa verikokeet jne. Mutta auta armias, jos homma siirtyi tamman kyljelle. Ei mitään asiaa koskea varsaan.

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: oo 
Päivämäärä:   4.6.19 23:45:15

Eikä muuten ole mitään oikeaa aikaa opettaa varsa riimuun. Sen voi tehdä heti tai sitten monen kuukauden kuluttua. Sen homman voi tehdä joka iässä oikein ja väärin.

Ja sille, joka ihmetteli, mihin pikkuvarsa tarvitsee riimua: Se tarvitsee sen esimerkiksi turvalliseen siirtymiseen tallista tarhaan ja takaisin. Matkalla voi olla vaikka mitä, mihin hömelö varsa voi itsensä loukata. Aivan pieni varsa ei välttämättä seuraa emäänsä. Ihan ensimmäisinä päivinä emä paimentaa varsaansa. Kun emää talutetaan, se ei voi paimentaa. Kun emän ja varsan löysää tarhaan irti, tamma pysyy varsan perässä ja viisas tamma laittautuu esim aidan ja varsan väliin. Muutaman päivän kuluttua osat vaihtuvat ja varsa seuraa emäänsä.

Siltikin emä saattaa varsalta "kadota" kun se joutuu esim varjoon. Esim itselläni alle viikon ikäinen varsa, joka osasi hyvin seurata, kadotti emänsä kun tämä talliin mennessä joutui rakennuksen varjoon. Varsa lähti huutaen juoksemaan suuntaan, josta tuli. Näki sitten ison tumman ja ryntäsi sitä kohti. Se iso, tumma oli parinkymmenen metrin päässä oleva ruskea ovi seitsemän askelmaa korkeiden rappusten yläpäässä, valkoisessa seinässä. Tuli kiire ottamaan varsasta koppia, ennen kuin se huomaa erehdyksensä, kääntyy ja kompuroi rappuset alas. Pikkuvarsa ei välttämättä ymmärrä näkemäänsä.

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: U 
Päivämäärä:   5.6.19 10:15:26

Meillä opetettu suurin osa varsoista jo pienenä riimuun. Yhden tamman varsat olivat sen verran rohkeita, että lähtivät järjestään parin viikon iässä omille teilleen. Eikä ainakaan helpottanut kun ikää tuli lisää :D

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: Mosse 
Päivämäärä:   7.6.19 10:54:10

Sitä ei tammalta kysytä kun varsa pitää tutkia.
Kyllä olisi monta varsaa kuollut jos ihminen ei olisi päässyt niitä tutkimaan ja hoitamaan.

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: Lissu 
Päivämäärä:   9.6.19 08:14:58

Kyllä sitä on pakko tamman lupaa kysyä, jos varsan luo ollaan menossa. Tamma voi tulla tosissaan päälle puolustaessaan varsaansa ja sitä on syytä kunnioittaa ettei vahingoita itseään. Kaikkiin ei tehoa herkut eikä rapsutukset, eikä varsinkaan pakkokeinot. Aika auttaa useimmille kun hormonihöyryt laantuu.

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: Mosse 
Päivämäärä:   9.6.19 08:29:28

Laittaa tamman vaikka pakkopilttuuseen.
Jos varsalla on vaikka napatulehdus tai muu hoitoa vaativa tila niin ne on vaan pakko hoitaa vaikka emä olisi millainen leijona tahansa .

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   9.6.19 09:00:49

Minä ainakin haluan, että varsaa käsitellään ihan pienestä asti koska silloin se oppii ihmiseen ja sen kanssa toimiminen on tulevaisuudessa helppoa! Varsoja ei tarvitse pakottaa mihinkään jos niitä vaan osaa käsitellä!

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: No 
Päivämäärä:   9.6.19 11:50:36

Tässä ei nyt ollutkaan kysymys varsasta vaan tammasta.

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   9.6.19 18:16:16

Meilläkin oli aluksi arka varsa, asiaa ei helpottanut yhtään emän vahva suojelu. Annoin varsan olla ja keskityin ainoastaan emään. Kun sain emän pelattua puolelleni ja suojelu rupesi helpottaa, tammasta olikin todella paljon apua. Ensimmäisen viikon jälkeen helpottui.
Zemppiä, kyllä se siitä :)

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   9.6.19 18:21:32

Lisään vielä, että meillä tosiaan emä puri ja potki. Ennen varsaa ei koskaan tehnyt vastaavaa, eikä tosiaan enää ekojen päivien jälkeen. Tamman tasottuessa sain riimutettua siten, että tamma seisoi peräseinässä hievahtamatta ja varsa oli sen kyljen vieressä. Siitä oli helppo sujauttaa riimu ja tsekata muutenkin varsa.

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: Hmm2 
Päivämäärä:   9.6.19 20:02:29

Näinpä, joskus varsaa on myös pakko hoitaa vaikka emä sanoisi mitä. Meidän tallilla on kaikilla varsovilla tammoilla riimut päässä 24/7, että on helpompi ottaa kiinni jos lohikäärmevaihe tulee. Ehkä 1/15 on olleet niitä, jotka kävisivät oikeasti päälle.
Näissä on otettu avuksi kauraämpäri ja pari reipasta apukättä. Varsa mahdollisimman lähellä emää. On saatu tehtyä pakolliset.
Kerran yksi suokkihirmu oli niin vakuuttava, että varsaan ei koskettu koko kesänä kun muutama kerta. Aikainen vieroitus ja muita varsoja ei tällä tehty. Varsasta tuli emästä huolimatta tosi ihmisystävällinen ja mukava.
Yleensähän ne hirmut tasoittuu parissa viikossa mutta tuo ei. Meillä on jätetty ylimääräiset paijailut vähiin noilta pahimmilta. Tosiaan pakolliset tehdään mut ei kiusata tammaa turhaan.

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: X 
Päivämäärä:   10.6.19 18:44:58

Meillä tamma on kans suojelevainen, tokana päivänä alkaa rauhottumaan. Varsa juoksee karkuun, välillä saa vähän rapsutettua. Voiko sen vaan ottaa kiinni rauhallisin ottein ja laittaa päitset päähän vai edetä ’hippikeinoin’ varsan omilla ehdoilla? Alkaako sillä jossain vaiheessa uteliaisuus jolloin tulee tutustumaan ihmiseen itse?

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä~*~ 
Päivämäärä:   10.6.19 19:05:05

Meillä tamma ei uhittele tulevansa päälle, se kyllä tulee ihan surutta. Varsan voisi jopa saada huijattua emältään hoitamista varten, mutta tammaa ei saa millään kiinni.

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: näin 
Päivämäärä:   12.6.19 15:33:37

Meillä toinen varsa opetettiin riimuun vasta loppukesästä (syntyi vappuna) Toinen syntyi marraskuun lopussa mutaiseen pihattoon (ei saatu siirrettyä ennenkuin varsa syntyi)... loimitettu syntymästään saakka ja talutettu riimussa tarhaan ulkoilemaan vuorokauden ikäisestä (tie senverran lähellä)...

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

LähettäjäPäivi 
Päivämäärä:   12.6.19 16:34:24

Oikeastaan se tamma joka ei päästä varsansa lähelle ihan heti on oikein toimiva tamma .Tamma kyllä tunnistaa varsansa mutta varsa ei syntyessään "tiedä" äitiään se oppii muutamassa päivässä asian eikä esimerkiksi laumassa hae maitoa väärästä tammasta.

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: Äksy 
Päivämäärä:   12.6.19 18:12:50

Aaltoviiva, muistan että oot kertonut tuosta tammasta jossain toisessakin yhteydessä. Kiinnostaa, että onko se erityisen hyvä siitostamma, kun sitä pidetään käytöksestään huolimatta ja tehdään varsoja? Muistelin, ettei tuo käytös edes liity varsoihin, vaan on tuollainen muutenkin.

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: kuu 
Päivämäärä:   13.6.19 12:58:01

Sen takia tammojen varsomisia valvotaan ja tammoilla on riimut päässä, että tarvittaessa päästään varsan luo jos/kun tulee ongelmia. Meillä varsatkin talutetaan heti ensimmäisistä ulkoilupäivistä lähtien riimusta ulos (turvallisuussyistä).
Tammoja on eri luonteisia, mutta kaikkien kanssa on tultu toimeen. Toiset vaativat vähän enemmän kuin toiset ja minkään kanssa ei hermoja ole tarvinnut menettää...

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä~*~ 
Päivämäärä:   13.6.19 15:07:35

Hyvä ja hyvä... emälinjassa on periyttämiskykyä, mutta harmillisesti vanhin jälkeläinen on jäänyt tulematta radalle hermovaurion vuoksi (ei mitään tekoa emän kanssa). On hankala kaikessa, tiineenä ollessa helpoimmillaan, varsan kanssa ihan lohikäärme. Jos itse toimii väärin, on hengenvaarallinen, muutoin lähinnä harmiton mutta varottava. Antaa kiinni "joskus ja jouluna" karsinasta, laitumelta ei koskaan. Kun saa kiinni, toimii ja käyttäytyy ihan asiallisesti kaikissa tilanteissa. Paljon on tasaantunut iän ja vuosien myötä, mutta ei tästä varmasti koskaan tule hevosta jonka voisi täysihoitoon viedä.

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: Td 
Päivämäärä:   16.6.19 07:59:44

Mä mietin näitä, jotka sanovat syvällä rintaäänellä että on ihan typerää opettaa varsaa riimuun tai käsittelyyn alusta asti.... Lienevätkö koskaan joutuneet tilanteeseen jossa esim on ollut pakko lähteä viemään varsaa klinikalle parin päivän ikäisenä?

Nimittäin siinä onkin "naurussa pidättäminen" kun yrität täysin käsittelyyn tottumatonta (ja näin ollen myöskään tamma ei ole tottunut että varsaan kosketaan) varsaa saada turvallisesti koppiin, saati klinikalla kaiken sujumaan ilman vahinkoja.

Olen kerran joutunut tällaiseen tilanteeseen auttamaan tamman omistajaa ja voin kertoa että oli tosi "hauskaa" kun tamma vauhkona (oli domolla rauhoitetti, ei tehoa) ja varsa kaikkea muuta kuin yhteistyöhaluinen. Ja mulla sentään vuosikausien kokemus, että tumpeloinnista tai hätäilystä ei ollut kyse.

Vertaan muutamaan muuhun tilanteeseen jossa taasen varsa totutettu alusta saakka riimuun ja ihmisen kosketukseen. Ei ongelmia laittaa emän perässä koppiin, sujuu mutkitta. Kuten sitten vieraassa paikassa kulkeminenkin, turvallisesti mennään emän kanssa riimussa ohjaillen ja ihmiseen luottaen.

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

LähettäjäPäivi 
Päivämäärä:   17.6.19 23:53:40

^^Parin päivän ikäsen vaikka kantaa autoon..

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: Td 
Päivämäärä:   18.6.19 07:22:33

Päivi: anteeksi? Tiedätkö mitä hevosvarsat painaa? Meidän varsa (ihan noin niinkun esimerkkinä) painoi syntyessään 75kg, mikä tarkoittaa että muutaman päivän päästä jo selvästi enempi, ne kuin ottavat ekoina päivinä tosi nopeasti lihaa päälle. Yksin kannat sellaisen koppiin, kun se pelkää sinua ja on sitä mieltä että olet aikeissa murhata sen? Mäihä sulla on käynyt ja hyvät olosuhteet ollut jos sellaisessa olet onnistunut.

Jos varsaa on edes kosketeltu ihmisen toimesta, on se jo heti eri asia. Mutta jos ihminen ei ole käsitellyt lainkaan, ei homma kyllä paljoa naurata. Varsinkin kun se on emällekin uusi tilanne ja näin ollen huolestuttavaa.

  Re: Tamma ei päästä varsan luokse

Lähettäjä: Evil 
Päivämäärä:   18.6.19 10:32:06

Tää kans repeili Päivin kommentille. Ei olisi mun orivarsaa kannettu autoon edes vastasyntyneenä jollei varsa olisi ollut tajuton. Alkoi välittömästi ryömiä eteenpäin ja jaloissa oli niin paljon voimaa, että hulluhan se on joka tuommoisen olisi yrittänyt väkisin syliin ottaa.

Meillä oli rohkea varsa, joviaali emä ja koska pihassa on paikkoja, jonne varsan ei todellakaan ole syytä joutua, oli ainoa järkevä vaihtoehto pukea varsalle riimu ekana päivänä. En olisi myöskään halunnut enkä kyennyt aloittaa tämän tapakasvatusta puolivuotiaana, painoi silloin 250 kg. Ja valitettavasti ihan klinikalla punnattiin ja olivat todella iloisia käsitellystä varsasta.

Eikä se ollut millänsäkään, sehän oli muutenkin kiinnostunut ihmisestä, joten sille riimun laittaminen oli ihan fine. Toinen varsa oli luontaisesti säpäkämpi, mutta molemmat oppivat, että riimu tulee päähän ja pääsee ulos leikkimään niin miksi ihmeessä ne olisi suhtautuneet toimenpiteeseen erityisen kielteisesti?

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.