Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Sh:n väri

Lähettäjä: Sanni 
Päivämäärä:   21.11.18 08:25:30

Voiko jossain testauttaa päistärikon ? Epäillys väristä. Tunnistettu tummapunarautiaaksi. Saattaa olla myös sabino tai suomenkirjava. Hevonen "vaihtaa" väriä vuodenaikojen mukaan ja sillä on sellaiset kolikot kyljissä ja lautasilla ja jotain "viivoja" mm.päässä, jotka on sevästi vaaleammat kuin muu hevonen.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: jees 
Päivämäärä:   21.11.18 08:38:59

Minkä väriset vanhemmat hevosella on? Jos jompi kumpi ei ole päistärikkö, sabino tai suomenkirjava, ei hevonen itsekään voi sitä olla. Nämä eivät periydy piilossa.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   21.11.18 08:40:28

Olisiko rabicano? Omani on luultavasti sellainen, ollut aina runsaasti sekakarvaa etenkin nälkäkuopan ympäristössä ja kesäisin näyttänyt lähes päistäriköltä, talvisin tummempi. Hännäntyven jouhet valkoiset, muuten väriltään tavallinen tprt läpikäyvällä läsillä ja maltillisilla sukilla.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.11.18 10:04:26

https://www.animalgenetics.eu/Equine/equine-index.html

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: Piuu 
Päivämäärä:   21.11.18 12:38:02

Entäs kun isä rekattu mustaksi ja on sitä, emä myös rekattu mustaksi mutta ei ole musta, ehkä kulomusta tunnistajan mukaan vähiten väärin. Varsa pienenä näytti ihan hiirakolta eläinlääkärin mukaan mutta tämä ei ole shväri. Nyt varsa rekattiin kulomustaksi mutta tunnistaja ei ollut aivan varma väristä, edelleen kulomusta vähiten väärin. Tunnistaja veikkas mustan voikkoa ja tarkoitus onkin ottaa testi.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   21.11.18 16:18:08

olen nähnyt jutun suomenhevosesta, joka oli TOSI erikoisen värinen, vaikka sillä oli normiväriset vanhemmat.muistutti vähän seepraa..

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   21.11.18 16:27:41

Jees, sabinoa ei suokeista olla löydetty. Suomenkirjavuus voi periytyä hyvinkin vaatimattomina merkkeinä pitkänkin aikaa suvussa.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   21.11.18 16:34:23

miks tiedän suomenhevosen joka oli merkitty sabianoksi? tosin jo kuollut.
eli ei ole enää elossa.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.11.18 16:55:59

* siksi että ennen kaikkia kirjavia sanoivat monet tietämättömät sabinoiksi. Harva tunnistava ell tietää muita värejä "päävärit"

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   21.11.18 17:00:39

sen varsa ei kuitenkaan perinyt emänsä valkopäätä ja heräsilmiä.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: N 
Päivämäärä:   21.11.18 17:02:35

Nykytiedon mukaan suomenhevosesta ei löydy SB1-geeniä, joka tällä hetkellä on siis ainoa tunnistettu sabinogeeni. Voihan niitä toki löytyä muitakin, ja myös suomenhevosesta, mutta tällä hetkellä tilanne on tämä.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: no 
Päivämäärä:   21.11.18 17:08:55

"Entäs kun isä rekattu mustaksi ja on sitä, emä myös rekattu mustaksi mutta ei ole musta, ehkä kulomusta tunnistajan mukaan vähiten väärin. Varsa pienenä näytti ihan hiirakolta eläinlääkärin mukaan mutta tämä ei ole shväri. Nyt varsa rekattiin kulomustaksi mutta tunnistaja ei ollut aivan varma väristä, edelleen kulomusta vähiten väärin. Tunnistaja veikkas mustan voikkoa ja tarkoitus onkin ottaa testi."

Onko emäkin siis mustanvoikko? Jompi kumpi sen vanhemmista on siis voikko?

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: Piuu 
Päivämäärä:   21.11.18 17:12:50

No: ei ole kumpikaan. Emän isä musta ja emän emä tav. rautias. Otan testin myös emälle kun aina harmittanut ettei ollutkaan musta vaikka varsana siltä vaikutti.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   21.11.18 17:17:46

joskus kauan aikaa sitten rodusta löytyi myös hiirakoita mutta nykyään ne on jo rodusta hävinneet.ainakaan yhtäkään varmaa tapausta ei ole.on vain muutama epäilty.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.11.18 18:34:36

Voikko ei periydy piilossa, eli ihan turha testata voikkoa, jollei vanhemmissa ole voikkoa.

Sabinoa ei suomenhevosessa ole, kirjavat ovat suomenkirjavia, eli splashed white. Joitain on rekisteriin merkitty väärin sabinoiksi. Suomenkirjava voi periytyä "piilossa", ts. osa suomenkirjavista on todella pienimerkkisiä (esim. Vieno-Kaneli).

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   21.11.18 19:29:25

Friisin Paletti on testattu sabinoksi mutta taitaa olla ainoa löytynyt yksilö
http://www.sukuposti.net/hevoset/friisin-paletti/442522

  Re: Sh:n väri

LähettäjäNäin 
Päivämäärä:   22.11.18 07:36:47

Mistä viiva tiedät, että on testattu? Epäilen kyllä ettei ole. Tunnistaja on aikoinaan sen ulkonäön perusteella noin kirjannut, mutta kuten täällä on jo sanottu, yhdestäkään testatusta suomenhevosesta ei ole löytynyt SB1-geeniä. Jos se Friisin Paletilta oikeasti löytyisi, olisi melkoinen läpimurto geenitutkimuksessa, ja varmasti asiasta olisi kyllä julkisuudessa mm. tutkijat kirjoittaneet.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   22.11.18 10:00:33

oma tavan rautias (ja rakastan sitä väriä!) vaihtaa väriään vuodenaikojen mukaan. Talvella kaunis tummempi punainen, kesällä vaaleampi. Koska kesä/talvikarva.

Ja tällä on myös kolikot kyljillä, se on merkki hyvin hoidetusta hevosta, sanoo vanha kansa.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: hupsis 
Päivämäärä:   22.11.18 12:13:23

oman sh:n kolikot ja "kirjavuus", aiheutti kyllä kumman reaktion. sairaaksi sen luokitteli kaikki.. tarjottiin mm. cushingia, vaikkaminkä sortin puutostautia..
Monttuun se luultavasti nyt meneekin. ihan muista syistä.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   22.11.18 16:29:12

rautias on yleisin väri. myös ruunikoita on.alun perin ne saivat olla vain rautiaita.
kimoja ei hyväksytty. eikä kirjavia. nykyisinkin vain harvoin näkee että olisi kimo.
rautias oli aikoinaan ainut sallittu väri. joten ruunikoita ja muita ei käytetty juuri.
vielä nykyisinkin suurin osa on rautiaita.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: Kyllä 
Päivämäärä:   22.11.18 20:52:17

Ravihevoset ovat lähisukulaisia ja yhä samanvärisempiä, tavisrautiaita.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: Piuu 
Päivämäärä:   23.11.18 00:39:17

Piste: ok tyydynkö sitten siihen kulomustaan? Jos lukee kulomustan ja mustanvoikon tuntomerkeistä, niin mustanvoikko sopii paremmin. Varsalla ja emällä molemmilla korvien sisäpuoli vaaleanruskea. Varsalla myös syntyessään siima mikä näkyy vieläkin.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: lo 
Päivämäärä:   23.11.18 08:13:03

Piuu: kannattaa tehdä geenitesti hevosen väristä, niin ei tarvitse arvailla sen väriä. Geenitestin ottaminen ei ole vaikeaa eikä edes kallista. Laitat tukun hevosen jouhia karvatuppeineen Englantiin Animal Geneticsille ja tulostat lomakkeen mukaan, missä kerrot mitä testejä haluat siitä otettavan. Maksu tapahtuu luottokortilla.

Siimasta tuli mieleen, että hevosella saattaa olla nd1-geeni. Tätä testataan nykyään Animal Geneticsillä, joten kannattaa tuokin samalla testata (dun).

Eli hevoselta kannattaa siis testata: cream dilution (voikko), dun, red/black factor, agouti.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   23.11.18 16:07:39

tiedän ton rotusen jota on epäilty ruunikkosävyiseksi punahallakoksi.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   23.11.18 16:13:31

se saattoi olla tuon värinen.mutta ihan varmuutta ei siis hevosen väristä ollut.
oli liian vaikea sanoa.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.11.18 22:05:57

Ei ole olemassakaan mitään ruunikkosävyistä punahallakkoa :D Punahallakko on rautias + hallakkogeeni, ruunihallakko on ruunikko + hallakkogeeni.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   27.11.18 16:11:09

sitten jossain oli vanhentunutta tietoa.ja katso tämä tamma: Likan Loisto. on merkitty sabinoksi.löytyy hippoksesta ja sukupostista. Tinkereillä kirjavuus on yleistä mutta suomen omalla, alkuperäisellä hevosrodulla se on käsittääkseni harvinaisuus.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   27.11.18 16:16:45

Hopearuunikoita on merkitty rautiaiksi, koska ne näyttää rautiailta, myöhemmin on selvinnyt asian todellinen laita. Ihminen on erehtyväinen, tietämys geeneistä paranee ja keinoja niiden testaamiseen tulee enemmän.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: Böö 
Päivämäärä:   27.11.18 17:32:12

Juu, jompi kumpi mustista vanhemmista pitää olla mustanvoikko, jotta varsa olisi mustanvoikko.

Hopeanmustalla ainakin jalat saattaa olla täplikkäät, alkuperäisrotuisella saattaa näkyä raitoja jaloissa. En ihan ymmärrä, mitä on "viivoja päässä"

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   27.11.18 17:44:19

Jos kumpikaan vanhemmista ei ole voikkovärinen, se ei voi olla mustanvoikko. Mustanruunikoilla on korvien sisäpuoli vaaleanruskea ja se se voisi geneettisesti ollakin. Kuloutunut mustanruunikko näyttää erehdyttävästi kulomustalta tai mustanvoikolta.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   27.11.18 18:57:27

hiirakko on todennäköisesti hävinnyt väri omalta hevosrodultamme kuten hallakkokin. tuo kirjavuus meidän omalla alkuperäisrodullamme ei ole niin yleistä kuin Tinkereillä vaikka molemmat kylmäverisiksi luetaan. suomen omalla
hevosrodullahan kirjavia yksilöitä ei pitkään suosittu. kirjavuus kun katsoittiin olevan merkki sekaverisyydestä.suklaanrautias on hieno väri.nykyinen nimitys kai maksanrautias? käsittääkseni ne ovat yksi ja sama väri.
myös Voikonruunikko on upea väri. sama väri kuin ruunikonvoikko joka on siis nykyisin ruunivoikko.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: *.* 
Päivämäärä:   28.11.18 15:53:55

Vaikka Likan Loisto on merkitty sabinoksi, ei se siitä sabinoa tee. Kuten sanottu, ei suomenhevosesta muita kirjavuusgeenejä toistaiseksi ole löydetty kuin splashed white. Tunnistajat ovat merkinneet suurimerkkisiä hevosia sabinoiksi, kun asiasta ei ole paremmin tiedetty. Nyt tiedetään. Toki on mahdolista, että suomenhevosesta vielä joku sabinokirjavuuden muoto löytyy, mutta tutkimus ei sellaista geeniä ole vielä löytänyt. Toistaiseksi voidaan testata vain SB1, eikä sitä ole suomenhevosesta löytynyt.

Maksanrautiasta ei tunnistetiedoissa käsittääkseni enää käytetä, tunnistetaan yleensä vain tummanrautiaaksi.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: ?? 
Päivämäärä:   28.11.18 18:48:29

Aloittaja, laitatko muidenkin sukulaisten värit. Eli isän ja sen vanhempien ja isovanhmepien, samoin emän ja sen vanhempien ja isovanhempien.

Niiden pohjalta voi päätellä, mistä väristä on kyse. Tai mistä ei ole.

Voit googlettaa kuvia hakusanoilla savakkorautias tai mustanvoikko. Ja katso varsasi isän jälkeläisten muita kuvia Sukupostim galleriasta, näyttääkö samalta.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: Ax 
Päivämäärä:   29.11.18 09:21:08

Piiu, varsasi on todennäköisesti musta, jolla nd1 geeni, testata voi UC Davisillä.

Ja pari selvennystä monenkirjavaan keskusteluun yllä:

Suomenhevosissa on sabinoja mutta ei Sb1 geenin aiheuttamina, kuten Sb1 geenin nimestä arvaa, on oletettu että niitä löytyy lisää ja ensimmäinen löydetty geeni on numeroitu ykköseksi.

Hiirakko ja hallakko; hiirakko on hallakkogeenin vaalentama musta, punahallakko on hallakkogeenin vaalentama rautias ja ruunihallakko on hallakkogeenin vaalentama ruunikko.

Mikään "erikoisväri" ei periydy jälkeläiselle piilossa paitsi hopea rautiaassa ja shettisten mushroom. Voikko näkyy mustassa samantapaisesti kuin nd1. Kirjavuusgeenit voivat olla minimaalisia ulkoasussa, ja siksi vaikeasti tunnistettavia. Geenit ei hypi sukupolvien yli, ne tulevat tietysti aina suoraan vanhemmilta - ellei vanhemmissa ole voikkoa ei voi varsakaan olla.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: Näin 
Päivämäärä:   29.11.18 09:51:09

Ax, voi olla että suomenhevosissa on jokin löytämätön sabinogeeni, mutta niin kauan kuin sitä ei tunnisteta, suomenhevosessa ei voi sanoa olevan sabinoa.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: lo 
Päivämäärä:   29.11.18 11:16:31

Ax: nd1-geeniä testataan nykyään Animal Geneticsilläkin. Vast'ikään heidän uutiskirjeessä oli asiasta maininta.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: *.* 
Päivämäärä:   29.11.18 11:28:05

Joo, ei voi puhua sabinosta ennekuin muitakin tyyppejä löytyy. Eikä se ole mitenkään itsestään selvää, että suomenhevosesta sabinoa löytyy.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   29.11.18 17:39:05

Saako kysyä tässä samassa? En siis tiedä väreistä mitään, mutta haluaisin oppia.

Rautias sh, jonka perusväri vaihtelee kullan vaalean ja tumman oranssin välillä. Harja täysin vaalea, häntä muutoin vaalea mutta keskellä raita, jossa mustia ja punertavia jouhia. Hevosella on myös selässä siima. Leveä läsi, joka jatkuu leuan alle,ä. Isot sukat, joissa rikkonainen reuna (jos sillä on merkitystä, sukkien takia mua kehoitettiin testaamaan sabino).
Tummana on minusta aika peruspunarautias, isoilla merkeillä. Ei pistä kenenkään silmään.
Vaaleana on vaikea tunnistaa samaksi hevoseksi, koska on hyvin vaalea, maha lähes valkoinen ja merkkejä on vaikea erottaa. (mahan alus on aivan vaalea myös talvisin, vaikka muuten tumma). Kyljissä on koko rungon mitalta eri vahvuisia punertavia pyörylöitä.
Siima erottuu hyvin ja lisäksi jaloissa näkyy runsaasti "harmaita poikkiraitoja" ja turpa muuttuu harmaaksi (punaisena se on enemmänkin vaalea). Hevonen ilmeisesti myös palaa päästä ja jaloista helposti auringossa.

- Liinahtava onko silloin oikea nimitys, jos kaikki jouhet eivät ole vaaleita?
- Onko nuo vaalean karvan pyörylät nyt niitä markanpilkkuja? Onko niille muuta nimeä?
- Mitä nuo harmaat alueet ja "lika"raidat ovat? Miksi se palaa (vai palaako, saa siis auringossa ikään kuin punoitusta ja ihottumaa tai rupea aina samoihin kohden, ruokinnalla ei ole vaikutusta). Tallikavereissa liinatukkaisia rautiaita, jotka vaalenevat myös, mutta ero on paljon pienempi (eivät ole yhtä tummia/punaisia), niille ei tule harmaata eikä ne pala, osalla näkyy himmeitä pyörylöitä mutta ei kaikilla.
- sabino se nyt siis ei ilmeisestikään ole, voiko se olla suomen kirjava vai ihan "vaan" rautias?
- tarvitseeko tuosta palamisesta olla huolissaan, liittyykö se väriin vai onko se jotain muuta? Ei kutise.
- jos haluan geenitestin, niin sieltäkö pitää itse osata klikkailla mitä haluaa tietää? Mitä sinä testaisit tämmöisestä vai testaisitko ollenkaan?

Anteeksi kamalan pitkä kysymystulva... Mulla on siis aiemmin ollut eriasteisia rautiaita, mutta ei millään niistä ole ollut tällaista muodonmuutosta, ne on korkeintaan vähän vaalenneet kesäisin.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: Näin 
Päivämäärä:   29.11.18 22:01:43

Testaisin pisteen hevosesta suomenkirjavuuden.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: Hmm 
Päivämäärä:   29.11.18 23:43:29

Minä testaisin tuon "laimennetun" hallakon muodon, sabinoa ei voikaan testata. Suomenkirjava eli splashed white on hyvin selvärajainen merkkien suhteen, jos esim sukan reuna on rikkonainen/pitsikuvioinen viittaa se ennemmin sabinotyyppiseen kirjavuuteen.

Vaalea/valkoinen maha tulee todennäköisesti pangare-geenistä. Se vaalentaa myös turvan, mutta ei tietenkään näy jos on jo iso läsi.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.11.18 10:19:27

Joo, pangare täsmäisi, kiitos! :)
Hevosella on myös vaalea turpa (ensin normiväri haalistuu ihan vaaleaksi, sitten on harmaata ja sitten läsi :D). Samoin vaaleat silmänympärykset. Näkyy ilmeisesti siis vain isommin kuin mihin on tottunut.
Vähän kuin
tässä mutta päässä vaaleaa on isommin ja vaalennusten rajat selvät.

En tiedä sukkien kohdalla onko rikkonainen ihan oikea sana? Sukkien raja on tarkka, ei pitsimäinen mutta epäsäännöllinen, paikoin selkeästi korkeampi (vähän kuin sahalaita, muttei kuitenkaan). Ukpsk ja ekksk lukee tiedoissa, olen tulkannut että ulkokorkea puolisukka ja etukorkea kokosukka?

Mitä se harmaus sitten on? Liittyykö se tuohon siimaan? Olen jotenkin käsityksessä että sitä alkuperäisroduilla esiintyisi. Ensimmäisellä kerralla tosiaan luulin että jaloissa on likaa ja yritin pestä sitä pois :D

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.11.18 10:22:43

"Minä testaisin tuon "laimennetun" hallakon muodon"
Eli minkä? :D

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: *.- 
Päivämäärä:   30.11.18 10:54:16

Täällä on hyvä teksti tuosta ns1-geenistä: :)

Minustakin kuulostaisi siltä, että se kannattaisi hevosestasi testata.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: *.- 
Päivämäärä:   30.11.18 11:04:08

Jahas, ei sitten mobiilisti linkittynytkään ja geeninkin nimeen tuli typo. Linkin takana siis artikkeli nd1:stä.

https://tinyurl.com/y9k2nxjz

Testaisin tosiaan ainakin nd1 ja SW1 (splashed white).

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: Hmm 
Päivämäärä:   30.11.18 11:07:31

"Sukkien raja on tarkka, ei pitsimäinen mutta epäsäännöllinen, paikoin selkeästi korkeampi (vähän kuin sahalaita, muttei kuitenkaan)."
Sitten se voi olla sitä sw:tä eli suomenkirjavuutta :) Epätasaisesti korkea ei suoraan vielä tarkoita mitään, mutta terävärajainen viittaa ennemmin SW kuin sabinoon.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: Hmm 
Päivämäärä:   30.11.18 11:08:28

Niin ja jalkojen harmaat poikkiraidat on nimenomaan hallakolle tyypillistä.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.11.18 11:35:31

Ahaa! Olipa hyvä että kysyin. Testaaminen on ajoittain käynyt mielessä, mutten tosiaan ole tiennyt, että mitä testata ja onko siitä nyt sitten jotain iloa tuollaisen taviksen kohdalla.

Hallakkotieto oli ihan täysin uutta, kiitos paljon! Juovaisuuttakaan en tajunnut hallakkoon yhdistää koska suomenhevonen. Tämähän alkoi kiinnostaa. Ei nyt niin että sillä sen kummemmin merkitystä olisi, mutta uteliaisuus kyllä heräsi :D

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   3.12.18 17:11:33

hallakko ja hiirakko on rodulla jo hävinneet värit.
mutta katso tämä: Ukkosen poika.Ukkosen poika oli voikko. tai Tussarin pruuni.Tussarin pruuni oli ruunikko.aika erikoisen värinen.toi Tussarin pruuni on hieno.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   3.12.18 17:20:30

hyvin hieno on siis: Tussarin pruuni.kuten nimi kertoo Tussarin Pruuni on ruunikko.
Ukkosen poika oli voikko.Ukkosen poika on jo kuollut.se oli upea.Ukkosen Poika sai monta varsaa.myös tämä kannattaa katsoa: Hiirakko Tamma

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   11.12.18 17:40:09

mutta toi tamma oli syntynyt 2002 ja silloin vielä siis tonnäköiset suokit rekisteröitiin
sabinoiksi.en tiedä, mikä on tilanne nyt.epäillähän aina voi , se ei ole kielletty.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   12.12.18 19:22:05

Hallakkoa ei esiinny suomenhevosessa mutta hallakon merkkejä (siima ja jalkojen poikkiraidat) kyllä esiintyy ja se on se nd1.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: Sunika 
Päivämäärä:   12.12.18 19:48:25

Joo kannattaa opetella ne värit muualta kuin keskustelupalstoilta ;D

Katso Piuu mustien hevosten varsakuvia. Ne näyttävät usein hiirakoilta eli enemmän harmailta kuin mustilta. Varsasi varmaan on kulomusta. Voikko se ei voi olla, jos jompi kumpi vanhemmista ei ole voikko.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   13.12.18 18:22:23

sanoinkin jo että hiirakko on jo hävinnyt samoin hallakko.kumpaakaan ei (Enää )
esiinny suokeissa.maksanrautiaista olen kuullut, samoin kuparinrautiaista, mut kumpikin harvinainen.maksanrautias on siis maksanvärinen, tummanrautiastakin tummempi.ja sitten on Suklaarautias mut nykyisin väri on kai Tummarautias?
en ole ainakaan kuullut suklaarautiaasta ellei sitten ole harvinaisuus, jota ei ole
suomessa.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: Ni 
Päivämäärä:   13.12.18 19:22:44

Hiirakko ON hallakko...

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: Ni 
Päivämäärä:   13.12.18 19:23:32

http://www.hippos.fi/files/180/VAeRIOHJEISTUS_tuloste.pdf

Tuolta voi opiskella virallisia termejä.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   16.12.18 19:09:20

joskus ysärillä syntyi valkea varsa jolla oli mustat jouhet tai toisin päin.tietääkö kukaan tuon hevosen nimeä? tai sen värin? olis aika mielenkiintoisen näköinen.
kun oli ihan tavallinen suokki ja tavalliset vanhemmat.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   17.12.18 18:00:33

siis väri oli epätavallinen mut rotu oli ihan tavallinen ja vanhemmat ihan tavallisen väriset.yks tän rodun alkuperäisistä väreistä on jo hävinnyt: Hiirakko.
ennen niitäkin on ollut.mutta ne on hävinneet tai hävinneeksi epäilty, ei olla ihan varmoja, onko ne hävinneet kokonaan. mut 98 % varmuudella ne on hävinneet.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   18.12.18 17:29:38

en osaa sanoa mikä väri on tän rodun paras.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   18.12.18 18:18:36

eipä ihme kun niin moni harvinainen väri on harvinaisuus.missä ne harvinaisen väriset orit on? niitäkin tartteis.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: jepsisjee 
Päivämäärä:   18.12.18 19:15:57

Tähdellä omat pienet psykoosikeskustelut päällä :D

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   18.12.18 22:14:37

Voikko ei periydy "piilossa", mutta mustanvoikkoja voi olla tunnistettu kirjoihin ja kansiin mustiksi tai kulomustiksi jne. Tiedän hevosen, joka on tunnistettu ja rekattu mustaksi, mutta oli mustanvoikko. Tunnistaja ei vaan "voinut olla varma", joten laittoi mustan... Vaikka ei ollut tietenkään siitäkään varma! Mutta tämä oli tunnistajan logiikka, vaikka vähän epäili itsekin mustanvoikkoa. Myöhemmin omistaja geenitestasi.

Poniroduissa on näitä "paljonkin". Myös mustanruunikkona kulkenut monta ruunivoikkoa, jotka ovat tummia.

Lisäksi: Jos geenitesti näyttää sen hevosen ihan vaan mustaksi, mutta väri on outo, kannattaa sille syöttää tarpeeksi sinkkiä ja kuparia. Saattaa muuttua "kunnolliseksi" mustaksi. ;) Näin kävi yhdessä issikkatallissa, jossa kulomustia oli useampi... Kuparisinkkilisä, niin talli olikin täynnä mustia hevosia ja vain yksi pysyi kulomustana.

Kuparista ja sinkistä on erittäin usein puute, etenkin Suomessa, kun niitä ei maaperästä heinään tule. Sinkkilisä on jo monin paikoin opittu, mutta kupari jää edelleen vajaaksi.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   9.2.19 15:10:36

on sitä eri värejä nähty.erikoisin oli musta jolla oli valkoiset jouhet .oli myös toisin päinkin syntyneitä.aikoinaan juttu hevoslehdessä.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   9.2.19 15:17:21

tämä tyyppi on lukenut siitä. mikä olikaan värin nimi, onko selvinnyt? jutun aikoihin ei vielä tiedetty värin nimeä.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: .... 
Päivämäärä:   11.2.19 13:55:58

''Seepraväritys'' voi olla brindle, eli geenimutaatio. Ei varsinainen väri tai periytyvä.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   11.2.19 18:09:03

minä olen kanssa kuullut siitä.oli jopa joskus synynyt seepravärityksen omaavia.
ns.seeprankirjavia.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   11.2.19 18:19:09

periytyy jos on periytyäkseen.niin kuin moni muukin hevosen väri.
toi brindle on kuultu koirien yhteydessä. en tiennyt et on hevosillakin.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   11.2.19 19:09:32

minä oon nähny suokin jota epäiltiin hallakoks. olikin oikeesti
ruunikko. et kiva.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   11.2.19 19:15:29

pitää myöntää et nauratti.ei edes ollu varma väristä! erottaa kai sen .ainakaan ei ollu tylsä rautias.oli ehkä hallakko. tai ruunikko.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   11.2.19 19:30:07

minä tiedän jo liikaa.se taas ei ole hyvä juttu. pitäs ehkä tietää
vähemmän.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: Jees 
Päivämäärä:   11.2.19 20:35:02

* ei tiedä kyllä yhtään mistään yhtään mitään.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   12.2.19 16:41:49

huonosti sanottu.ei ole mun vika jos olen jälkeenjäänyt.et taida edes tietää mitä sana toimintapuutteinen henkilö tarkoittaa?!

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   12.2.19 16:47:10

pitäskö niiden miettii millasta mallia henäyttävät lapsille? ja ihmetellään
mistä ne ilkeät lapset tulevat.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   12.2.19 17:08:09

olis aiheellista. noista lapsista tulee sitte kiusaajia. oppineet sen aikuisilta.
tai määritelkää aikuinen.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   12.2.19 17:13:32

Hevosilla on löytynyt periytyvää brindleä, joskin se on enemmänkin sairaus kuin väri... Oireina tammoilla mm. karvattomuus, orit kuolee jo kohtuun.

https://tinyurl.com/y5o3sjd5

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   13.2.19 16:20:26

miten niin enemmän sairaus kuin väri? onhan albinoja hevosiakin mut
ne ei ole elinkelpoisia.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   13.2.19 16:29:31

pitää myöntää et toi albino juttu ei koske Cremelloja ja perlinoja, puolialbinoja.
tiesittekö, että voikko on myös puolialbino?

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   13.2.19 18:34:41

Luitko viestiäni loppuun ollenkaan? Orit kuolee kohtuun, tammoilla on karvattomuutta.

Hevosilla ei esiinny albinismia. Cremello, perlino ja smoky black eivät ole albiinoja, mutta ovat todennäköisesti lähimpänä sitä, mitä hevosissa päästään.

Nämä "eivät elinkelpoiset" eivät ole albiinoja, ne ovat heterotsygootteja LWO (LETHAL white overo) geenille tai jollekin dominant white geeneistä.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: Tamma 
Päivämäärä:   14.2.19 11:35:57

Mietin oman tamman kohdalla että olisi mielenkiintoista testata värit, mutta mitkä? Valkoista sekakarvaa rungossa, valkoisia pilkkuja kaulassa/ryntäissä/lavoissa, piirto ja lyhyt sukka. Tunnistettu tummanpunarautiaaksi, vanhemmat rautiaita myös mutta nuo valkoset mietityttää.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: K-Pimu 
Päivämäärä:   14.2.19 12:49:26

Suomenkirjavan (SW1), hopean (silver), hallakon nd1 (dun) ja agoutin voisit testata. Suomenkirjavat voivat olla hyvinkin pienimerkkisiä. Hopea ei näy rautiaassa. Hallakkomerkkejä ilmiasuun tuova nd1 on uusimpia löydettyjä väriin vaikuttavia geenejä. Hevosella, jolla on nd1 jommalta kummalta vanhemmalta tai molemmilta, on tyypillisiä hallakkomerkkejä kuten siima, aasinristi ja poikkiraitoja jalkojen yläosassa. Agouti määrittää mustan värin leviämislaajuuden, eikä tietysti näy rautiaalla, mutta jos teetät sillä varsan, voit tämän geenin testaamalla saada selville, voiko tamma saada mustia varsoja.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: Tamma 
Päivämäärä:   14.2.19 13:55:56

Kiitos K-pimu. Hallakon merkkejä ei minun mielestä kyllä ole, väri on aika tasainen poislukien nuo valkoiset kohdat.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   14.2.19 14:20:58

Jos siimaa tai jalkojen raitoja ei ole niin hallakkomerkkejä aika turhaa testata. Minun tammoillani on ollut siima, muttei raitoja. Niiltä olisinkin voinut hallakkoa mielenkiinnon vuoksi katsoa.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: 1ssu 
Päivämäärä:   18.2.19 17:57:44

tarkoitat täysalbinoja.puolialbijoja kyllä on. esimerkiksi perlino, cremello, ja yleisin on VOIKKO! (Tiedot rotukirjasta)

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: Merkillinen rn 
Päivämäärä:   18.2.19 20:31:07

Onko mitään erikoista ruunikossa jolla paljon valkoisia merkkejä (päässä tähti kuonopilkku, sit on sukkaa, valkokavioo, jne) ja siima? Harjassa hajanaisia valkoisia jouhia, onko näitä kaikilla ruunikoilla? Isä musta, emä rautias (liinakko jolla vaaleat jouhet, sukupostissa lukee hphj). Periytyykö taipumus valkoisiin merkkeihin?

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: Jan 
Päivämäärä:   18.2.19 21:35:18

Sukupostin kautta saa nykyään noita väritestejä, oli joku mainos kun katselin eilen. Jos hevosen vanhemmat eivät ole sabinoja tai päistärikköjä/kimoja ei hevosellakaan tätä geeniä voi olla.

Merkillinen rn, ilmeisesti merkkien periytymistä ei ihan täysin tunneta, mutta meillä on esim. ollut ruunikko tamma, jolla sydämenmuotoinen tähti otsassa ja tämän periyttänyt kolmelle viidestä varsasta, joten jotain perimäähän tuossa täytyy olla. Paljon merkkejä omaavat (just paljon sukkia, läsiä ym) periyttää kokemani mukaan enemmän niitä myös varsoille. Olettaisin etteivät merkitkään voi mistään "tupsahtaa" vaan nekin periytyvät jossain määrin. Tuo hphj on hamppujouhinen liinakko, mitä lie sitten käytännössä tarkottanee, outo merkintä, kun liinakolla on yleensä puhtaanvalkoiset jouhet. En ole ruunikolla törmännyt valkoisiin jouhiin tummien seassa luonnostaan, mutta yhdellä orilla on vanhasta puremakohdasta niskassa kasvanut aina valkoisia jouhia, kuten muuallakin rungossa kasvaa valkoinen karva jos on haavoja. Ruunikolla voi tosin se harja ja häntä olla hyvinkin villin näköiset, omalla ponilla ne on ihan vaaleat kesäisin, punaruskeat.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: 1ssu 
Päivämäärä:   19.2.19 15:41:42

mielenkiintoista luettavaa. mikä on muuten harvinaisin väri tällä rodulla?
yleisin on tiedossa.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: 1ssu 
Päivämäärä:   19.2.19 15:47:41

perlino ja muut sellaiset ainakin.jos niitä nyt edes löytyy. on ainkin yks
valkovoikko.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: 1ssu 
Päivämäärä:   19.2.19 16:38:08

vain yks ruunihallakko suokki löyty sukupostista: Jenero. syntynyt 1975 ja kuollut 1990 isä Eri-Tolari emä Jenny.hävinnyt väri siis.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: Merkillinen rn 
Päivämäärä:   1.3.19 12:52:17

Löysin tällaisen blogikirjoituksen, tietääkö joku lisää tästä geenistä? Onko tämä vain "oma" lievä hallakkogeeninsä vai liittyykö jotenkin varsinaiseen hallakkoväriin, voiko tätä yhdistelemällä tulla kunnon hallakkoa tms?

http://alturl.com/uz3sr
"Suomenhevosesta testattiin ja löydettiin uusi värigeeni"

Tekisi mieli testauttaa oma ruunikko kun emä siis rautias (liinakko) jolla siima ja omalla ruunikolla siima ja tosiaan harjassa ja hännässä siellä täällä valkoisia jouhia (ei missään vamma- tai hankauskohdassa) ja on paikoitellen tosi vaalea. Isä on musta. Tämä syntyi ihan maitokahvin vaaleana (en tiedä onko sillä mitään merkitystä ylipäätään hevosen värissä).

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: *-” 
Päivämäärä:   1.3.19 13:46:19

Kyseessä on oma geeninsä. Ei saa mitenkään yhdistelemällä hallakkoa aikaiseksi, ei se geeni siitä hallakkogeeniksi muutu vaikka niitä yhdistelisikin.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: Marika 
Päivämäärä:   1.3.19 16:36:35

Valkovoikko on ainakin Valkeakuulas, tuskin muita?

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: 1ssu 
Päivämäärä:   16.3.19 14:22:10

tamma nimeltä Lakeuden Valotar on myös valkovoikko.väriä on kutsuttu myös tuplavoikoksi ja kaksoisvoikoksi.ruunivoikkoa on joskus ennen sanottu myös hallakoksi, muita nimityksiä värille ovat ruunikonvoikko ja voikonruunikko.
täysalbinoja hevosia ei ole, kaikki albinot ovat oikeasti puolialbinoja eli perlinoja, cremelloja, voikkoja, (yleisin väri) tai bec-värisiä.
mikä on mielestänne kaunein rodun väri? minusta se on liinakko.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: Väri 
Päivämäärä:   16.3.19 15:07:37

Kunnon tummarautias hopeajouhin/hyvin vaalein jouhin. Vielä kun olisi täysin erisukuinen. Ratsu Reima on tällainen kyllä.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: Myös 
Päivämäärä:   16.3.19 16:02:57

Tamma Tomusokeri on myös tuplavoikko.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: 1ssu 
Päivämäärä:   19.3.19 15:57:20

se on harvinainen väri. myös joitakin ruunivoikkoja, päistärikköjä, tummapunarautias yleinen, joskus punarautiaankirjava , kimoja, tummaruunikko
myös yleinen, Hiirakko (hävinnyt väri)
eli montaa eri väriä.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: 1ssu 
Päivämäärä:   20.3.19 18:31:39

upein on kuitenkin ehdottomasti liinakko. ne on kauniita.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: 1ssu 
Päivämäärä:   21.3.19 17:29:41

varmaan ruunivoikko ei ole suomenhevosella kovin yleinen mut on niitä
jokunen.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: 1ssu 
Päivämäärä:   21.3.19 17:36:53

voiko punarautiaankirjava olla suomenhevosen väri vai onko sillä rodussa joku
muu nimitys? en ole satavarma.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.3.19 20:23:51

Voi olla tuon värinen. Tarkka jos haluaa olla, niin se on suomenkirjava.
http://www.sukuposti.net/hevoset/brisitte/1077489

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.3.19 17:55:01

Tämmönen tuli sukupostissa vastaan: Eri-Aaronin poika Eri-Loimu. Aikas kiva ;)

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: 1ssu 
Päivämäärä:   24.3.19 20:30:22

se on harvinainen väri. myös joitakin ruunivoikkoja, päistärikköjä, tummapunarautias yleinen, joskus punarautiaankirjava , kimoja, tummaruunikko
myös yleinen, Hiirakko (hävinnyt väri)
eli montaa eri väriä.
no tässä vaan joitain.yksi väri on jo hävinnytkin.

  Re: Sh:n väri

Lähettäjä: 1ssu 
Päivämäärä:   24.3.19 20:41:40

niin se on sama kuin punarautiaankirjava tällä rodulla. värin nimi vain on
vähän eri .

   Ylös ⇑   


Ketju on saavuttanut 100 viestin määrän tai se on suljettu. Ketjuun ei pysty kirjoittamaan.
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.