Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   19.11.18 11:22:11

Hei!

Onko tietoa, miten lääkejäämävapaata on hevosenliha? Onko hevosenpitäjillä yhtä veden pitävä lääkekirjanpito kuin vaikka sian ja naudan kasvattajilla.? Haluaisin syödä kotimaista hevosta (tai en yhtään syö tuontilihaa muutenkaan, mutta riista, luomu jne. linjalla mennään) enemmän, se on eettinen valinta ja parempaa kuin tehotuotettu ja rääkätty liha. Hevosista on tod. näk välitetty elämänsä aikana kuin vaikkapa naapurin siasta.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä~*~ 
Päivämäärä:   19.11.18 11:54:34

Tuota.... pistele poskeesi ihan huoletta. Teuraskiellosta pitäisi aina tulla merkintä passiin ja pitäisi aina olla teurastamolla mukana ketjuinformaatio-lomake.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   19.11.18 12:37:38

Virallisesti homma menee niin. Jossain piireissä vain kuullut, että ei se ell näitä merkintöjä aina laita vaikka pitäisi. Eikö paperiversion lisäksi ole mitään sähköistä tietokantaa? Toisaalta myös hevosenomistaja voi antaa hevoselleen ties mitä, jos vain on käsiin päätynyt lääkeaineita. Miten tarkkaan teurastamot ottaa hevosenlihoista näytteitä? Hevosen lihan melko halpa hinta myös ehkä osittain hämää/saa epäilemään.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   19.11.18 12:38:47

paljonko mahtaa hevosen omistanut saa tiliä ruhosta?

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä~*~ 
Päivämäärä:   19.11.18 13:00:43

Ei merkintöjä aina tule, mutta jos se pelottaa, parempi kun jättää syömättä. Henkilökohtaisesti en jättäisi syömättä esimerkiksi silmätipoilla tai allergialääkkeillä vuosia sitten lääkittyä hevosta, mutta jokaisen oma valinta.

Teurastamolle päätyneen hevosen liha on pakko tutkia jo ihan lainsäädännön puitteissa. Henkilökohtaisesti en pidä hevosenlihaa mitenkään erityisen halpana (vs. kotimainen possu tai kana), eikä teurastamolle viedystä hevosesta kyllä nettoa. Hyvä jos saa 40 senttiä kilo.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   19.11.18 14:22:52

Kyllä on tiedossa paljonkin tapauksia, joissa puoli tallia on lääkitty suoraan teuraskiellon antavalla lääkeellä, mutta merkintä on laitettu vain yhden hevosen papereihin. Kyllä sitä tapahtuu. Samaten allergialääkkeitä ja silmätippoja käytetään huoletta ilman mitään merkintöjä, sillä saahan niitä ihan käsikauppatavarana apteekista.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   19.11.18 17:57:19

en syö joten en tiedä.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   19.11.18 18:08:42

Tiedän hevosen joka sai vuosia erittäin vaarallista lääkettä eikä passiin mitään merkitty.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   20.11.18 05:28:48

Sain juuri tosi isokokoisesta lämminverisestä 198€ kun vein. Pienimmästä on tullut muistaakseni 140€.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   20.11.18 06:20:29

"Teurastamolle päätyneen hevosen liha on pakko tutkia jo ihan lainsäädännön puitteissa. "

Jep. Ja se tutkimus on pelkkä silmämääräinen tarkastus jossa vaan lähinnä katsotaan että ei ruhossa mitään kamalan suuria rupia ole.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: hmm 
Päivämäärä:   20.11.18 07:23:31

ei lääkityksistä mitään merkintöjä tule passiin, tietty jos joku pidempi elinikäinen kuuri niin ehkä, mutta en ole vielä sellaiseen törmännyt

Kaikissa arkipäivän lääkkeissäkin on varoaika teurastukselle, esim matolääkkeet sulfat, gastrogard jne. harva niiden päälle ymmärtää

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: se.pienitalli 
Päivämäärä:   20.11.18 08:12:06

Lainaan: "Samaten allergialääkkeitä ja silmätippoja. "
Mitä vaaraa hevoselle annetuille silmätipoista ym. lääkkeistä on ihmiselle? Tuntuu oudolle että vuosia sitten annettu lääke tekee eläimestä syömäkelvottoman.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: ;; 
Päivämäärä:   20.11.18 08:32:02

Niitä lääkkeiden jäämiä ei ole tutkittu hevosella. Ne voi olla lääkkeille paljon herkempiä, tai jää jäämiä. Siks tulee teuraskielto, vaikka ihmiselle käytetäänkin.
Meillä ainakin ell kysyy, että käytätkö lihoiks vai saako laittaa kiellon tuovaa.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: Irma 
Päivämäärä:   20.11.18 12:49:55

Ennen EU-byrokratiaa ei noudatettiin vain doping-varoaikoja, eikä mitään passiin merkitty. Hevoset meni teuraaksi, eikä ole todistettu, että joku niiden lihasta olisi mitään ongelmia saanut.

Tuontilihastakaan ei ole mitään tietoa, mitä niille on annattu. Eppäilen isosti, että esimerkiksi Italiassa ei olla kovin tarkkoja.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   20.11.18 14:04:27

Jos hevonen saa silmätippoja 7v ja se pistetään lihoiksi 21v, niin on ihan 100% varmaa ettei siinä ole minkäänlaisia jäämiä. On aivan ylihysterisointia tällaiset teuraskiellot! Jonkun radiojodin voisin ymmärtää pysyväksi teuraskieltoaineeksi, mutta muissa pitäisi riittää vallan mainiosti normaalit dopingin varoajat.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: ao 
Päivämäärä:   20.11.18 14:17:50

Minulla on 2- vuotiaan ruunattu hevonen, joka silloinen nukutusaineen (halotaani?) takia on ikuisessa teurastuskielloja. Hevonen nyt 17 v, joten en ihan hirveästi usko jäämiä siinä olevan. Ei ole kyllä hevostakaan tarkoitus pois vielä laittaa, jos ei tule mitään yllättävää.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: hmm 
Päivämäärä:   20.11.18 14:19:41

Joissain lääkkeissä (esim. näissä silmälääkkeissä) on ainesosia, jotka voivat olla hengenvaarallisia tiettyjä sairauksia sairastaville ihmisille tai yhdistettynä joihinkin muihin lääkkeisiin.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   20.11.18 17:44:10

en syö joten ei tietoo.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: y 
Päivämäärä:   20.11.18 17:50:22

Ongelma on siinä että näiden tietojen merkitseminen passiin/lääkekirjanpitoon on omistajan vastuulla. Se on sitten ihan omistajan ymmärryksestä, tunnollisuudesta ja rehellisyydestä kiinni tuleeko se tehtyä vai ei.

Itse syön kyllä hevosenlihaa turvallisin mielin kaikesta huolimatta.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   20.11.18 18:04:09

Teurastamot maksaa 100-150e per heppa. Kilojen mukaan.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.11.18 16:24:12

Jos vain pääsee käymään teurastamon omassa kaupassa, on mielestäni hevosen liha todella edullista. Mutta jos sitä myydään jossain supermarketin tiskillä, niin tietty kauppias sikailee ja laittaa extrahintaa special tuotteelle. Hyh, en osta oikeastaan mitään eläintuotteita s ja k-kaupoista juuri tuosta syystä.

Niin, lietsotaanko Suomessa turhaan näistä hevosten jäämistä vai onko ne vain yksittäistapauksia.. Pitäskö joukolla pommittaa Eviraa viesteillä, että loisivat jonkun systeemin josta ell. eikä hevosenomistaja ei pystyisi luistamaan. Tottakai se tarkoittaa myös sitä, että hevosenruhon myyjänkin pitäisi saada parempi tili. Ehdottomasti nyt kannattaisi mielestäni tehdä työtä hevosenlihan paremman saatavuuden ja laadun eteen. Saataisi savustettua kokonaan tuontiheppa, mikä varmaan on jotain hirveää.... Italian hevoskuljetukset mm.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.11.18 16:26:45

Siitä ei paljon puhuta, mutta hevosen lihassa on muuten enemmän useita kivennäisaineita runsaammin, kuin vaikka naudan lihassa. Rautaa on erityisen runsaasti. Näin minä entisenä kasvissyöjänä korjasin huonot rauta-arvoni.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   21.11.18 16:29:01

tiesin puoliverihevosen joka melkein meni lihoiksi.pelastu viime helkellä. ja britit ei syö edes hevosia kun uskonto kieltää.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä~*~ 
Päivämäärä:   21.11.18 16:51:38

Henkilökohtaisesti en jaksa mitenkään uskoa että suomalaisen hevosen kohdalla jäämät ovat mikään sen suurempi ongelma, enkä kyllä ole huomannut että kukaan tätä lietsoisikaan.

Jos teurastamoja olisi enemmän, todennäköisesti hevosia myös teurastettaisiin enemmän. Nyt välimatkat ovat paikoitellen pitkiä, eli osaa hevosista ei vain käytännön syistä saada teurastamolle ja hyvää lihaa menee paljon hukkaan. Byrokratia tuottaa nykypäivänä myös haasteita teurastamoiden suhteen.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   21.11.18 17:34:52

syöhän ne perussa marsujakin ja kiinassa ihmiset syövät koiria.
me kauhistelemme sitä. britit taas kauhistelevat sitä kun euroopassa syödään
hevosta.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: & 
Päivämäärä:   21.11.18 18:48:50

Jokainen britti ja kuka tahansa joka kuitenkin syö muuta lihaa on kyllä tekopyhä

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: Laukku 
Päivämäärä:   23.11.18 09:58:35

Edelliselle: Onko myös se tekopyhää ettei syö koiran lihaa? Lihaahan sekin on, ja vieläpä ihan hyvän makuista.

  Re: Kotimainen hevosenliha

LähettäjäPäivi 
Päivämäärä:   23.11.18 23:22:53

^^Ei ole koiranlihasta kokemusta mutta täällä hevospoistot menevät omaan pakastimeen

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: & 
Päivämäärä:   25.11.18 17:05:43

No varmaan vähän yksinkertainenkin ymmärtää ettei koiranlihan tuotannossa ole järkeä vaikka ihan ekologisista syistä ja eläintautien näkökulmasta.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: öö 
Päivämäärä:   26.11.18 02:55:23

Hys hys. Suomalainen liha on maailman parasta ja puhtainta.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   27.11.18 16:27:34

Kaikista lääkkeistä joiden poistumisaikaa hevosen elimistöstä ei ole tutkittu, tulee ns. teurastuskielto eli merkintä passiin. Tämä ei johdu siitä että lääke olisi ihmiselle vaarallinen, vaan se on varotoimi - kun ei tiedetä kauanko jäämiä voi lihasta löytyä, on parempi ettei sitä päädy ollenkaan ihmisten lautasille.

Syy miksi sitten kaikkia lääkkeitä ei tutkita, on hinta. Joko tutkimus itsessään tai lupa maksaa (EU:n juttuja) ja varsinkin lääkkeet joita markkinoidaan pääasiassa ihmiskäyttöön mutta joita saatetaan käyttää myös hevosilla, jäävät helposti tuollaisen tutkimuksen ulkopuolelle.

Omistajan ei tulisi koskaan tehdä mitään merkintöjä hevospassiin. Teuraskielto merkitään lääkkeen määränneen eläinläärin toimesta - jos merkitään. Se PITÄISI merkitä, mutta usein kai vaan unohtuu. Klinikan papereissahan nämä lukee, mutta paljonhan hoidetaan hevosia ihan kotitalleilla ja eläinlääkäri raapustaa annetuista lääkityksistä ehkä käsin jonkun hätäisen yhteenvedon, usein ei sitäkään.

Itselläni on kaksi hevosta saanut tuollaista teuraskieltolääkettä, molemmat tapaukset klinikkahoidossa ollessaan. Toinen meni teuraaksi viisi vuotta myöhemmin, merkintä oli jäänyt passiin tekemättä ja itse muistin koko asian vasta kauan teurastuksen jälkeen. Ei tullut sanomista...
Toinen on vielä hengissä, mutta passiin ei tehty merkintöjä sillä se oli juuri tuolloin Hippoksessa.

Lukuisia itseteurastettuja hevosia olen syönyt, niin omia kuin vieraita, sellaisia joista on tarkka lääkekirjanpito ja osasta ei mitään tietoa. Vielä tässä porskutetaan...
No, yksi hormonihoitoja hiljattain saanut jäi kyllä syömättä, meni koiranruoaksi.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   2.12.18 18:49:56

En syöttäisi koirallekaan, jos en tietäisi lihaa kelvolliseksi. Koirat sairastavat nykyisin todella paljon esimerkiksi syöpiä. Ei ehkä ihme.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: 999 
Päivämäärä:   2.12.18 19:48:13

Mikähän uskonto mahtaa kieltää hevosenlihan syönnin? Ei ainakaan anglikaaninen kirkko.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: H 
Päivämäärä:   2.12.18 21:31:33

^Muistelisin lukeneeni että kirkko piti hevosenlihan syöntiä pakanallisena, jonka vuoksi sen syömistä paheksuttiin. Mutta esim. raamatussa hevosenlihan syöntiä ei kaiketi käsitellä, eikä kristittyjen mytologiassa muutenkaan asiaa sen kummemmin sivuta?

Juuri luin että kuinka 1900-luvun alkuvuosina hevosen suojelutyö alkoi nimenomaan sillä että ihmisiä yritettiin opettaa syömään hevosta, jotta eläimellä olisi joku arvo niin ettei sitä ajettasi loppuun ja piestäisi kuoliaaksi, niinkuin usein tapahtui.

asian vierestä, v'ituttaa aina kun joku loihe lausumaan että kuinka raviurheilu on eläinrääkkäystä, mutta ennenvanhaan työhevosia kohdeltiin hyvin. Todellisuudessa hevosia pidettiin niin kauan hyvin kun ne kykenivät työhön, mutta kun askel alkoi painaa niitä ei suinkaan päästetty eläkepäiville ja haudattu pihakoivun juureen, vaan ne myytiin kiertäville kauppiaille ja päätyivät kerta kerralta huonompiin oloihin, kunnes lopulta nääntyivät.

Kannattaa hankkia käsiinsä kirja "Liinaharja, suomenhevosen taival" (Pesonen, Hankimo et co.)Siinä on melko mykistäviä kuvia...

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: nam 
Päivämäärä:   3.12.18 16:16:06

parhaat reseptit hepasta?? jämähtänyt syömään vain sisäfilettä suolalla ja pippurilla

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   3.12.18 17:11:56

en syö ikinä.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: H 
Päivämäärä:   3.12.18 19:30:00

^ Eikä ketään pakotakaan syömään.

Heppa on ihan hyvää palvattuna. Joku sisäpaisti tms. parempi osa hyvin suolattuna ja oikeaoppisesti palvattuna on oikein kelvollista. Itse olen harkinnut monesti riistapalvisaunan täytteeksi heppaa, mutta aina se on jäänyt. Joskus jollekin näet palvattiin, ja se oli kyllä hyvää...

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: .......... 
Päivämäärä:   3.12.18 21:20:56

Nimimerkki tähti: mitä vaarallista lääkettä

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: hmm 
Päivämäärä:   4.12.18 10:16:29

Tuo silmätipoista tullut teuraskielto on kyllä p*rseestä. Meilläkin tuli sarveiskalvoon haavauma ja eihän siinä paljoa vaihtoehtoja ole kuin ottaa se ikuinen teuraskielto vastaan.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: Hece 
Päivämäärä:   10.12.18 15:09:43

Mikä mahtaa olla Suomen suurin hevosia teurastava toimija? Millainen teurastuspaikka on, samanlainen kuin naudoilla? Voiko omansa lopettamisen katsoa?

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: Koopa 
Päivämäärä:   10.12.18 18:06:52

Ihme legendoja täällä taas...

Teuraskielto seuraa, jos hevoselle annetaan ihmiselle tarkoitettua lääkettä - kuten ne silmätipat. Se ei ole ihmiselle vaarallista eikä tasan ole vuosien kuluttua jäämiä, mutta koska ko. ainetta ei ole eläinlääkkeeksi rekisteröity, joutuu sillä lääkitty eläin teuraskieltoon. Tätä on elintarviketurvallisuus meillä.

Ja samaan aikaan niitä ties mitä raatoja kuskataan tänne jatkuvalla syötöllä.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: H 
Päivämäärä:   10.12.18 18:35:10

Eikös Lihahietanen Sastamalassa ole suurin ainakin vastaanotetujen hevosten määrässä? Sinne olen vienyt, asiallinen laitos. Ei mikään tehdas, muttei saunantakunenkaan. Hevonen viedään sovittuna aikana ja lopetetaan välittömästi, ei seisoteta missään karsinoissa. Hevonen otetaan autosta, luetaan mikrosiru ja teurastaja vie sen mennessään sisälle, kuuluu naps ja tumps ja riimu naruineen palautetaan ennekuin takalaitaa on kerennyt nostaa. En tiedä katsomismahdollisuudesta, voi olla että määräykset estää, selviää kun kysyy.

Joo toi on vinha homma että jostain helvatun brasiliasta roudataan tänne kasoittain hevosenlihaa. Ja sinne ne on voitu roudata herra ties mistä, ja elävänä tietysti koska kylmäkuljetukset on kalliita... Ja varmaan on juotettu matkalla ja muutenkin huolehdittu=(. Eikös ne yhdysvalloista vie niitä meksikoon tapettavaksi?

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: Ennie 
Päivämäärä:   10.12.18 22:30:16

Joku ylempänä kommentoikin jo noita rauta-arvoja mutta se tuli itse käytännössä huomattua kun olin raskaana. Neuvolan täti ihmetteli minun hyviä hemoglobiini arvoja raskaana ollessasi, kun ei rautatabletteja tarvinnut syödä. Sanoin hänelle, että meillä syödään vain hevosenlihaa niin siitä nuo hyvät arvot johtuvat :)

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: *.- 
Päivämäärä:   10.12.18 23:58:38

Joku kyseli reseptejä, jos ei aina pihvinä jaksa syödä. Hevosen savuliha on ainakin hemmetin hyvää, itse käytän poron sijasta jos vaan kotimaista saa.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: Ihaa 
Päivämäärä:   11.12.18 00:09:33

Kyllä Hietasella katsomaan pääsee, yhden miehiä kammoksuneen tamman olen itse vienyt sinne sisällekin ja loppuun asti.
Kuulin villiä huhua, että eräs ei-nykyään-niin-luotettava hevoskuljetuksia tekevä henkilö roudaa nykyään täältä ulkomaille teurashevosia ja olisi saanut jo yhteen laivayhtiöön kiellonkin hevosten epäasiallisten olojen ja tarvittavien papereiden puuttumisen takia...

  Re: Kotimainen hevosenliha

LähettäjäPäivi 
Päivämäärä:   11.12.18 15:42:10

Suomen eläinsuojelu alkoi siitä kun eläinsuojelu osti markkinoilta loppuun ajettuja hevosia ja laitto ne teurastamoon ja edelleen ollaan vähän samassa pisteessä.Enempi pitäis hevosia teuraaksi laittaa...

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: Mie 
Päivämäärä:   13.12.18 02:11:47

Ihaa, kuka?

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   13.12.18 18:29:07

monissa maissa hevosia ei syödä koska hevonen sama kuin hinduille lehmä.
ja eihän kukaan nyt sellaista eläintä söisi.kas kun ei omia koiriansa syö sitten kun on vanhuuteen kuollut, ei muuten mutta ennen vanhaan niin olis tehty.
eli eläin olis syöty. nykypäivänä kukaan vaan ei halua syödä omaa lemmikkiään.
en kyllä söis minäkään. joku kokki sano et jos syö nautaa miks ei koiraa? ja
suututti sillä kansan.ei ihme, aattelis mitä puhu.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: Hmm 
Päivämäärä:   13.12.18 21:19:44

Tänään luin fb kun joku täti oli "pelastanut " lämppärin teurastamosta. Että mitähän vttua, luulin että nykyään teurastamon pihasta ei enää hevosia eteenpäin jaella. Kattokaahan että se kuula todella päätyy kalloon asti..

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   14.12.18 20:07:51

Aina hevoselihasta puhuttaessa paikalla joku, joka kommentoi samalla nimimerkillä monta kertaa, että "en syö".

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: Ida H 
Päivämäärä:   16.12.18 17:37:58

Hevonen on hyvää, hevonkäristys ihan parasta, tai savustettuna.
Nyt olis tilaaki ottaa teuraspolle taas.

  Re: Kotimainen hevosenliha

Lähettäjä: Ihaa 
Päivämäärä:   16.12.18 21:54:25

Mie: ei tänne voi nimiä tai edes nimikirjaimia laittaa, mutta eräs, josta kesän kuljetustopiceissa monella oli huonoja kokemuksia.

Lähinnä varoituksena niille, joiden on mietittävä hevosen kiertoon laittoa tai jos joku tarjoutuu kuljettamaan teuraaksi.

   Ylös ⇑   


 


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.