Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Krääh 
Päivämäärä:   17.6.18 07:42:54

Erisukuiselle tammalle on erisukuisen orin löytäminen tuskallista, koska ne ovat kaikki tamman kanssa samansukuisia. Ja jos jotain löytää, niin viimeistään sen varsan kohdalla sitten menee tosi vaikeaksi.
Jos ajatellaan että erisukuiset olisivat oma populaationsa, niin niillehän tämä valtaoristuminen käy vielä nopeammin kuin valtasukuisille on käynyt, koska erisukuisia on kaikenkaikkiaan niin vähän. Ei jotenkin innosta erisukuinen jälkeläinen jonka sukusiitosprosentti huitelee jossakin pitkästi toisella kymmenellä. Enkä oikein pidä ratkaisuna sitäkään, että aletaan sotkea jalostussuuntia jotta sen nousulta vältyttäisiin. Suo siellä, vetelä täällä?

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: lo 
Päivämäärä:   17.6.18 07:57:26

Riippuu varmaan niin tamman suvusta. Esim mun erilaisen sukuiselle (vieteri kerran 4. polvessa) käy "kaikki" erisukuiset orit, lukuun ottamatta tietenkin tämän isä ja veli. Ss% useimpien orien kanssa on neljän paikkeilla.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Minä 
Päivämäärä:   17.6.18 07:59:39

Omille erisukuisille tammoilleni löytyy kyllä paljon ratsuoreja, varsinkin niitä, joilla löytyy valtaori kertaalleen jostain kauempaa.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   17.6.18 08:22:12

Aika vammainen ajatus että erisukuiset olisivat joku oma populaationsa johon ei saa valtasukuja käyttää. Lopputulos sellaisesta on pelkkää roskaa.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Höh 
Päivämäärä:   17.6.18 08:35:38

No sellaisiahan tässä pitäisi ihmisten mielestä kasvattaa. Valtasukuista ei saisi sukutaulussa vilahtaakaan, tai tädit yököttelevät kuorossa. No vitsi, vitsi.. mutta totta toinen puoli.
Itse olen päätynyt hallitusti lisäämään valtasukuista sukutauluun ajatuksena nimenomaan suorituskyvyn lisääminen. Mutta itsellehän nämä sitten jää, kun eihän kukaan osta, kun suvussa on se kaamea Vieteri.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Gerda 
Päivämäärä:   17.6.18 08:41:23

Minä olen katsellut omalle erisukuiselle tammaa ja onhan sen löytyminen melko haastavaa. Valtaoreista Vieteri tai joku muu saa sukutaulussa olla, mutta aika paljon tulee vastaan näitä joilla löytyy kaikki valtaorit ja vielä linjattuina.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Minä 
Päivämäärä:   17.6.18 08:59:07

Eivät ihmiset osta pelkän erisuvun vuoksi, hevosen pitäisi olla hyvän ratsusuvun omaava, myös emän puolelta. Ei siinä yksi valtaori sukutaulussa tai toinenkaan niin paljoa paina.
Sen sijaan, jos emä on J-sukuinen ja sen sukutaulu on suikkuvokkerilainen tai vielä kukertavamp, ei sen varsa kovin myyvä ole, vaikka olisi hienostakin ratsuorista.
Nykyään kun nuorilla ratsusuomenhevosilla, joille maksetaan ammattiratsutus, on pääsääntöisesti myös emäpuoli ratsusukuinen, ainakin Emän isä ja enemmänkin.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   17.6.18 10:10:58

Aloittaja on nyt ymmärtänyt jotain todella pahasti väärin...

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   17.6.18 11:29:14

Vastaavasti valtasukuisen on vaikea löytää valtasukuisten joukosta sopivaa. Tosin valtasukuisilla, jos tulee kertausta vaikka 4+4 ja 3+5+5, se ei tunnu missään, kun taas jos erisukuisella kertautuu 3+5, niin sehän on jo kauheaa.

Ongelmia varmaan tulee, jos on muitakin kovia vaatimuksia suvulle ja koolle esim. pitää olla vähintään 160cm tai pitää olla pienhevonen tai pitää olla r-ktk useammassa sukupolvessa tai pitää olla j-ktk. Sitten jos noita vähän laventaakin, esim. riittääkin vähintään 155cm tai enintään 152 cm, niin sitten alkaakin löytyä helpommin.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Anita 
Päivämäärä:   17.6.18 12:52:13

Ei olekaan itse tarkoitus käyttää erisukuista oria, vaan pikemminkin jalostaa sellaisia hevosia, joilla on monipuolinen geeniperimä. Erisukuiselle tammalle luulisi löytyvän monenlaista sopivaa sulhoa ja hyvällä valinnalla sukusiitosprosentit jäävät matalalle.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   17.6.18 13:20:05

^ja noin kun teet, alkaa hillitön ulina että miksi erisukuiselle on pitänyt käyttää valtaorillista oritta. Nämä hysteerikot pilaa ihan koko asian ja rodun vaikka kuvittelevat olevansa sen pelastajia.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: erieri 
Päivämäärä:   17.6.18 14:02:35

Hysteerisiä ovat ne, jotka ottavat nokkiinsa, kun puhutaan erilaisten sukujen säilyttämisen tärkeydestä. He eivät ymmärrä, että kaikki hevoset - se heidän hilusuikkuvokkervieteriläisensäkin on tärkeä. Kuvittelevat, että erisukuisuuden säilyttämisen puolesta puhuvat tarkoittavat, että muita kuin erisukuisia ei saa ollakaan. Tahallista väärin ymmärtämistä?

Se, jolla on mahdollista kasvattaa erisukuisia käyttöhevosia, toivottavasti tekee sen. Hän tekee rodulle palveluksen. Se, jonka hevoselta joku valtaorinimi löytyy, olkoon onnellinen niinkin eriskuisesta yksilöstään. Se, jolla on valtasukuinen, olkoon onnellinen, että vielä löytyy niillekin hyviä partnereita (ratsut) sukusiiotosasteen ja sukukadon paukkumatta. Koettakaa nyt erisukuisuuspuhetta vihaavat käsittää, että näitä kaikkia tarvitaan. Suunnitelkaa jalostusvalitnojanne niin, että vielä syntyvälle yksilöllekin on mahdollista löytää partneri.

Mitkä nimet aloittajan tamman kanssa ovat niitä ongelmia ja monennessako polvessa ovat?

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   17.6.18 16:45:33

Uskomatonta että tämäkin saatiin käännettyä niin että sanojalla olisi valtaorillinen hevonen ja rutisee siksi saati ottaa nokkiinsa. Minulla on täysin erisukuinen tamma. Sen varsalla on yksi valtaori sukutaulussa ja kyllä, sitä ininän määrää en kuuntele enää kertaakaan. Täysin tuntemattomat ihmiset laittavat viestiä ja urputtavat orivalinnasta. Joten ei todellakaan ole keksittyä tai kuvitelmaa että nämä hysteerikot todella ovat hysteerikkoja! Juuri tuollainen ääliömäinen asenne mikä edellisellä kirjoittajalla sanomastaan huolimatta on, on se syy miksi suokkipiireissä on niin älyttömän huono ilmapiiri. Katso peiliin sinäkin.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Jk 
Päivämäärä:   17.6.18 19:20:30

Jalostusvalinnan pohjana pitää olla kyllä muuta kuin pelkkä sukutaulu. Ja sukutaulu voi olla geeniperimältään laaja, vaikka siellä olisikin valtasukuisia, esim Vieteri kerrankin emänisänä on ihan erijuttu kuin isälinjalla.
Joku on vaan keksinyt, että nuo neljä nimeä on ne valtaoriit. Ei sen paremmin pidä linjata Vekseliä, Tottia, Luonnosta, Uskotonta jne. Vekselikin perimältään hyvin lähellä Suikkua ja Vieteriä.
Tutustukaa sukuihin.
Mutta ensisijaisesti etsikää tammalle ori joka sopii, rakenne, luonne, lahjakkuus, suku tjs

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: höps 
Päivämäärä:   18.6.18 05:44:03

Juoksijaa jos haaveilee, niin kannattaa pysytellä valtasuvuissa ja hevosissa, joilla on näyttöä. Valitettavasti on niin, että suorituskyky on pitkälti geeneissä ja erisukuiset ovat syrjäytyneet sen vuoksi, että sieltä ei niitä juoksijoita ole tullut. Ratsupuolella myös suorituskyvyllä on merkitystä mutta siinä tietysti merkitsee hyvin paljon koulutus ja ratsastaja: vaatimattomampikin hevonen voi menestyä kunhan on riittävän nimekäs ratsastaja, ainakin koulupuolella. Harrastehevonen ei sukua kaipaa, tosin harrastaminen on mukavampaa, jos rakenne ja terveys on kohdallaan. Omaan silmään ainakin on sattunut aika kamalia rakennekukkaisa näissä erisukuisissa, joita en itse kyllä kasvatukseen käyttäisi. Ei tietenkään kaikki mutta jokunen jopa hypetetty ori on ollut rakenteeltaan todella huonoja.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Jk 
Päivämäärä:   18.6.18 07:09:36

Suomenhevosta on pitkälti kasvatettu itselle, uskon seulastapäässeen läpi juoksijageenejä niinkin, ettei niistä tiedetä. Vauhti kun ei ole ainoa ominaisuus mitä juoksija tarvitsee.
Kun vielä muistaa, ettei se mene niin, että jos ei ole hyvä ravuri niin on hyvä ratsu.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Ratsu 
Päivämäärä:   18.6.18 07:25:46

Valtavan määrän suomenhevosten kouluratsastuskisoja seuranneena ja itse ratsusuomenhevosia omistavana voin todeta, että valta osa suomenhevosista on kouluradalla aika kammottavia. Vaikka sinne selkään laittaisi kenet vain. Todennäköisyys saada hieno ratsusuomenhevonen nykyään korreloi aika vahvasti hyvien ratsusukujen kanssa. Meillä alkaa olla jo hyvin laatuarvosteluissa ja ikäluokkakisoissa pärjänneitä ratsuorilinjoja. Hyvin vähän laatuarvostelupuolella, nuorimmissa ikäluokkakisoissa ja 3. Tason kisoissa näkee enää puhtaasti ravisukuisia. Usea ratsuori on melko erisukuinen ja esim. Kelmin linjassa on paljon sapelijalkaa, mutta siltikin kaikkein menestynein laajalla rintamalla, koska kinterereiden käyttö, kokoavat liikkeet, tasapaino, nopeus ja hieno laukka luovat hyvät ratsuominaisuudet.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Jk 
Päivämäärä:   18.6.18 07:46:10

Myös minä olen istunut paljon kouluratsastuskatsomossa ja yllätyn ja iloitsen joka kerta, kun kilpailuihin tulee aidosti ravisukuinen.
Tuota Kelmin ylivertaisuutta en kyllä ole huomannut.
Ja varsinkaan en lähtisi Kelmiin linjaamaan, en 3+3 enkä edes 4+4.
Ratsualostus ei ole vielä niin pitkällä suomenhevosissa, että olisivat jotenkin kovasti erillään. Ainoastaan ihmisten käytös näkyy, niitä ratsusukuisia tuodaan helpommin laatuarvosteluihin .

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: j 
Päivämäärä:   18.6.18 07:51:28

Samaa mieltä kuin edellä, ravisukuisten ja ratsusukuisten suorittamisessa ei ole havaittavaa eroa, ratsusukuisia vaan kuskataan enemmän kinkereihin nuorena kuin ravisukuisia. Edelleen muutamat parhaat liikkujat mitä olen nähnyt on ihan muuta kuin ratsusukuisia. Tietysti jos ihmisten arviointikyky on luokkaa se mitä näkee eniten on parasta, voi tulla päätelmään että ratsusukuiset ja kelmin sukuiset on parasta. Eniten tuo linjajako näkyy siinä paljonko nuoria hevosia näkyy laatuarvosteluissa ja kisaamassa nuorina, ravisukuiset on siihen aikaan vielä raviuralla tai tekemässä sitä joten ei niiden intresseihin kuulu vielä silloin osallistua ratsupuolen kilpailuihin.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Ratsu 
Päivämäärä:   18.6.18 08:55:30

Ihan voi katsoa viime vuosilta kasvattajakilpailumenestyjiä sekä mestaruustason kouluhevosia tai kakkostasolla tällä hetkellä heb:tä kisaavia 4 tai 5- vuotiaita. Paljonko siellä on ravisukuisia tai radalta tulleita?

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Ratsu 
Päivämäärä:   18.6.18 08:59:11

Esimerkiksi Kelmi esiintyy; Kulta-ahon Kasimir, Jalopeno, Ypäjä Arska, puolestaan Pipo; Hessin Leevi, Säämies, Onnipoikaa Dave Dee ja Salmiakki Poika jne. Vain mainitakseni joitain.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   18.6.18 09:42:34

Lukutaidossa puutteita? Ei siellä ole ravisukuisia montaa mukana ylipäätään. Tänä vuonna ypäjän 3v karsinnoissa ravi-isästä oleva oli kolmas. Lisäksi esimerkiksi hyvän ravisuvun omaavan moninkertaisen koulumestari Corleonen varsat kuitenkin ovat pärjänneet ihan mukavasti, kuten ori itsekin. Enemmän asiaan vaikuttaa se, että ratsuihmisillä on ratsusuvun hevosia joten ei ravisukuisia näytetä nuorten tapahtumissa tästä syystä kuin pikkuinen prosentti osallistujista. Jalostuksen merkitys näkyy siis enemmän siinä minkä sukuisia hevosia ihmiset ostavat mihinkin käyttöön eikä siinä mitkä hevoset olisivat parempia siinä käytössä. Yhtä vähän siellä näkyy puhtaasti erisukuisia, eli ei näitä valtanimiä myöskään ratsupuolelta eikä pärjää yhtään sen paremmin. ;) Corleonen varsat ovat hyvin edustettuina ja pärjäävät, vaikka suku on täysin ravisuku, mutta orin oma kirjaussuunta ja meriitit saa ratsuihmiset sen jälkeläisistä kiinnostumaan.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Ratsu 
Päivämäärä:   18.6.18 09:49:33

Niin...viime vuonna taisi syntyä 14 täysin erisukuisia R-varsaa ja lukumäärä pienenee koko ajan. Ei ole, mitä näyttää. Jos nyt Corleone jälkeläisilleen suljetaan ravisuvun ulkopuolelle, niin vähän niitä näkyy ja kiistatta 3. Tason kouluhevosten suvuissa Kelmi on yliedustettu: yllä mainittujen lisäksi Silvolan Hemminki, Ratsu Reima....
Turha tästä on vängätä, jalostetaan ja ennen kaikkea viedään huipulle!! niitä lahjakkuuksia, ettei jää pihan perälle ihailtaviksi.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   18.6.18 10:15:41

Ai, heti suljetaan Corleone ulkopuolelle koska pärjää. Mikä siinä on vaikea ymmärtää, ravisukuiset eivät ole ratsukarkeloissa nuorina koska niitä kasvatetaan ravikäyttöön, ei näytetä ratsuina. Sen sijaan ne siirtyessään ratsuksi ovat ihan yhtä hyviä kuin ratsusukuisten jälkeläiset. Ratsusukuinen varsa ostetaan ratsukäyttöön, ei ravikäyttöön ja se luonnollisesti esitetään ratsutapahtumissa nuorena. Siitä syystä ne ovat siellä eniten esillä. Tottakai nuori jota rakennetaan ammattilaisten toimesta ratsuksi on edellä ravikotiin syntynyttä varsaa koska se on kasvanut ratsun rooliin vrt. se 8 vuotias jolla ei ole edes käyty selässä ennen kuin se myydään ratsuksi. Siihen nähden todella paljon hyviä hevosia näkyy kilpailuissa täysin ravisukuisina.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Krääh 
Päivämäärä:   18.6.18 10:35:33

Täytyy muistaa että hyvä hevonen on hyvä hevonen olipa se minkäsukuinen hyvänsä. Tuntuisi kuitenkin, että suokkien ja varsinkin niiden erisukuisten, en siis tarkoita näitä vakiintuneita ratsusukuja, ongelma on lähinnä juuri se että ne harvoin päätyvät esilletuovalle osaavalle omistajalle/ratsastajalle. Sitten ne jäävät ns puskiin, ja ainoaksi meriitiksi jää erilainen suku, joka nyt ei vaan nykyään riitä.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Jk 
Päivämäärä:   18.6.18 10:41:49

Juuri tuollainen ajattelu, mikä Ratsulla on, aiheuttaa, ettei niitä ravisukuisia tuoda kuin vasta aikuisina esille. Ihan annetaan ymmärtää et jos suvussa ei ole Kelmiä niin ei kannata edes yrittää.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Ratsu 
Päivämäärä:   18.6.18 10:43:26

Jos haluat kovan tason kisahevosen, sitä tehdään nuorena. Kyllähän Corleonea alettiin nuoresta laittaa ratsuksi.
Oikeasti usean ravisukuisen kaula liittyminen ja laukan laatu ei riitä 3. Tasolle.
Nähtäväksi jää, kuinka moni Corleonen varsoista päätyy menestyksellisesti kisaamaan 3. Tasolla, kuten edellä mainittujen orien. Aika näyttää, tai piankin laatuarvostelut, alkaahan siellä olemaan sitä ikäluokkaa.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä~*~ 
Päivämäärä:   18.6.18 10:50:46

Alkuperäisestä aiheesta; tuotti kyllä hieman päänvaivaa, kun tamma oli ns. tavallisen sukuinen erisukuinen. Suomennettuna siis lähipolvissa erisukuisille varsin yleiset nimet Totti, Uskoton, Ero-Lohko. Tottia en halunnut kerrata, mutta sattuneista syistä hieman kauempana sukupuussa olleet Uskoton ja Ero-Lohko sitten tuplaantuivat jälkeläisillä.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjämkp 
Päivämäärä:   18.6.18 11:24:22

Hyvä hevonen on hyvä hevonen suvusta huolimatta.

Suomenhevonen on monipuolinen harrastehevonen, korostamalla sen kilpailukäytön tärkeyttä saadaan potentiaaliset ostajat suuntaamaan katseet Islanninhevosiin tai Baltiaan.

Tammalle pitää hakea sopiva ori ominaisuuksien, ei ss% mukaan jos halutaan saada aikaan parempia hevosia.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Krääh 
Päivämäärä:   18.6.18 11:34:57

Prosentista on tullut itseisarvo ja haluttu ominaisuus. Jos itsella ratsastus suju, kilpaileminen ei kiinnosta, eikä resurssejakaan oikein ole, niin onhan se hienoa kun hevonen on erisukuinen, harvinainen. Niinkuin kimot takavuosina.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: T 
Päivämäärä:   18.6.18 11:43:55

Oma ravisukuinen, jonka ammatti vielä avoin, sai laatuarvostelusta laukasta 8- ja hypyistä 8:t mutta ravi oli vain 7.5. Kokoaa itsensä tosi hyvin ja laukka helppoa myös pienellä ympyrällä, joten varmaan pärjäisi 3-tasolla. Mutta koska ikää vasta 3-vuotta, niin tehdään hiljakseen molemman puolen juttuja, tosin ajotreenit nyt olleet pääasiallisia. Ensi vuonna toiveissa vielä laatuarvostelu mutta myös koelähtö ja sen jälkeen pitää tehdä päätös, kummalle puolen aletaan oikeasti treenaamaan.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   18.6.18 15:26:26

"Oikeasti usean ravisukuisen kaula liittyminen ja laukan laatu ei riitä 3. Tasolle."

Todella monen ratsusukuisen kaulan liittymät ja laukan laatu ei ole yhtään sen paremmat. Ei edes niiden kelmiläisten kaikkien.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Jaa 
Päivämäärä:   18.6.18 17:26:13

Meillä on sekä ravisukuinen että ratsusukuinen suokki. Ratsusukuinen laukkasi pyöreää laukkaa tasapainoisesti jo 3-vuotiaana. Ravisukuinen on ollut ratsuna 6 vuotta raviuran jälkeen. Osaa paljon ja hyppääkin hyvin, mutta laukka on edelleen kamalaa nelitahtista töpötystä. Molemmat on ihania enkä todellakaan vaihtaisi pois, mutta kyllä vaan tän ratsusukuisen kanssa kaikki eteneminen on ollut tuhat kertaa helpompaa. Sillä on pitkä runko ja suorat kintereet, yritä nyt niillä saada se laukka kootuksi...

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Hienosti 
Päivämäärä:   18.6.18 17:34:41

Yhden ravisukuisen ja yhden ratsusukuisen pohjalta onkin hyvä tehdä yleistyksiä. Minulla on ollut täysin ratsusukuinen tamma joka laukkasi ikänsä nelitahtilaukkaa. On ollut myös hienolaukkainen ravuri. Suokkien suvut on edelleen niin lähellä toisiaan että pelkästään se onko ravi- vai ratsusukua ei takaa yhtään mitään. Molemmista löytyy liikettä ja rakennetta ihan joka lähtöön.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: heppu 
Päivämäärä:   18.6.18 21:56:45

Tää on kyllä aina yhtä hauskaa  jokaisesta tusinaravurista on kyllä suomenhevoskuninkaalliseksi mutta yhdestäkään erilaisen sukuisesta ei tule ikinä ravuria.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: 1 
Päivämäärä:   18.6.18 22:29:52

Jep. Vain ravinopeus on periytyvä ominaisuus. Ratsastettavuus, tasapaino ja hyvät askellajit eivät näemmä periydy. Ne ovat ilmeisesti ominaisuuksia, jotka puhtaasti tehdään. :D Kuoppaan joutavat kaikki erisukuiset ratsut, kun vähintäänkin yhtä hyviä saa raviuran tehneistä ja siinä epäonnistuneista. Ei mitään merkitystä mokomien erisukuisten säilytyksellä.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: 1 
Päivämäärä:   18.6.18 22:31:05

Ovat niin kauheita rakennekukkasiakin! Hui!

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Juurikin 
Päivämäärä:   18.6.18 22:35:02

No nyt kyllä puhutaan asiaa:-) se ravihevosjalostus tekee tähtiä, jotka ovat mestaruustason kouluhevosiakin halutessaan, mutta erisukuinen on synonyymi sanalle huono, koska se vain on sattunut jäämään henkiin, vaikka epäkelpona ravisukuisena joutaisi kuoppaan.
Kaikki rakennevirheet on erisukuisille, mutta ravijalostus on myös sivutuotteenaan luonut hienon ratsurakenteen.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Jk 
Päivämäärä:   18.6.18 23:02:03

Erisukuinen ei ole synonyymi huonolle, mutta ei muldkään synonyymi ratsulle.
Erisukuisten suomenhevosten suvussa on Luonnosta, Uskotonta, Vekseliä, Tottia jne, ne ”hävisivät” valtaoreille. Ja nämä ovat osa vielä hyvin läheisiä sukulaisia valtaoreille

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: heppu 
Päivämäärä:   18.6.18 23:31:46

Ja silti ravi-ihmisten mielestä ne on s**tanasta seuraavia joita ei missään maailmassa ravuriksi yritetä.

Lukekaas nyt järjellä koko keskustelu niin huomaatte miten älytöntä koko suomenhevostouhu on! Rotu on tuhoon tuomittu ja syynä on yksinomaan riitelevät ja kapeakatseiset harrastajat. Ja jotta ravi-ihmiset ei pillastu niin lisätään vielä että molemmin puolin...

Mitä ihmettä pitäisi tapahtua että rodun todellinen tilanne tajutaan ja sille aletaan yhdessä tuumin tehdä jotain??

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   19.6.18 04:52:36

Ratsutädeillähän tämäKIN meni tunteisiin, ei raviväellä. Faktaahan se on että ravipuolelta tulee ihan hyviäkin ratsuja, jopa huippuja, kuten Corleone. Viimeiset viestit ketjussa on sitten taas puhtaasti katkeraa tilitystä kun menee niiin tunteisiin ettei enää kunnollista argumentaatiota voida suorittaa. Keskustelussa kukaan ei ole väittänyt että joka ikisestä ravurista tulee huippuratsu eikä myöskään sitä etteikö erisukuisesta voisi tulla. Jos ette osaa lukea, se ei ole ravisukuisten suomenhevosten syy.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: heppu 
Päivämäärä:   19.6.18 07:47:16

Kilvan oikein kehutaan kuinka suikkuvokkervokkersuikku on niin mahtava ratsu eikä niistä erisukuisista ole mihinkään! Jos putkilukeminen on teille sallittua niin miksi ei myös minulle?

Ja tuo corleone soopa on kyllä tekopyhyyden huippu! Kuinka moni oli vuonna 2002 ostamassa sitä huippu ravurikseen? Kuinka moni ostaisi tämän kesän varsan samalla suvulla ravuriksi? Missä hemmetissä olette, te ennakkoluulottomat ja rohkeat ihmiset??

"Ravipuoli tuottaa kyllä hyviä ratsuja"-väite tarvitsee kyllä tuekseen pikkasen laajemman pohjan. Suomenhevosen kantavana voimana teillä on varmaan esittää se kymmenkunta suikkuvokkervokkersuikku-tuotosta jotka suorittavat uskottavasti 3-tasolla? Tai edes muutama turoviesker.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Viesker 
Päivämäärä:   19.6.18 08:00:17

Onko kokemusta, mitä vaikuttaa ratsun suvussa?

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Höps 
Päivämäärä:   19.6.18 11:26:34

Vekseliläiset ovat hävinneet ravisukuisista, koska Vekselin jälkeläiset eivät perineet isänsä juoksijaominaisuuksia. Veksililäisllä tosin hyvä laukka ja hyppäävät myös hyvin eli siitä on tullut ns. ratsusukuinen. Samoin Toto sukutaulussa on jättänyt hyvää ratsutyyppiä, samoin V.T. Ajatus ja poikansa Patrik. Myös Suikusta ja Vieteristä paljon hyviä ratsuja mutta Vokker taitaa olla se, joka periyttää huonoa laukkaa. Lerkkana on ollut radalla ennenkuin siitä tuli ratsu ja nykyisin tunnettu ratsuperiyttäjä eikä Pilven Poikakaan mistään ratsusuvuista ole, joten ei oikein vielä voida puhua ratsu- ja ravisuvuista tosissaan.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Jk 
Päivämäärä:   19.6.18 11:50:55

Katso Vekselin sukua nyt hiukan tarkemmin, jos suvuista keskustellaan.
Linkker ja kaikki voikot ja päistäriköt on sitten kanssa ihan kamala laukkaisia?
Nyt vaan ei nähdä metsää puilta. Yksi hevonen ei kolmannessa neljännessä polvessa ei psljoakaan yksilöä huononna rikä laukattomuus pomppaa monen sukupolven uli, kyllä diellä on lsukkaongelmaa oltava ihan emällä tai isälläkin.
Joku jo sanoikin, että hyvä hevonen on aina hyvä, kyllä monella menestyvällä ravihevosella ratsastetaan ja voisivat olla ihan lahjakkaita ratsujakin.
Corleonella on vahva emälinja ravipuolta ajatellen.
Olisi kiva nähdä radalla joku korkkilainen.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: heppu 
Päivämäärä:   19.6.18 12:09:16

Turhaan Jk korkkilaisia radalle toivoo koska kukaan raviukko tai akka ei sitä uskalla tammalleen käyttää.

Höps tiivistää oikein hyvin yleistietoa suvuista mutta pyörtää sanomansa onnistuneesti samassa lauseessa. Raviväelle ei kelpaa vekselit, vt.ajatukset eikä corleonet saati pilvenpojat taikka haavekuvat. Niistä on tullut ratsupuolen nimiä ominaisuuksiensa takia. Ratsuväelle ei taas kelpaa 2000-luvun turosuikkuvieskervokker joka nykypäivänä ainoana oikeana Suomen ravurina tunnetaan ennen ku yhteispohjoismainen rotu korjaa.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Niinpä 
Päivämäärä:   19.6.18 12:11:36

Kyllä hienoja, siis 3-tasolle yltäviä Linkkeriläisiä ei Ole, eikä siellä juuri voikkojakaan aitoja menestyjiä ole toistaiseksi ollut. Korjatkaa, jos olen väärässä.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Niinpä 
Päivämäärä:   19.6.18 12:21:50

Mielestäni juuri hienosta ratsusuvusta voidaan puhua, kun on jälkeläisiä 3-tason kisoissa. Ihan niinkuin J-puolella valio/tähtiaikaisista sukulinjoista. Ei se 1 tai 2 tasolle valmennettu ratsu ole huippu, kuten ei iltaravijuoksiakaan.
Meillä on kohtsillään 4-polven r-isälinjoja, joilla on laajalti menestyneitä 3-tason kisahevosia. Kyllä ratsujalostus on eriytynyt ja todellista. Ei niitä juoksijasukujakaan niin kauaa Suomen historiassa ole ollut, työhevosesta kaikki on alkanut ja ratsujalostus alkoi 1970-lla.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   19.6.18 12:33:25

"Raviväelle ei kelpaa vekselit, vt.ajatukset eikä corleonet saati pilvenpojat taikka haavekuvat."

Silti ne ovat RAVIsukuisia. Siitähän tässä nyt on ollut kysymys. 3-tasolla näkyy kyllä edelleenkin hevosia joiden suvuissa on valtaoreja, jopa kerrattuna, ja jotka ovat suurelta osin ravisukuisia. Itse te tässä olette keksineet että ravisukuisista puhuttaessa siihen sisältyy vain tämän päivän huippujuoksijat eikä muut.

Summanmutikassa valitsin kipasta jonkun tämän kevään 3-tason heA suokkiluokan tulokset. Heti toisena oli ravi-isästä (Saran Salama) ja täysin ravisukuisesta emästä oleva Sarantino. Kolmas Dave Dee, täysin ravisukuisesta J-suunnan tammasta. Ei niitä nyt ihan etsimällä tarvi etsiä.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   19.6.18 12:46:39

Mun erisukuiselle käy vain Pikku-Laakeri jos haluaa parin% luokkaa. Sitä ajattelin myös käyttääkin, olkoonkin että siitä ei tule hyvää ratsua eikä ravuria.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   19.6.18 13:05:46

Suuri asia tässä on se että suoomenhevosen varsinainen ratsujalostus on vielä aivan lapsenkengissään. Jos haluaa siltä osin huippua, niin ei ravijalostuksen siivutuotteetkaan ole mikään ratkaisu. Mutta sitä huippuaratsupuolella ei ole, ja ravisukuisista löytyy paljon niitä jotka yltävätsiihen hyvään keskitasoon. Toisinpäin ei ole yhtään.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Onhan noita 
Päivämäärä:   19.6.18 17:34:36

Hienoja menestyneitä Linkkerin jälkeläisiä mm. Sumun Lordi, Milo Mainio ja Hiiden Linkman...

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Irma 
Päivämäärä:   19.6.18 18:23:10

Tämä on jännä keskustelun aihe, joka nousee aina keväisin esille.

Tässä ketjussa otsikko jo on paljon puhuva. Minun lapsuudessani, kun vielä oli satoja tuhansia suomenhevosia, ne olivat monesti hyvinkin sisäsiittoisia erillisiä kantoja. Naapurissakin oli oriyhdistyksen ori, jolla sukusiitos% sukupostin mukaan 12,525. Paikkakunnan tammakantakin oli osin samaa sukua, eikä jälkipolvia ole enää elossa.

Tällöin riitti, että sisäsiittoiseen tammakantaan käytti erisukuista oria, joten omasta kannasta polveutuva ori ei tainnut olla hyvä idea. Muiden paikkakunnalla vaikuttaneiden oriiden jälkipolvia on Hippoksen tiedoissa, lienevät olleet parempia ja elivoimaisempia.

Äkkvilkaisulla Köppinen, Vähdys ja jopa Jokivarren Kunkku ovat ihan maltillisilla sukusiitos%:teilla. Joten liioittelua on, että kaikki ravihevoset olisivat ihan sisäsiittoisia. Olkoonkin, että niiden sukutaulussa on valtaoriita, mutta ne ovat jo kaukana. Eikä se edellä mainittu Saran Salamakaan ole mikään sukurutsan tuotos, niin ravijalostusta kuin onkin.

Pikku-Laakeri on todella erisukuinen ja varmaan ihan hyvä valinta harraste- tai opetushevosten jalostamiseen. Se on isänsä puolelta vanhaa pienehköä työhevoskantaa, joka teki kaikki pienviljelijän työt.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   19.6.18 19:41:02

Onko tämä riittävän erisukuinen?

https://www.tori.fi/lappi/Laita_oma_siitosori_46320999.htm?ca=18&w=3

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Wallu 
Päivämäärä:   19.6.18 21:14:54

^ No wau. Emälinja :O.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   19.6.18 21:39:21

Tuohan ei ole edes erisukuinen, Hilu kolmannessa polvessa. Erilaisen sukuinen ja mielenkiintoinen suku kyllä. Mutta virallisen määritelmän mukaan ei erisukuinen lainkaan.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: m 
Päivämäärä:   19.6.18 22:45:26

Jokivarren Kunkun oma sukusiitosaste voi vielä ollakin maltillinen, mutta katsopa sen jälkeläisten sukusiitosastetta. Entä sitten kun sen jälkeläiset pitäisi astuttaa jollain?

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Heh 
Päivämäärä:   19.6.18 22:57:25

Nämä on jänniä keskusteluja. Jos kukaan puhuu mitään erisukuisista, menee jollain aina herne nenään ja alkaa kauhea vakuuttelu, ettei erisukuisten säästämisessä ole mitään järkeä. Ovat rakennehirviöitä ja lahjattomia. Eivätkä edes erisukuisia. Ratsujalostusta ei ole olemassakaan. Hyvä hevonen OLISI hyvä lajissa kuin lajissa. Kukaan ei vaan ole sitä näyttänyt toteen. Parhaat ratsut syntyy ravijalostuksesta. Kun Pipo oli ravisukuinen, niin mitään ratsukasvatusta ei ole olemassakaan. Silti se Pipo tai pipolaiset ei ravimiehille kelpaa leivän päälläkään.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   19.6.18 22:59:20

"Lähettäjä: Wallu
Päivämäärä: 19.6.18 21:14:54

^ No wau. Emälinja :O."

Tosta emälinjasta näkyi olevan Facebookin Siitostammoja ostetaan/myydään/liisataan-ryhmässä siitokseen tarjolla tamma Villielli. Ton orin emän puolisisko Aatamista.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   19.6.18 23:00:41

Miksi Pipolaisten pitäisi kelvata ravimiehille? Edelleen on kyse siitä että ravisukuisissa on paljon hyviä ratsuja. Ei siitä että ratsuissa on paljon hyviä ravureita. Mikä tässä on niin hankala ymmärtää? Erisukuisia tässä ketjussa ei ole moittinut kukaan joten banaanit pois perseestä.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: I 
Päivämäärä:   20.6.18 01:52:26

No tuohan juuri on se riidan aihe :D Ihan absurdia väittää, että suomenhevoset ovat kaikki samaa sorttia ja ravisukuisista tulee yhtä hyviä ratsuja kuin ratsusukuisistakin, jos heti seuraavassa lauseessa sanoo, että ratsusukuisista ei voi tulla hyviä ravureita. Siis joko ne ovat saman sorttisia ja käyvät kaikkeen, tai sitten niissä on eroja kumpaan löytyy enemmän lahjoja.

Itse veikkaan, että ns ratsusukuisissakin olisi yllättävän paljon hevosia, joista hyvinkin olisi radalle. Mutta niitä ei oikeastaan kukaan tosissaan koita, joten väitettä on mahdoton todistaa. Ravisukuisia sen sijaan tulee ratsukäyttöön koko ajan, ja osa oikeasti osaaviinkin käsiin, joten piilevät lahjakkuudet löydetään. Yksilö ei aina ole sitä, mitä suvun puolesta voisi olettaa, ja yllätyksiä tulee aina.

Mutta ei kyllä pidä paikkaansa, etteikö ratsujalostuksella olisi ollut mitään merkitystä. Yksittäisiä hienoja ratsuja tulee edelleen myös ravisuvuista (kuten uskon, että tulisi myös yksittäisiä ravureita ratsusuvuista, jos niistä sama prosentti päätyisi alan vaihtoon kuin ravureista päätyy), mutta hyvät ratsusuomenhevoset eivät ole enää mitään harvinaisuuksia vaan niitä löytyy laajalla rintamalla. Sen on tuonut ratsujalostus viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Vielä 90-luvulla oli muutama hieno ratsusuokki, mutta keskimääräinen suomenhevosratsu oli etupainoinen möngertäjä, jolla oli tahditon maahansidottu laukka ja kiireinen sipsuravi. Näin ei ole enää; keskimääräisen ratsusuomenhevosen taso on noussut huikeasti.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Höps 
Päivämäärä:   20.6.18 04:38:58

Se mihin suomenhevosessa voisi kiinnittää enemmän huomiota kummankin puolen jalostuksessa on jalka-asennot ja liikeradat: kun ne ovat aika huonoja. Kouluradoilla näkee kyllä kevyttä ja kauniin näköistä suomenhevosta, kunhan ei katso liian tarkkaan sinne alakertaan: jalat vispaa joka suuntaan ja viimeistään kintereet ovat epävakaat ja/tai koverat.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   20.6.18 05:37:51

"Ihan absurdia väittää, että suomenhevoset ovat kaikki samaa sorttia ja ravisukuisista tulee yhtä hyviä ratsuja kuin ratsusukuisistakin, jos heti seuraavassa lauseessa sanoo, että ratsusukuisista ei voi tulla hyviä ravureita. Siis joko ne ovat saman sorttisia ja käyvät kaikkeen, tai sitten niissä on eroja kumpaan löytyy enemmän lahjoja.

Itse veikkaan, että ns ratsusukuisissakin olisi yllättävän paljon hevosia, joista hyvinkin olisi radalle."

Ei se ole absurdia. Se on niin, koska ravihevosten vaatimukset ovat niin paljon suurempia. Suomenhevonen on vielä rotuna suhteellisen huono ratsu, mutta ei läpeensä huono ravuri. Ratsusuokin on kehityttävä vielä paremmaksi, jos haluaa pudottaa ravisukuiset siitä käytöstä sille tasolle, että niistä ei siihen samalla tasollajoistain voisi olla.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   20.6.18 06:47:02

Itseasiassa sitäpaitsi juuri Pipolainen esimerkiksi on kelvannut ravimiehelle mutta ei se mennyt kummoisesti. Ravipuolella vaatimukset on niin kovaa että ei siihen pysty kuin murto-osa niistä ravisukuisistakaan. En minä ihmettele yhtään vaikka iltaravihevosia ratsuissakin olisi, mutta kysymys oli siitä että ei ne kelpaa ravimiehille. Ei niille kelpaa monet ravuritkaan. Se ei mitenkään kumoa sitä asiaa että suomenhevosesta on moneksi ja käyvät lähes kaikkeen. Suomenhevosen ongelma on vaan se että se ei ole huippu missään, muuten kuin pieni osa ravureista raveissa. Se että kuvitellaan ratsusukuisten yltävän automaattisesti tähän, on sama kun väitettäisiin ratsun olevan automaattisesti pyhä yrjö-tasoa ihan vaan koska se on ratsu. Siihen taas ei kykene valtaosa puoliverisistäkään.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Krääh 
Päivämäärä:   20.6.18 08:49:49

Vähän epärelevanttia kiistellä siitä mikä suomenhevossuuntauksen edustaja on parempi kuin muut. Varsinainen ongelma ei ole hevonen yleensä, vaan se ihminen. Osaamista, tekemistä ja resurssia ei vaan löydy niin että se hevonen saataisiin minnekään sieltä navetan takaa.
Se kourallinen joka tekee ja satsaa, saa aikaan kelvollista jälkeäkin.
Suurin osa suokki-ihmisistä on törkeän osaamattomia ja ikävä kyllä laiskoja, ja tämän vuoksi hevosia menee ns. hukkaan, ei niinkään sen vuoksi ettei niistä olisi.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: O 
Päivämäärä:   20.6.18 08:51:40

Ei kukaan puhunut mitään huipuista. Sama juttuhan se on ratsupuolellakin, että valtaosa hevosista ei ammattilaisille kelpaa. Ei vaatimukset siinä kohtaa mitenkään olennaisesti eroa. Ei kukaan oleta ravisuokkienkaan pärjäävän lämpöisille, pitää vain olla suokkina poikkeuksellisen hyvä, että ammattilainen kiinnostuu. Ihan sama ratsupuolella.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   20.6.18 09:17:35

"Ongelma" on siinä, että ravipuolella ei tee mitään muuta kuin niillä huipuilla. Siksi kukaan ei tarvitse ravuria joka ei ole huippu. Siten se huippuus liittyy asiaan. Ratsuilla sen sijaan vain murto-osa tarvitsee huippuratsun, keskinkertainenkin on oiva kisapeli jolla sijoitutaan ja voidaan harrastaa. Sellainen on valtaosalla harrastajista jo täysin riittävän hyvä, ravipuolella vastaavaa ei tarvitse kukaan, siellä menestyksen rajoitteena ei ole omistajan taidot jotka suokkiharrastajilla valtaosalla loppuu sinne heB-heA akselille ratsupuolella. Sen sijaan jos sinulla on oikeasti hyvä ravuri, voit kilpailuttaa sitä ihan niin kovissa lähdöissä kun sen kapasiteetti riittää ja sitä enemmän tienaat rahaa. Tämä tuntuu olevan ratsuihmisille todella vaikea ymmärtää. Sen sijaan jos lasketaan että kelvolliseksi ravuriksi riittäisi se että pääsee koelähdön läpi ja hölkkää nollasarjalaisten porukassa niin kyllä, moni ratsu siihen treenattuna yltäisi. Se ei vain ravurilla riitä yhtään mihinkään.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Niin 
Päivämäärä:   20.6.18 09:37:03

Yleensä ravisukuisen suomenhevosen tunnistaa jo ulkonäöstä, kuten lähes raviradankin kaikki lähtijät nykyään: keskikokoinen ja suikunpunainen. Tässä taannoin olin perinteisessä ratsusuomenhevosten tapahtumassa, jossa valtaosa oli harrastajien ratsuja, aika vähän siellä oli joukossa ratsusukuisia ja hevoset olivatkin pääosin keskikokoisia punarautisita, huvitti tämä havainto.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   20.6.18 09:49:15

Ravipuolella väri onkin ihan toissijainen seikka, jalostusvalinnoissa se on takuulla viimeinen mitä ajatellaan joten tietysti perusrautiaita on paljon. Keskikokoinen taas on yleisin koko populaatiossa ylipäätään joten tottakai se on eniten edustettuna. Ravurille ei ole eduksi olla liian suuri tai liian pieni, etenkään liian suuri.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Höps 
Päivämäärä:   20.6.18 10:28:53

Ravimiehet eivät myöskään osta niitä nelivuotiaaksi saakka tekemättömiä hevosia, mikä monella ratsu ihmisellä on tapana, ettei hevonen mene rikki. Juoksija tehdään treenaamalla nousujohteisesti sieltä 1-vuotis syksystä saakka. Myöhemmin laitetuista harvoin tulee mitään.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: s 
Päivämäärä:   20.6.18 11:22:09

"ravipuolella ei tee mitään muuta kuin niillä huipuilla". Olen eri mieltä yli 40 vuotta raviurheilua tiiviisti harrastaneena. Kaikki ravihevoset lähdetään tekemään varsasta ja vuosien kilpauran myötä sitten nähdään miten hyviä niistä tuli. Kunnianhimoisimmat ostavat suvukkaimmat ja kalleimmat varsat, muille kelpaa ihan keskihyvä hevonen ja osa yrittää keskitasoa vaatimattomammillakin.

Juuri koelähdön läpi räpistelevän juoksijaksi lahjattoman hevosen ja avoimen sarjan huppuhevosen väliin jää valtava kirjo tuhansia hevosia ja jokaisella on oma tarinansa ja oma ihmisensä.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Wallu 
Päivämäärä:   20.6.18 11:44:12

^ Just näin. Aika vähissä olis ravurit jos kaikkien pitäisi olla Costellon tai Polaran tasoisia. :D Ja esim. Polaran kasvattajakin itse sanoi, ettei hevosesta hänellä olisi varmaan tullut iltaravihevosta kummempaa kun ei ole aikaa sillä lailla treenailla. Ja jollekin hevoselle sopii toisen valmentajan systeemit paremmin. Paljon se on tuuristakin kiinni.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Wallu 
Päivämäärä:   20.6.18 11:54:07

Onhan niitä ratsujen omistajissakin sellaisia jotka ei itse edes ratsasta, vaan pistää vaan ammattilaisen selkään ja kisaamaan. Minusta henk.koht. siinä ei ole kauheasti järkeä paitsi ehkä jos orille pitää hankkia kisatuloksia, mutta kukin harrastaa tyylillään. (ja lompsan rajoissa)

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   20.6.18 12:33:35

Sana huippu tuli tuolta ratsuvertauksesta. Onhan se fakta että jos ravuri jämähtää alasarjoihin, ei puhuta hyvästä ravurista ja kehuta onnistunutta jalostusta. Hyvin pieni prosentti syntyneistä ravivarsoista on hyviä ravureita, tässä kohden niitä huippuja, joka pitää sisällään muutakin kuin terävimmän kärjen. Lopuista ei puhuta hyvinä ravureina vrt. hyvä ratsu eikä sellaista kukaan toivo saavansa. Se ei ravipuolella vielä riitä.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Irma 
Päivämäärä:   20.6.18 12:40:05

Onhan niitä vielä vanhoja ukkoja, joiden hevoset jäävät tallin taakse ja kilpailevat korkeintaan paikallisraveissa.

Mutta noin yleisesti ottaen kukin kasvattakoon minkälaista suomenhevosta haluaa.
Kerran jalostussuuntiakin on neljä, luulisi jokaiselle olevan jotakin.

Rakennekukkasistakin puhuminen on mielestäni liioittelua. Rakenne on parantunut viime vuosikymmeninä. Luonnekin on nykyisin parempi kuin ratsuharrastuksen alkuaikoina. Silloin ratsastustallin ainoa suomenhevonen oli kaamea jyrä niin luonteeltaan kuin rakenteeltaankin.

Huippuratsuista puhumunenkin on vähän niin ja näin. Suomenhevosella on rajoituksensa, mutta itse toivoisin asennemuutosta tavisharrastajilta. Ei se kattilanpaikkaajien tinker tai vuonohevonen ole sen ihmeellisempi harrasteratsu kuin suomenhevonen.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   20.6.18 12:52:36

Kyllä noista rakennekukkasistakin voi puhua, lähinnä kyllä pienhevosten kohdalla. Siellä on kaikkea mäyräkoiraa vaikka muille jaettavaksi.

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Wallu 
Päivämäärä:   20.6.18 13:09:36

Vois jotkut harkita mitä kukkasia näppikseltään päästelee. Ei ole tietoa, ei ole kokemusta mutta negatiivista länkytystä vaikka muille jakaa...

  Re: Samansukuiset erisukuiset

Lähettäjä: Krääh 
Päivämäärä:   20.6.18 13:12:48

No ajattelinkin, että kumma kun ei kukaan ole vielä pienhevosia haukkunut. Voi elämä! Nyt kun kaikki on tasaisesti kelvottomiksi todettu, niin eiköhän tästä joudeta juhannuksen viettoon. Me kaikki suikunpunaisine kesäihottumaisine lahjattomine mäyräkoirinemme.
Hauskaa Juhannusta!

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.