Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Oripäivät 2018

Lähettäjä: innokas 
Päivämäärä:   23.1.18 11:38:12

Onko jossain jo alustavaa tietoa mitä oreja meillä on tänä vuonna näytillä oripäivillä? Astutus suunnitelmat polttelee jo kovasti ja olisi kiva tietää mitä tänä vuonna suomessa tarjolla!

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: W 
Päivämäärä:   25.1.18 15:07:39

Ilmoittautuminen vissii vasta helmikuussa.. Meiltä piti tuua oma kasvatti,mutta nyt loukkaantumisen ja rahapulankin takia jää tuomatta :(

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: Anita 
Päivämäärä:   25.1.18 17:51:53

Jos kaikki menee hyvin, Juholan Jojon kanssa ollaan tulossa tarjolle Ta-suunnalle.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: yes 
Päivämäärä:   25.1.18 19:07:06

Siis mistä hevoslajista on kyse?

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: innokas 
Päivämäärä:   26.1.18 13:42:12

Anteeksi, innokkaana unohdin mainita että astutus suunnitelmat koskevat PV tammaa eli ratsupuolen oripäiviä innoissani odotan.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: OO 
Päivämäärä:   26.1.18 16:19:24

Helasuot ovat HU:n mukaan tuomassa 3 3-vuotiasta, 2 4 v-vuotiasta ja yhden jo Saksassa hyväksytyn!
Repikäää siitä ja odottakaa mitä tuleman pitää!
Kaikki ei ole kuitenkan kultaa mikä kiiltää!!

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: mietin 
Päivämäärä:   26.1.18 17:31:30

Hyvä kun saadaan riittävästi "massaa", siitä ne jyvät sitten erottuu akanoista. Kaikki Oripäivillä tarjolla oleva ei ole eikä sen tarvitsekaan olla jalostusainesta, mutta toivoisin, että eri sukuja hyväksyttäisiin hieman laajemmalla skaalalla. Vaikka joku tietty yksilö ei se veretseisauttavin ori olisikaan, sen poikkeuksellisen hyvän ja tuottoisan suvun pitäisi puoltaa sen hyväksymistä. Jalostus on paitsi erinomaisten yksilöiden yhdistämistä, myös toisiinsa sopivien sukujen valintaa ja tähän laajempi live-orivalikoima antaisi paremman mahdollisuuden. Vaikka käytetty nuori ori olisikin tulevaisuuden kilparuuna, se sopiviin tammoihin yhdistettynä voisi jättää erinomaisia jälkeläisiä ja sen hyvät geenit jatkaisivat elämäänsä niissä. Näin vähennettääisiin myös sitä riskiä, että lähes kaikki tammat menisivät yhdelle Oripäivillä edukseen esiintyneelle live-orille, joka kuitenkin osoittautuisi jalostuksessa flopiksi. Tosiasia on, että maailman huippuorit eivät tule meille ja jos on mahdollisuus saada käyttöön niiden "pikkuveljiä", pitäisi siihen antaa mahdollisuus vaikkei ori kansainvälistä tasoa ehkä olisikaan, sen geenit sitä kuitenkin ovat. Kuka haluaa maailman huippuoria, tilaa sen sitten ulkomailta, näitä live-oreja tarvitaan kuitenkin suurelle osalle maamme tammakantaa edelleen ja niiden valinnanvara on viime vuosina ollut luvattoman kehno.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: Termi 
Päivämäärä:   26.1.18 17:57:23

Pv:t käy oripäivillä, suomenhevoset orinäyttelyssä :)

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: jep 
Päivämäärä:   26.1.18 18:38:18

Kyllä Termi oripäivilläkin on ollut ratsush-oriita, toissavuonnakin Säämies ja Ypäjä Huttunen ;) (myös ratsuponioriita ja welshoriita on esitetty oripäivillä, mutta se nyt ei tähän liittynyt)

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: Kasvattaja 
Päivämäärä:   26.1.18 19:13:58

komppaan "mietin"iä täysin.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: marjaana 
Päivämäärä:   26.1.18 21:50:17

Täysveljekset eivät ole suinkaan samanlaisia geeneiltään. On täysin mahdollista että toinen on saanut paljon hyviä toinen pääasiassa huonoja.
Tämä on jo ravijalostuksessa havaittu, eikä ratsujalostuksessa kannata yrittää keksiä pyörää uudestaan.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: mietin 
Päivämäärä:   26.1.18 22:04:12

"Täysveljekset eivät ole suinkaan samanlaisia geeneiltään. On täysin mahdollista että toinen on saanut paljon hyviä toinen pääasiassa huonoja."
Eivät toki geeneiltään, mutta vanhemmiltaan ovat ja jos yhdistelmä ja suku on jo tuottanut merkittävästi hyvää, orille saattaa kannattaa antaa mahdollisuus. Ei pidä mustavalkoistaa asiaa liikaa, erittäin hyvistä yhdistelmistä syntyy ääripäiden lisäksi myös hyvää keskikastia. Huippuyhdistelmän keskimääräinen tuotos voi useassa tapauksessa olla huomattavasti parempi jalostusyksilö kuin se mitättömän suvun huippuyksilö joka brijeeraa Oripäivillä, muttei onnistu enää missään sen jälkeen.

"Tämä on jo ravijalostuksessa havaittu, eikä ratsujalostuksessa kannata yrittää keksiä pyörää uudestaan."
Näin on, valitettavasti vaan ne huiput ei ravijalostuksessakaan seiso Suomessa, vaan silläkin puolella on ollut pakko antaa mahdollisuuksia myös niille pikkuveljille.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: marjaana 
Päivämäärä:   26.1.18 23:32:41

Aikoinaan näistä pikkuveljistä sai Suomessa moni mahdollisuuden. Se ei useimmissa tapauksissa ollut ollenkaan onnistunut idea, vaan tuotti ison joukon mitättömiä jälkeläisiä niin kilparadoilla kuin jalostuksessa.
Se että tuottaa tasaisen jäljen joka on vaikka hiukan keskitaso parempi on aivan hyvä tulos. Mutta se että jälkeläiset eivät yllä edes emiensä tasolle on aina takapakkia jalostukselle.
Ratsupuolellakin on näitä saman nimisiä oriita jotka erottuvat vain järjestysnumeroltaan toisistaan, mutta joiden jälkeläisnäytöt sitten eroavat sitäkin enemmän.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: mietin 
Päivämäärä:   27.1.18 09:08:02

"Aikoinaan näistä pikkuveljistä sai Suomessa moni mahdollisuuden."
Eli samasta periyttäjäemästä ja isästä täysveli jollekin kansainvälisesti menestynelle kilpa- tai jalostusorille. Nimeätkö vaikka kolme? Tai edes yhden?

"Mutta se että jälkeläiset eivät yllä edes emiensä tasolle on aina takapakkia jalostukselle."
Samaa mieltä, siksi mielummin hyvä yksilö huippusuvusta kuin huippuyksilö hyvästä suvusta. Tässä sama uudelleen mikäli se marjaana meni sinulta ohi:
"Ei pidä mustavalkoistaa asiaa liikaa, erittäin hyvistä yhdistelmistä syntyy ääripäiden lisäksi myös hyvää keskikastia. Huippuyhdistelmän keskimääräinen tuotos voi useassa tapauksessa olla huomattavasti parempi jalostusyksilö kuin se mitättömän suvun huippuyksilö joka brijeeraa Oripäivillä, muttei onnistu enää missään sen jälkeen."

"Ratsupuolellakin on näitä saman nimisiä oriita jotka erottuvat vain järjestysnumeroltaan toisistaan, mutta joiden jälkeläisnäytöt sitten eroavat sitäkin enemmän."
Kyllä. Valitettavasti me vaan ei edelleenkään saada sitä parhainta veljeksistä tänne livenä.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: kelo 
Päivämäärä:   27.1.18 09:59:23

Muutama esimerkki estepuolen veljessarjoista, ensimmäisenä paras:

Cassini I ja II

Acord II ja I

Calypso II ja neljä muuta

Calando I ja kaksi muuta

Caletto II ja kaksi muuta

Satisfaction I ja II

jne, jne

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   27.1.18 10:35:45

Eihän sitä ikinä tiedä, mitä ori periyttää, jos sillä ei ole jälkeläisiä. Joskus täydellisen rakenteen ja tekniikan omaava ei periytä ominaisuuksiaan yhdellekään jälkeläiselle. Ja sitten joskus taas "pikkuveli" tms periyttää paljon paremmin. Joskus tamma on niin vahva, ettei päästä oria läpi oli sitten huippu tai sen pikkuveli. Tämä on ihan täysin yksilökohtaista, ja jos mahdollisuutta ei anneta, ei tiedetä, mitä menetetään.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: kelo 
Päivämäärä:   27.1.18 11:04:56

"Tämä on ihan täysin yksilökohtaista, ja jos mahdollisuutta ei anneta, ei tiedetä, mitä menetetään."

Näin se on. Jokainen hyvä nuori ori ansaitsee tilaisuuden näyttää mihin siitä on!

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   27.1.18 12:22:29

muutama täysvelipari malliksi ravipuolelta: Bonefish - World Record, Self Confiden - Boardwalk Bernie ja Muscle Hill- Diesel Don. Näistä siis jälkimmäiset Suomessa vaikuttaneita.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: marjaana 
Päivämäärä:   27.1.18 12:38:32

Se vain on mennyt usein niin, että tänne tuodaan jo " periyttäjän kykyjään" väläytellyt pikkuveli ja sitä sitten hehkutetaan ison veljen aikaansaannoksilla. Tosin tammanomistajat eivät enää tänä päivänä mene helposti tuohon ansaan.

mietin, ei mennyt ohi, jos luit koko kirjoitukseni ajatuksella. Et tainnut kuitenkaan.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   27.1.18 14:44:07

Koulupuolen hyväksyttyjen oriiden listaa kun tutkailee, niin aika surkean suppea ja lyhyt lista.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: innokas 
Päivämäärä:   29.1.18 08:27:41

Pitääkö tässä sitten suunnata katse ulkoimaille jos täältä suomesta ei löydy yhtään hyvää periyttäjää? Mistä näitä sitten kannattaa ruveta selailemaan?

Etsinnässä siis esteori, ja tämän hetken tarjonta ei niin suuresti säväytä, mutta kuulen mielelläni kokemuksia näistä tämän hetken orien jälkeläisistä jos joku nostaisikin päätään. Esimerkiksi Concreto kiva ori, mutta ei meille sopiva.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   29.1.18 12:35:13

Kyllä marjaana on tässä asiassa oikeassa, jo pelkästään se että mietin pyysi esimerkkejä osoittaa ettei sitä veljien käyttöä nyt ole mietitty lainkaan muuten kuin kirjaviisauden perusteella. Hyvien orien siskot ovat sitten taas asia erikseen, ei hyvien orien suorittamot veljet.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: mietin 
Päivämäärä:   29.1.18 12:51:14

Pyysin marjaanaa kertomaan esimerkkejä siksi, että niitä ei ole.

Hyvien orien siskojen perimä ei mitenkään eroa hyvien orien veljien perimästä.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: into 
Päivämäärä:   29.1.18 14:07:55

Suosittelen kaikille ihan perusgenetiikan kurssia. Omat silmäni hevoskasvattajana aikoinaan avautuivat kun eksyin sopivalle luennolle.

Täysveljet voivat olla varsin erilaisia genomiltaan. Tämä on ihan selvä juttu vaikka mm. lv-ravureilla osa edelleen vannoo oriinpitäjänä/kasvattajana mitäänsuorittamattomien täysveljien nimeen. Suoritushevosjalostuksessa on varsin usein todettu parhaan indikaattorin todennäköisestä periyttämiskyvystä olevan oriin omat suoritukset. Tietenkään ne eivät takaa hyvin suorittavia jälkeläisiä, koska oriissa on myös ne geenit, jotka eivät sen fenotyypissä näy ja lisää varsalle tulee emästä. Mutta paras arpa kasvattajalle on hyvin suorittanut hyvärakenteinen ja hyväsukuinen ori.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: Aa 
Päivämäärä:   29.1.18 14:36:10

Mietin, ylhäällä sulle jo muutama ravipuolen nimi listattiin, jatketaanko? Kun kyllä niitä täysveljiä on tänne ihan tarpeeksi raahattu, ja 95% niistä on ollut pahoja pettymyksiä, osa aivan totaali floppeja...

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: Putti 
Päivämäärä:   29.1.18 16:07:25

Floppi ja floppi... Mikäs on prosentuaalinen osuus sitten täysmenestyksissä näiden muiden jalostukseen hyväksyttyjen osalta? 5% kun on jo ihan kova luku.

En minäkään ainoatakaan ratsupuolen tänne tuotua pikkuveljeä muista. Tammojahan tuodaan toki, mutta missä ovat sitten ne jalostuksesta valtaorien täyssisaret?

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   29.1.18 16:16:59

Jos molemmat vanhemmat ovat hyviä, niin miten täysveli voisi olla huono teoreettisesti pohdittuna? 50 % perimästä tulee toiselta ja 50 % toiselta vanhemmalta. Se minkälainen yhdistelmä sieltä tulee, on ihan sattumaa. Paitsi että ei ehkä sittenkään. Koska on olemassa hevosia, jotka periyttävät tiettyä ominaisuutta lähes aina. Ja koska genetiikka ei toimi tilastojen mukaan, niin edellinen asia pitää tietää ja osata valita sopivat yhdistelmät ja toivoa ettei juuri nyt tapahtu se, mitä ei yleensä tapahdu. Kun se täysveli on tehnyt, sanotaan vaikka viisi varsaa, tiedetään jo aika hyvin, mitä se periyttää ja mitä ei. Kannattaisi siis kokeilla. Jos sieltä ei tule hyvää materiaalia, niin ei käytetä enää. Lisäksi, hyvä suorittaja ei välttämättä ole lainkaan hyvä periyttäjä. Sekin pitää ensin näyttää toteen.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: Aa 
Päivämäärä:   29.1.18 18:10:27

Yleensä ne tänne tuodut täysveljet ovat olleet niiltä suorituksiltaan hyvinkin huonoja. Eli ei se ainakaan periyttämisestä hyvää lupaa.
Ainahan voi sattua joku, joka esim.loukkaantumisen takia ei ole tasollaan suorittanut, mutta omaa huippuhevosen kyvyt ja lahjat, joita myös tuurillaan periyttääkin. Ja hyvä periyttäjä jättää tasaista hyvää, ja huippujakin jonkun, "lottoarpa" voi huipun jättää, ja loppu onkin sitten alle keskiverron...

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: RR 
Päivämäärä:   29.1.18 18:52:36

Tästä täysveljien ongelmasta pääsee sillä, että käyttää sitä ulkomailla olevaa veljessarjan parasta yksilöä. Jos fyysisesti täällä olevissa oreissa ei ole sopivaa, niin sitten voi valita siirtona/pakasteena saatavista ja siinähän on vaan taivas rajana.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   29.1.18 19:03:37

P: 5 ei kerro vielä mitään, paitsi kun on mennyt useampi vuosi ja jos ne kaikki ovat keskivertoa parempia näytöiltään. 20 pitäisi olla, sitten pitää väliä niin kauan että jälkeläiset tulee käyttöön ja näyttöön, jolloin nähdään oliko orista mihinkään. Minä en ainakaan niitä oppirahoja halua maksaa vaan ennemmin maksan sen näytöiltään paremman spermasta tai vaihdan koko oria. Näitä hyvien orien täysveljiä ravipuolella tulee Suomeen joka vuosi, löytyvät hevosurheilun jalostuskuvastosta.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: mietin 
Päivämäärä:   29.1.18 19:27:04

Mitä ihmettä te jauhatte Suomessa flopanneista lämppärioreista, topikki on RATSUOREISTA (Oripäivät 2018)!

Ja näistä Suomessa flopanneista ratsuoreista puhuttaessa odotan edelleen, että marjaana kertoo mitä ovat nimeltään nämä orit joihin viittaat näissä kommenteissasi:

"Aikoinaan näistä pikkuveljistä sai Suomessa moni mahdollisuuden. Se ei useimmissa tapauksissa ollut ollenkaan onnistunut idea, vaan tuotti ison joukon mitättömiä jälkeläisiä niin kilparadoilla kuin jalostuksessa."

"Se vain on mennyt usein niin, että tänne tuodaan jo " periyttäjän kykyjään" väläytellyt pikkuveli ja sitä sitten hehkutetaan ison veljen aikaansaannoksilla."

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   29.1.18 19:35:14

Viisi jälkeläistä kertoo jo tosi hyvin, mitä ominaisuuksiaan ori periyttää ja mitä ei. Jos tekisi samalla vahvaperintäisellä tammalla kaksi, tietäisi jo kahdesta. Loppu on kiinni ratsastajan taidoista.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   29.1.18 22:17:09

P: Höpöhöpö.

Mietin: koska sinulle sanottiin jo kerran ettei pyörää tarvitse yrittää keksiä uudelleen, kun nämä on jo isommassa mittakaavassa ravuripuolella kokeiltu.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: innokas 
Päivämäärä:   30.1.18 13:18:52

Ideana oli keskustella tulevista RATSU oripäivistä, tulokkaista ja valikoimasta, ei niiden veljistä.

Mikä meni taas vikaan?? Jatkakaa jossain muualla kiitos :)

Muita ketkä suunnittelemassa kevään orivalintoja? Käytätkö suomessa saatavilla olevaa oria vai tilaatko ulkomailta? Oletko menossa ypäjälle katsomaan oripäivien tarjontaa?

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: marjaana 
Päivämäärä:   30.1.18 14:52:21

Genetiikan lait ovat samat ravureille, ratsuille tai vaikka naudoille ja sioille.

<Ja näistä Suomessa flopanneista ratsuoreista puhuttaessa odotan edelleen, että marjaana kertoo mitä ovat nimeltään nämä orit joihin viittaat näissä kommenteissasi:> kommentoin nimenomaan ravurioreja ja joku jo laittoikin esimerkkejä, joita on varmaan useampi kymmenen. Ja esimerkkeinä siksi, että hyvät vanhemmat ja hyvä täysveli ei tarkoita automaattisesti sitä , että jalostuseläin on niiden veroinen periyttäjä.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   30.1.18 16:40:31

Suorituskyvyn periytymisaste on matala. Mitähän se kertoo? Kertooko se isäoriin kyvystä tai paremminkin kyvyttömyydestä periyttää suorituskykyä, vai ratsutuksesta vastaavan kyvyistä tai kyvyttömyydestä? Vai kenties suorituskyvyn mittaamisen tasosta?

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   30.1.18 16:59:43

?: Oletko kuullut genomisesta valinnasta?

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   30.1.18 17:23:10

Mutta joskus voi onnistua kuten veljessarja Andover Hall- Angus Hall - Conway Hall - Adams Hall ja niiden suomeen tuotu veli E.L. Stewart joka sitten arvatenkin on heikoin kun on tänne päätynyt.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: marjaana 
Päivämäärä:   30.1.18 17:23:21

Suorituskyky ei ole mikään yksittäinen ominaisuus vaan siihen vaikuttaa monta erilaista muuttujaa joita voi olla samassa yksilössä erilaisessa suhteessa.
Lisäksi hevosen pitää joutua oikealle omistajalle ja ratsastajalle ja tuurien pitää olla muutenkin kohdallaan.
Mutta on aivan selvää, että joillain oreilla on periyttämiskykyä ja toisilla ei. Sen tietää vain siitä että oriilla on tarpeeksi jälkeläisiä jotta sen olemassaolo voidaan todeta.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   30.1.18 20:50:29

Genomiselle valinnalle riittää se ori itse ja sen testaus. Ja voila...tiedettäisiin täsmälleen, mitä se periyttäisi. Ja sama juttu orin jälkeläisellä, jos oriita ei ole tutkittu. Loppu on sitten ratsutuksesta kiinni. Jos genominen valinta onnistuu lehmillä, se onnistuu hevosillakin. Hevosen genomi on selvitetty hyvin pitkälle.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: marjaana 
Päivämäärä:   31.1.18 09:07:18

Hevonen ei ole yhtä yksinkertainen jalostettava eläin kuin joku tuotantoeläin jolla jalostettavia ominaisuuksia on vähemmän.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   31.1.18 12:28:13

Ei, kyllä naudalla on vähintään yhtä paljon jalostettavia ominaisuuksia, mutta
jalostuksen kannalta valitettavasti huippulaadukkaan urheiluhevosen tekemiseen vaaditaan muutakin kuin hyvät geenit. Hevonen on saatava pysymään ihmisen puolella ja suhtautumaan positiivisesti työhönsä, mikä on täysin ratsuttajan ja ratsastajan käsissä. Nauta lypsää kutakuinkin saman verran harmitti sitä lypsyrobotti taikka ei.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   31.1.18 13:04:08

P: kertoisitko minulle miten Suomen kokoisessa maassa ja suhteellisen vähillä varsamäärillä ruvetaan suorittamaan testausta "onko tämä ori meidän tammakantaan sopiva ja vaikka todennäköisyys on pieni että tämä periyttää jotakin hyvää on pieni niin annetaan sille silti se mahdollisuus siihen asti että ensimmäiset varsat on n. 4-6 vuotiaita, jolloin jälkeläisiä saattaakin olla 200 ja niillä ei teekään mitään muuta kuin huonontaa perusfwb:tä? "

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: kasvattaja 
Päivämäärä:   31.1.18 13:56:08

Aika koomista ettei näitä samoja ihmisia lainkaan haittaa että meillä käytetään yksiä ja samoja muotioreja ja oripäivämenestyjiäkin vaikkapa sen varjolla ettei tamma tiinehdy kuin tuoretavarasta. Ja sitten kun koko ori floppaa, paransikos se nyt kantakirjaamme?
Geenipoolin laajentaminen järkevällä karsinnalla on kuulkaas sen terveen jalostuksen peruskiviä.

En ymmärrä tätä systeemiä systeemin vuoksi. Ensin tammanomistajat jätetään onan onnensa nojaan mutta jos tulisikin valinnanvaraa, tulee hirmuinen tarve holhota ja aliarvostaa heidän järkeään ja kykyään valita käypää oria. Aika harva ymmärtääkseni käyttää tieten tahtoen tammaansa heikentävää oria. Vai?

Ja mikäs muuten estää edelleenkään antamasta esim. esikantakirjaan tammakohtaisia lupia?

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: Wannabekasvattaja 
Päivämäärä:   31.1.18 14:22:02

Just niin! Neuvontaa ei saa millään. Tai saa kun kysyt orinomistajalta ja hänen mussukkansa onkin ainoa oikea tammallesi. Sitten kuulet mutkan takaa miten huonon tamman olet sille vienyt tai tutuntutulta mitä propleemaa ori on jättänyt jälkipolviin. Kun saat keskivertovarsan vika on surkean tammasi ja orilla ei ole sen kanssa mitään tekemistä. Varsasi ongelmatkin liittyvät yllättäen tutuntutulta kuulemiisi "pahantahtoisiin juoruihin" orin jälkeläisistä...

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   31.1.18 14:29:26

Tuoretavaraa saa myös ulkomailta. Ongelma on ehkä se että epävarmaan tammaan ei haluta maksaa kalliita siirtomaksuja ja etukäteisvarsamaksuja ja se on ihan ok. Näitäkin oreja pitää olla. Sinänsä muakin kiinnostaa se että oreja hyväksyttäisiin enemmän juuri tuon geenipoolin laajentamisen takia, mutta kun tuodaan se yksi jonkun veli niin se saa liian suuren määrän tammoja vain sukunsa vuoksi. Eli kun hyväksytään oreja kantakirjaan niin sen pitäisi olla avoimempaa kaikinpuolin. Ratsupuolella sinänsä ei ole niin suurta merkitystä sillä isällä, kaupallisuuden voi siihen koulutuksella tehdä ja niitä voidaan myydä harrastehevosina ja teknisesti osaavina jos niikseen tulee. Tai sitten se myy itsensä kauniilla ulkomuodolla. Kaupallinenhan se on maitovarsana jos se sattuukin liikkumaan keskivertoa paremmin.

Ongelma on tosiaan se että kun niitä oreja hyväksytään niin vähän ja sitten huonotkin saa liian suuren mahdollisuuden kun sitä valinnanvaraa ei ole. Suvultaan hyvä ori ilman suurempaa jalostusarvoa vaan saattaisi tehdä liian suuren negatiivisen vaikutuksen meidän suppeaan hevoskantaan.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   31.1.18 14:36:08

Ja olen samaa mieltä ettei neuvontaa, varsinkaan puolueetonta, saa. Täällä pitäisi olla se yksi ihminen joka kiertää kaikki tammat läpi ja kertoo sen vahvuudet, heikkoudet ja mikä sille sopisi. Tammakohtaiset luvat isompaan kantakirjaan hyväksytyiltä unholaan niinkuin se 150 euron maksukin. Enemmän orja hyväksyttäväksi ja avoimemmin mikä tarkoittaa rtg-lausuntojen julkistamista. Korkeintaan voidaan hylätä joku isojen puutteiden takia ja antaa tammanomistajien itse päättää mitä käytetään. Jalostusodotusarvopisteet voisi ohjata käyttämään ns parempia oreja mutta suoraan sanottuna itseäni vähän jo kyllästyttää se iänikuinen lautakunta enkä itse heidän sanomisiaan ja sanomatta jättämisiään kovinkaan enää kunnioita.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: maailmaa nähnyt 
Päivämäärä:   31.1.18 14:39:21

Minusta meillä oriita hyväksytään melko sormien läpi katsoen!!
Heikkoa eikä edes keskinkertaista oritta pidä hyväksyä.

Arvostelulautakunnassa on onneksi ollut viime vuosina asiantunteva ruotsalainen estetuomari, jonka tietämykseen uskon lujasti.
Koulupuolelle Mascha takaisin rinnalleen hyvä ulkolainen oriitten askellajituomari.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   31.1.18 14:42:29

Juurikin niin, sormien läpi katsoen ja sitten kuitenkin valitaan vain 1-2 oria/vuosi. Ja koska järjestelmä on aika kakka, niitä potentiaalisia ei edes viitsitä tuoda näytille vaan ne ruunataan ennemmin kisakäyttöön.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: maailmaa nähnyt 
Päivämäärä:   31.1.18 14:52:38

Jos niitä hienoja potentiaalisia ei tuoda näytille, niin so what! Sehän on oriin omistajan valinta eiikä ole edes pohtimisen arvoinen.

Viime vuonna muuten hyväksyttiin eri-ikäisiä oriita 12 kpl.;)))
? taitaa olla vähän ulkona, vai mitä??

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   31.1.18 14:56:16

12 oria ja ne jakautui miten? Kaikkia voi käyttää koulu, este, kenttä ja ponipuolella ristiin rastiin?

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: maailmaa nähnyt 
Päivämäärä:   31.1.18 15:19:43

? menepä kuule Hippoksen sivuille ja laske ihan itse montako hyväksyttiin millekin suunnalle!!

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   31.1.18 15:42:46

Ei mun tarvitse koska muistan vallan hyvin että koulupuolelle oreja oli 2, evegro ja carruksen ori. Muut eivät minua kiinnosta niinkuin koulupuolen oriit.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: kasvattaja2 
Päivämäärä:   31.1.18 15:44:03

Aika vähän on meillekään tarjolla ollut tammoille sopivia parina viime kesänä.
Mutta kun arvostellaan pärstäkertoimen mukaan tai muuten kuunkierron väärällä hetkellä, ei tänne kukaan viitsi tuodakaan mitään.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: :-):-):-) 
Päivämäärä:   31.1.18 16:44:31

Helasuo on tuomassa nyt keväällä ainakin neljä oritta, tosin estepuolelta. Odotellaan koulupuolen esiintyjiä!
Jos koulupuolen oriit ei riitä, spermaa voi hankkia ulkoa! Turhia oreja ei kannata tuoda!

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   31.1.18 16:45:57

Hyvä nimimerkki ?: Et taida ymmärtää, mitä genomisella valinnalla tarkoitetaan.

Genominen valinta on halpaa, joten mikään ei estä Suomen kokoisessa maassa testaamasta jokaista oria ennen orilisenssin myöntämistä. Siinä hevosen jalostusarvo määritetään dna:n sisältämän perimän perusteella. Voisi luopua oripäivistä ihan kokonaan, eikä tarvitsisi luottaa pärstäkerroinarvostelijoiden ammattitaitoon. DNA antaa absoluuttista tietoa, kun taas näyttelytuomarin arvio on aina viime kädessä subjektiivinen ja altis häiriöille, minkä lisäksi esim. liikkeet arvioidaan päivän tilanteen mukaan. Genomisessa valinnassa ei tarvitsisi odottaa yhdenkään jälkeläisen syntymää, koska dna:n avaamisella tiedettäisiin, mitä ori periyttää. Jos kaikki parametrit olisivat kunnossa geneettisesti tarkasteltuna, ei voisi enää syyttää muuta kuin ratsutus- ja koulutustaitoa, jos vielä jälkeläisenkin DNA tsekataan. Nykyisin kun kaikilta hevosilta vaaditaan joka tapauksessa dna-testi, niin luulisi olevan aika yksinkertaista.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: :-):-):-) 
Päivämäärä:   31.1.18 17:05:07

P on ratkaissut Suomen ja muidenkin maiden ratsuhevosjalostuksen salat! Ei tarvitse enää kovasti miettiä....

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   31.1.18 18:03:30

P: Niin siis jos halutaan määrittää värien tai sairauksien periytymistä jollain orilla? Toki voit kertoa minulle miten se liikkeiden ja koulutustason tai kyvykkyyden mittaaminen on halpaa kun käsittääkseni siihen ei vielä ole päästy ja naudoillakin on tehty tuhansia testejä? Nythän selvästi sinun mielestä AA, AC ja CC kertovat esim. suomenhevosravureilla ihan kaiken? Ja paljonko sen tutkimuksen hinta oli? Puhuttiin satasista, mitä useampi geeni niin kuka sen maksaa?

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: mut 
Päivämäärä:   31.1.18 19:18:50

"Enemmän orja hyväksyttäväksi ja avoimemmin mikä tarkoittaa rtg-lausuntojen julkistamista."

Suomessa hyväksyttyjen oriiden röntgenlausunnot on julkisia, löytyy Hippoksesta orin muiden tietojen kohdalta.
Esim. aakkosjärjestyksessä Aqua Marin.
Röntgen >
Ei jalostusta haittaavia röntgenmuutoksia. Vtj vuohisnivelen takapinnan OD irtokappale.
http://jalostusoriit.hippos.fi/orikortti.html?category=3&id=1530

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: Ponny 
Päivämäärä:   31.1.18 19:58:35

Marjaana: tiedätkö edes mitä niissä jalostetaan muutakin kun tuottavuutta?
Hevonen ei ole yhtä yksinkertainen jalostettava eläin kuin joku tuotantoeläin jolla jalostettavia ominaisuuksia on vähemmän tämä eteenkin särähti korvaan!!

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: marjaana 
Päivämäärä:   31.1.18 20:12:48

Sillä että yksi muotiori saa vuodessa paljon tammoja ei ole jalostuksessa suurikaan ongelma, vaikka toki se ei olekaan kovin järkevää. Aikaisemmin täällä jo jossain topicissa kirjoitin samasta eli jos ori saa vaikka 100 tammaa, niin niistä hyvällä säkällä tiinehtyy 80. Kaikki tiinehtyneistä eivät varso. Joku luo ja toinen kuolee kantavana. Varsoja syntyy sitten ehkä 75. Niistä puolet oriita ja puolet tammoja. Varsoja kuolee ennen aikuisikää vaikkapa 5. Aikuiseksi selviää siis 35 ja 35. Orivarsoista suurin osa ruunataan. Joskus yksi tai korkeintaan kaksi saatetaan esittää oripäivillä. Tammoista joitain ei astuteta koskaan ja nekin jotka astutetaan eivät tee yleensä varsoja kuin pari kolme. Jos oriin jälkeläiset eivät osoittaudu hyviksi, jäljelle voi jalostustammaksi jäädä vain pari tammaa. Näinhän on käynyt monelle matadori-oriille.
Meillä on ollut vuosien saatossa aika monta oria jotka ovat astuneet paljon tammoja ja ne ovat kuitenkin kadonneet hevosten sukutauluista lähes kokonaan.
Ainoa haitta niistä on koitunut kasvattajien rahapussille.
Toisaalta voidaan ajatella myös niin, että joukkoon voisi yhtä hyvin sattua ori joka osoittautuu hyväksi ja jalostus hyötyykin siitä.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   31.1.18 21:16:29

Hyvä kun googlasit ja sivistit itseäsi hiukan. Miten luulet, että tuomarit oripäivillä kouluhevosen kapasiteettia ratkovat ja mitkä seikat vaikuttavat hyväksyntään? Ihan samalla tavalla voidaan hevosen kykyä arvioida genomisen valinnan avulla, sitä ei vaan ole Suomessa hyödynnetty hevosilla. Paitsi että se on absoluuttista ja erittäin nopeaa, kun taas tuomarin silmä on subjetiivinen arvioinnin väline. Genominen valinta on tulevaisuutta. Hevosalalla vaan ollaan niin konservatiivisia. Vanhoilla, suorituksia ja jälkeläisiä omaavilla oreilla asia on eri. Mutta koska hevosilla menee helposti vuosikymmen, jos tähän pitää tukeutua, niin genominen valinta olisi huomattavasti tehokkaampi ja taloudellisempi vaihtoehto. Kun ottaa huomioon miten paljon oripäiville osallistuminen tuottaa kustannuksia ja miten moraalisesti on väärin laittaa 3-vuotiaat oriit esittämään askellajeja ratsastettuna, niin eiköhän sen dna:n selvittäminen olisi halvempaa ja eettisesti hyväksyttävämpää. Ei tarvitsisi laittaa satulaan 2,5-vuotiasta, jonka selkärankakin on vieläaivan vaiheessa vaan sen takia, että Hippos on niin päättänyt.

---

Lähettäjä: ?
Päivämäärä: 31.1.18 18:03:30

P: Niin siis jos halutaan määrittää värien tai sairauksien periytymistä jollain orilla? Toki voit kertoa minulle miten se liikkeiden ja koulutustason tai kyvykkyyden mittaaminen on halpaa kun käsittääkseni siihen ei vielä ole päästy ja naudoillakin on tehty tuhansia testejä? Nythän selvästi sinun mielestä AA, AC ja CC kertovat esim. suomenhevosravureilla ihan kaiken? Ja paljonko sen tutkimuksen hinta oli? Puhuttiin satasista, mitä useampi geeni niin kuka sen maksaa?

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   31.1.18 21:42:28

P: en kuuklannut vaan osoitin sulle omasta mielestäni ihan järkeviä kysymyksiä? Onko hevosilta löytynyt askellajin laatua tai kykyä hypätä ratsastajan kanssa mittaavia geenejä? Kuka nämä geenitestaukset sinun mielestäsi maksaa? Ravureilla se oli orinpitäjä.

"Ainoa haitta niistä on koitunut kasvattajien rahapussille" - niin tämä oli se mun pointti! Mun mielestä se kun on aika helkkarin iso haitta niinkuin P:n mainostama genomitestaus. Vai oliko kasvattaminen teidän mielestä jotenkin edullista?

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: minä 
Päivämäärä:   1.2.18 03:16:51

Geenipooli...

Marjaana unohtaa laskelmassaan sen, kuinka monta noista muotioriilla käytetyistä sadasta tammasta on pois muilta oreilta.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   1.2.18 08:17:38

Suorituskyvyn periytymisaste on matala, joten en oikeastaan ymmärrä, miksi sitä pitää edes mitata esim oripäivillä. Se kertoo lähinnä testattavan yksilön kyvystä suoriutua vanhempana. Siksi suorituskykyä jalostusarvostelussa mitataan myös epäsuorasti, esim. rakenteen avulla, koska rakenteen periytymisaste on paljon suurempi.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   1.2.18 08:25:45

Oripäiville osallistuminen ja valmentautuminen maksaa tuhansia euroja. Sillä tekee jo aika monta testiä. Pelkästään kuviin ja osalistumismaksuihin menee tonni. Siten voi laskea, mitä valmennus maksaa esim kolmen kuukauden ajan, kun se tehdään kolme kertaa viikossa ja tuntitaksa vaikkapa 50 e. Kuljetus Ypäjällä, asuminen siellä jne. Ei ihan halpaa, puhumattakaan siitä, miten väärin on laittaa 3-vuotias ori tällaiseen rääkkiin. 3-vuotias on vielä täysin kehittymätön. En käsitä, miten jalostusjärjestö voi tällaista tehdä.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   1.2.18 08:47:06

P: Suorituskyky periytyy jollain tapaa ja sitä on kuitenkin voitu mitata. Rakenne ei kerro liikkeistä mitään ja rakenteen merkitys on alle 10, taisi olla 5% hevosen suoritukseen vaikuttava ominaisuus. Et ole vieläkään kertonut mitä geeniä pitäisi etsiä jos halutaan tietää vaikkapa hevosen laukan tai käynnin laatua tai miten paljon takaosa työntää ravissa ja etupolvi nousee. Kertoisitko nyt?

Mitä tulee jo vaikuttaneisiin oreihin ja niiden näkymisiin sukutauluissa niin pärjäisin vallan hyvin ilman Rothschildia ja sen poikia suomalaisten tammojen sukutauluissa. Ja Paco Rabanne, yök.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: Eddy 
Päivämäärä:   1.2.18 09:16:37

Genominen valinta on varmasti totta jossain vaiheessa, mutta tiedetäänkö vielä mitä geenejä pitäisi testata? Saatu että näitä testejä olisi tarjolla?

Hyvä rakenne on taas tärkeä siksi, että se

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: Eddy 
Päivämäärä:   1.2.18 09:17:51

Siis hyvä rakenne tärkeä siksi, että hevonen pysyy todennäköisemmin terveenä.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: mietin 
Päivämäärä:   1.2.18 09:36:11

“Oriin suku, pääasiassa emälinja, tulee jatkon kannalta merkittäväksi kolmannella kierroksella. Vaikka oriilla olisi hyvä rakenne ja se olisi hypännyt hyvin emme ota sitä kolmannelta kierrokselta jatkoon, jos emälinjassa ei ole suoritustammoja."

"Valitsimme sen jälkeläisistä jatkoon kolme oria, jotka hyppäsivät erittäin hyvin, ja yhden, joka hyppäsi aika tavallisella tekniikalla.
Näin haluamme antaa Cornet Obolenskyn jälkeläisten suhteen kasvattajille vaihtoehtoja."

"Haluamme myös nämä oriit eteenpäinviemällä osoittaa kasvattajille, että pidämme tällaisesta tavasta kasvattaa. Että on erittäin vahva emälinja ja siihen kokeillaan nuorta oria.”

Horsemail 01.02.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: marjaana 
Päivämäärä:   1.2.18 09:52:42

Moni niistä tammanomistajista joka laittaa oriinsa sen kummemmin harkitsematta jollain oriilla tuskin laittaisi sitä muutenkaan sopivimmalla oriilla.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: minä 
Päivämäärä:   1.2.18 10:01:44

No olipahan marjaanalta taas paljonkuvaava kommentti ja perustelu

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: marjaana 
Päivämäärä:   1.2.18 13:07:13

Sellainen asia tässä on jäänyt vähän unholaan, että on aivan turha valittaa siitä että ei ole hyväksytty tarpeeksi oreja, koska niistähän se on valittava joita laitetaan tarjolle. Valikoima on kiinni siitä mihin kasvattajat itse ovat valmiita satsaamaan. Ne hyvät oriit kun eivät putoa jostain taivaasta, vaan jonkun on sekin lysti maksettava.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: kelo 
Päivämäärä:   1.2.18 14:39:41

"Cornet Obolensky on myös meille hyvä ori, koska sen emälinja on hollantilainen. Cornet Obolensky on syntynyt Belgiassa ja hyväksytty jalostukseen Saksan Westfalenissa, mutta emälinja on hollantilainen."

Näin kertoi joku hollantilainen asiantuntija HM:lle! Kiitos horsemail!

Ko taho unohti ehkä kertoa, että CO:n emälinja on aika tavallinen.
Isälinja taas parasta mitä Euroopasta löytyy!

Oriin ei on eräs parhaimmista periyttäjistä, Heartbreaker. Eee polveutuu Suomessakin vaikuttaneesta Beaujoulesista, joka lähetettiin floppioriina Suomeen astumaan. Ei muuten saanut täällä mitään aikaiseksi!
Emän puoli menee sitten hollantilaiseen maatiaishevoseen, kuten tietysti monella muulla hyvälläkin hevosella.
L. summa summarum, mielestäni emme saa mielestäni tuijottaa hysteerisesti vain emälinjan tuotantoon, vaan tietämys ja terve järki olkoon valttia!

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: marjaana 
Päivämäärä:   1.2.18 17:13:15

Beajolaisin aikaansaannokset eivät Hollannissakaan olleet erityisen mittavat, mutta se sai kuitenkin aikaiseksi jonkin verran aivan kelvollisia jalostuseläimiä. En ole tarkemmin tutustunut minkälaisista emistä nämä menestyneet ovat olleet, mutta voisi olettaa että tammat ovat sopineet ko oriille tavallista paremmin.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: tjaa 
Päivämäärä:   1.2.18 17:25:56

Kun ottaa huomioon, että CO on syntynyt vuonna 1999, sen emälinjan suvussa on ihan kelvollisia oman aikakautensa oreja, Beaujolaisista taaksepäin lukien Farn, Duc De Normandie ja Odin van Wittenstein. Maatiaishevonenkin tulee emälinjassa vastaan vasta 1960-luvulla, harvalla tämän ikäisellä orilla on osoittaa tämän kummoisempaa sukua. Vanhempien orien emälinjoja ei voi suoraan verrata nykyisiin, alkionsiirto ei ollut yleisessä käytössä ja hyvä tamma teki varsoja, ei kilpaillut kuten nykyisin enenevässä määrin on mahdollista.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: kelo 
Päivämäärä:   1.2.18 17:51:55

Farn oli näistä ainoa kelvollinen periyttäjä.
Duc de Normandie lienee ainoastaan tuttu Suomessa, suoritushevosen nim. Hencca Ehrnroothin kisahevosen isänä! Sen muut suoritusjälkeläiset lienevät harvassa.
Nämä Hollannin vanhat emälinjat eivät todellakaan ole samaa luokkaa verrattuna vastaaviin Saksassa!
Edelleen olen sitä mieltä, että emälinjat ovat tärkeitä, mutta eivät elämää suurempi asia! Mielestäni olkoon Cornet siitä vaikka esimerkki.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   1.2.18 20:14:27

Nimimerkki ?: Suorituskykyä kuvaavien mittareiden h2 on 0,15 -0,30, eli vain keskinkertainen. Rakenteen 0,40 eli hyvä. Ja todellakin rakenne vaikuttaa hevosen liikkeisiin. Siksi se on tärkeä ja hevosenostajan syytä hallita edes alkeelliset hyvän rakenteen periaatteet. On täysin tietämätöntä väittää muuta. Otetaan vaikka lavan asento. Pystylapaisen liike on aivan erilainen kuin viistolapaisen. Tiedät varmaan, kumpi on parempi? Suuri ero on myös pitkärunkoisen ja lyhytrunkoisen välillä. Jalkojen kiinnittymisellä runkoon on suuri merkitys, ovatko jalat kiinnittyneet edestä vai hieman taaempaa. Kaulan ja pään liittymäkohta on erittäin tärkeä, jos se on liian kapea, ura kouluhevosena ei ehkä ole kovin lupaava. Rungon mittasuhteet ovat tärkeät ja miten se on rakentunut, ylä- vai alamäkeen. Kiverä kinner vaikuttaa jopa nopeuteen. Esimerkkejä riittää. Suosittelen opiskelemaan asiaa.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: Hilu 
Päivämäärä:   1.2.18 20:19:46

Ja siitä huolimatta on hevosia, jotka suorittavat huipputasolla vaikka niiden rakenteessa on sanomista. Ja siitä huolimatta on hienorakenteisia hevosia, jotka eivät suorita yhtään mitään. Jos hyvän rakenteen jalostamisella saataisiin huippusuoritushevosia, niin tämä puuhahan olisi helppoa.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: marjaana 
Päivämäärä:   1.2.18 21:04:02

Hyvä rakenne on tietenkin tavoittelemisen arvoinen ominaisuus, mutta riittää että se on normaali. Pelkkä hyvä rakenne ei auta, jos kestävyydessä ja ratsastettavuudessa on puutteita. Jalostettavia ominaisuuksia on paljon.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   1.2.18 22:09:54

Jep varsinkin ratsastettavuus on erittäin tärkeä ominaisuus. Lähes yhtä tärkeä nuoren hevosen koulutuksessa kuin lahjakas ratsuttaja. Rakenteessa en nyt hae perinteisesti huonoksi rakenteeksi luokiteltuja asioita. Esim suppu- tai hajavarpaisuus tai kokkapolvisuus. Tarkoitan rakenteelle tässä yhteydessä nimenomaan asioita, jotka vaikuttavat hevosen liikkeen joustoon ja kokoamiskykyyn. Mainitsin niitä jo yllä.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   1.2.18 22:12:14

Siis sellaisia ominaisuuksia, joita ilman hevosta ei voi pitkälle kouluttaa. Nämä ominaisuudet ovat jokseenkin eri asioita kuin hyvä tai huono rakenne absoluuttisesti ajateltuna.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: marjaana 
Päivämäärä:   1.2.18 23:01:13

Harvassa ovat hevoset joilla on täydellinen tai lähes täydellinen rakenna ja huippusoritukset.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   3.2.18 19:43:36

P: parhaat ovat yleensä keskinkertaisia. Tutkitusti. Parhaat liikkujat tulevat hevosista, joilla on liikkuvuutta selässä, lavoissa ja siellä hevosen moottorissa ja vaikka nämä asiat olisivat helpompia hevoselle jolla on optimirakenne, jos liikkuvuus puuttuu ei se saa kasia korkeampaa askellajeistaan.

  Re: Oripäivät 2018

LähettäjäMoony 
Päivämäärä:   11.2.18 22:00:08

Hippoksen ohje ratsuponien hyväksymiseen:

"Oritestin aikana paikalla on steward, jolla on oikeus osallistua
äänettömänä jäsenenä orilautakunnan työskentelyyn.
Hän toimii lautakunnan työskentelyn valvojana ja oriinpit-
SUOMEN HIPPOS RY 2018
Kissa ja kananmuna kävelivät rannalla. Kissa
putosi veteen ja muna nauroi makeasti. Tarinan
opetus: Missä märkä mirri siellä iloinen
muna.jien kontaktihenkilönä. Stewardilla on myös oikeus
osallistua orilautakunnan kokouksiin sekä orilautakunnan ja
oriinpitäjien keskustelutilaisuuksiin. Oriiden omistajilla/heidän
valtuuttamillaan henkilöillä on mahdollisuus keskustella
orilautakunnan kanssa päivittäin oriiden arvostelujen
jälkeen oritestiin liittyvistä asioista.
1.6 Lääkintämääräykset ja alkoholin käyttö
Oripäivillä noudatetaan Suomen Hippoksen lääkintämää-
räyksiä ja oriita testataan pistokokein dopingtesteillä. Lää-
kintäohje ja ohjeelliset dopingvaroajat liitteenä.
Päihtynyt henkilö ei saa käsitellä oritta tapahtuma-alueella
oritestin aikana. Lautakunta voi määrätä suoritettavaksi
puhallustestejä ja päihtynyt henkilö voidaan poistaa tapahtuma-alueelta."

Olisiko nyt käytetty alkoholia tätä ohjetta laadittaessa????

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   12.2.18 12:00:16

?: Joo, kyllä elastisuus on yksi tärkeimpiä ominaisuuksia, kun varsaa ostetaan.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: no nyt 
Päivämäärä:   12.2.18 13:50:14

"Kissa ja kananmuna kävelivät rannalla. Kissa
putosi veteen ja muna nauroi makeasti. Tarinan
opetus: Missä märkä mirri siellä iloinen
muna." Ohjeita Oripäiville?

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: RR 
Päivämäärä:   12.2.18 14:17:15

:D :D :D

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   12.2.18 17:53:59

:D:D piti käydä tarkistamassa hippoksen sivuilta ja siellähän se oli.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: Ops 
Päivämäärä:   12.2.18 20:33:07

Miksi mä en löydä sivuilta tuota :D, voiko joku linkata?

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   12.2.18 20:46:08

http://www.hippos.fi/files/20985/Oriohje_ratsuponit_2018.pdf

:DDD

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: m 
Päivämäärä:   13.2.18 22:00:47

Oonko ihan sokea kun en löydä Hepasta yhtään ilmoittautunutta? 2 päivää aikaa kunnes ilmo loppuu? Vai eikö listat ole julkisia?

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   13.2.18 22:03:32

"Lisätietoja HUOM! Ilmoittautumisaikaa jatkettu 15.2. asti! Palautathan esitietolomakkeen, kuvan ym. 19.2. mennessä.

Arvostelut julkisia: Ei

Ilmoittautumistiedot julkisia: Ei"

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: m 
Päivämäärä:   13.2.18 22:11:00

Höh. Mielestäni viime vuonna näki Hepasta tilanteen.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: Tööt 
Päivämäärä:   13.2.18 22:23:09

On ne saatavissa hepasta, mutta en kyllä kerro miten :) Koska mitä ilmeisemmin tietoja halutaan vaan ilkeilymielessä. Saatte luvan hoksata itse tai odottaa.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: m 
Päivämäärä:   13.2.18 22:44:28

Töötin kannattaa ottaa vähän positiivisempi ote elämään. En todellakaan kysynyt ilkeilymielessä vaan ihan ystävällisestä mielenkiinnosta.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: : 
Päivämäärä:   14.2.18 10:46:18

Onhan nuo näkyvissä, lähinnä poneja ilmoitettu.

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: m 
Päivämäärä:   14.2.18 12:07:54

Voisitko kertoa miten/mistä löytyy?

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: Vaka Vanha 
Päivämäärä:   14.2.18 12:15:15

Ei ole vissiin kummoiset oripäivät tulossa. Kahdeksan ilmoittautunut tähän mennessä. Ulkomailta tulevien ilmoittautumispäivä onkin myöhempi. Perutaankohan ne, jos ilmoittautuneita ei ole tarpeeksi?

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: jos 
Päivämäärä:   14.2.18 14:44:09

odotettaisiin ilmon loppuun asti ja tehtäisiin sen jälkeen asiatietoihin perustustuvia johtopäätöksiä eikä hötönetti höpötyksiä!!!

  Re: Oripäivät 2018

Lähettäjä: Vaka Vanha 
Päivämäärä:   14.2.18 17:55:28

Alkuperäinen ilmoittautumispäivä meni jo. Pidennyksen syyksi esitettiin teknistä vikaa. Tiedä sitten minkälainen, koska minulla toimi omatalli ihan normaalisti.

   Ylös ⇑   


Ketju on saavuttanut 100 viestin määrän tai se on suljettu. Ketjuun ei pysty kirjoittamaan.
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.