Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Hevosten hampaat ja geeniperimä?

Lähettäjä: Suomenhevonen 
Päivämäärä:   7.11.17 19:02:09

Rats.puollella keskustelua hevosten hampaista. Nousi esiin näkemys, että huonohampaisuus (taipumus diasteemoihin ja kariekseen) olisi ennemminkin geneettistä kuin ruokintaperäistä.

Nyt alkoikin sitten kiinnostamaan, onko täällä kasvattajapuolella tähän näkemystä?
Ja jos joku tietää mitkä suomenhevossuvut olisi erityisen hyvähampaisia niin kiinnostaisi tällainen erinomaisen tärkeä tieto. Hyvähampaiset oriit pinoon!

  Re: Hevosten hampaat ja geeniperimä?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   7.11.17 20:21:02

Tästä en tiedä, mutta Australiassa tehtiin karieksesta suht laaja esiintymistutkimus (löytyy varmaan googlaamalla) ja siinä karieksella oli eri esiintyvyys eri puolilla maata ja tätä selviteltiin. Oaten hay (kauran vihantavilja eli kaura puituna ennen jyvien muodostusta) heinäruokinnassa sekä hevosten vedenlähde oli tärkeimpiä riskitekijöitä kariekselle. Riskitekijöitä oli siis kartoitettu ihan urakalla, mutta nuo nousi muistaakseni tärkeimmiksi (saattoi olla joku kolmaskin).

  Re: Hevosten hampaat ja geeniperimä?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   7.11.17 20:43:09

Minulla on perintönä hapan sylki, joka edesauttaa hammaskiveä ja tulehduksia suussa. Meidän suku käyttää 3 polvessa samaa hammaslääkäriä + suuhygienistiä ja tämä on heidän näkemys. Jostain syystä pääasiassa naisilla on näin meidän suvussa. Bakteeri on siellä hampaan luuytimessä tms (näin jäänyt maallikolle mieleen adiantintijoiden selostus) ja hoitona on hammaskiven poisto 2-3 krt/vuodessa, säännöllinen hammaslangan käyttö pesun yhteydessä, näin se pysyy aisoissa. Ruokavalio, kahvi ja tupakka ei ole vaikuttanut suuntaan eikä toiseen. Raskaus ja hormonit taas kyllä, aina on tullut takapakkia raskauksien (5) jälkeen.

Tietysti tämä perustuu ihmisiin, mutta miksi se ei sopisi hevosiinkin? Erona tietenkin se, että hevonen syö ja tuottaa sylkeä 10 litraa enemmän päivässä ja toisaalta hevosen hammas uusiituu kokoajan kasvaessa ja kuluessa :)

  Re: Hevosten hampaat ja geeniperimä?

Lähettäjä: Vanamo 
Päivämäärä:   7.11.17 21:59:03

Hyvähampaisia sukuja tuskin kukaan pystyy listaamaan, hevosten hampaiden tarkempi tutkimus ja karies- ym. vaivat ovat niin uusia juttuja maailmallakin ettei niitä ole osattu tutkia/tunnistaa vielä kovinkaan pitkään.

Nouseva teoria hammasvaivoissakin on elimistön immuunivasteen osuus kudostuhon aiheuttajana ts. niillä joilla se "lyö yli" syntyy kudosvaurioita liiallisesta tulehdusreaktiosta. Ihmispuolella tiedetään että jos kaikki lakkaisivat hampaiden pesun, tulisi kaikille hammaskiveä ja henki alkaisi haista mutta ien- ja hampaiden kiinnityskudoksen tulehdusta tulisi vain niille joilla on (liian) voimakas immuunivaste. Samaan ajatukseen perustuu niveltulehduksen kollageeni"hoito". Tämä ominaisuus voi hyvinkin olla periytyvä.

Ruokinnalla näyttää periferisen karieksen osalta olevan kuitenkin ratkaiseva merkitys em. autralialaistutkimuksen perusteella. Korkeat sokerit ja matala pH lienevät pahimpia hevosen hampaille. Luultavasti ongelmille alttiidenkin hevosten suu voi pysyä kunnossa jos näitä muita altistavia tekijöitä pystytään poistamaan mutta tutkimusta aiheesta on niin vähän ettei kukaan osanne sanoa varmaksi. Hevosen hampaan päällimmäinen kerros on hammassementtiä, joka on herkkä pienellekin happamuudelle (<6.5) toisin kuin ihmisellä, joilla päällimmäisenä on paljon kestävämpi kiille.

  Re: Hevosten hampaat ja geeniperimä?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   7.11.17 23:14:32

Ainakin emätammalla ja jälkeläisellään on molemmilla huono purenta. Tammalla oli pari diasteemaa, jälkeläiseltä ei ole vielä löytynyt (nyt 14v). Mutta kariesta on jälkeläisellä. Tammalla ei ollut.

  Re: Hevosten hampaat ja geeniperimä?

Lähettäjä: Hmm 
Päivämäärä:   7.11.17 23:27:28

Huono purenta tosiaan aiheuttaa eläimillä eniten muitakin hammasvaivoja. Varsinkaan pahan yli- tai alipurennan omaavaa eläintä ei saisi käyttää siitokseen, koska vaiva kertaantuu ja muuttuu pahemmaksi jälkeläisissä ja jopa niiden jälkeläisissä.

Juomavesi voi olla hampaiden kiilteelle ja karieksen synnylle tärkeää, hevonenkin juo isoja määriä. Kiinnostaisi nähdä esim. niitä hevosia, jotka juovat ikänsä pelkkää järvivettä verrattuna hanavettä juoviin, alueella jossa hanavedessä on esim. klooria.

Ennen hampaat loppuivat hevosilta aikaisemmin, olisiko syynä ollut huono hammashoito ja myös yhteen aikaan liiallinen raspaus, jossa purupintoja hiottiin niin, että lattia oli täynnä hammasjauhoa. Nykyään raspauksessakin ollaan tosi tarkkoja, ettei purupintaan kosketa.

  Re: Hevosten hampaat ja geeniperimä?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   12.11.17 20:08:27

" toisaalta hevosen hammas uusiituu kokoajan kasvaessa ja kuluessa :)"

Hevosen hammas ei uusiudu eikä kasva. Kuluvat kyllä. Hevosen hampaat siis on leuassa sen kokoiset kuin ovat ja ne tulevat koko ajan leuasta ulospäin eli siis työntyvät pikku hiljaa enemmän esiin. Juuret siis nousevat ylöspäin yhtä matkaa ja mitään uutta hammasta ei muodostu sen jälkeen, kun pysyvät hampaat ovat muodostuneet.

Hevosen hammas ei siis kasva eikä uudistu samassa mielessä kuin vaikkapa kavio tai joidenkin muiden eläinten hampaat. Ne lyhenevät ja loppuvat jossain vaiheessa, kun hammas on kulunut tarpeeksi.

  Re: Hevosten hampaat ja geeniperimä?

LähettäjäPäivi 
Päivämäärä:   13.11.17 17:57:27

Suurin syy hevosen luonnottomassa ruokavaliossa.Se kun on tehty syömään ruohoa/heinää.Joita ratsuille niukasti tarjotaan.Hokkus pokkus rehut kiiltävissä säkeissä on paljon fiininpää:(

  Re: Hevosten hampaat ja geeniperimä?

Lähettäjä: Ma 
Päivämäärä:   13.11.17 19:11:36

Minulla on hevonen joka on ikänsä syönyt kuivaa heinää. Väkirehuja ei ole juurikaan tarvinnut, kivennäistä saa ja greenlinea. On nyt 12 vuotias ja ollut 2-vuotiaasta minulla. Meillä on myös muita hevosia ollut, ikähaarukalla 0-24. Samansuuntainen ruokinta aikuisiällä kaikilla. Tälle yhdelle ainokaiselle on tullut nyt diasteemoja ja karieskin kolkuttaa. En jaksa uskoa että täysin ruokinnasta tai vedestä olisi kyse.

  Re: Hevosten hampaat ja geeniperimä?

Lähettäjä: ' 
Päivämäärä:   17.11.17 13:23:15

Kolme hevosta samaa emälinjaa ja samasta isästä ja kaikilla huonot hampaat.

  Re: Hevosten hampaat ja geeniperimä?

Lähettäjä: :D 
Päivämäärä:   17.11.17 14:35:13

Onko olemassa tutkimusta miten pään malli vaikuttaa hampaisiin ja paljonko hevosen kallo on muuttunut jalostuksessa? On puhetta että kitalaki on madaltunut ja siitä johtuu yhä enenevät kuolainongelmat sekä posket ovat jalostuneet lähemmäs toisiaan (kurkunpääntulehdukset, pehmeän kitalaen ongelmat)?

Luuston vahvuus on perinnöllistä, hampaat ja niiden vahvuus on osoitettu perinnölliseksi ihmisillä ja käsittääkseni koirilla. Sh eli kuitenkin monta vuosikymmentä selluloosalla ja olkisilpulla risuilla ja oksilla ja ihan samoihin ikävuosiin kuin nyt eli mitkä tekijät yhdessä on ne jotka eniten ongelmia aiheuttaa? Onko se yhdistelmä eri asioita?

Ruotsissa on tutkittu säilörehun vaikuttavan negatiivisesti hampaisiin.

  Re: Hevosten hampaat ja geeniperimä?

Lähettäjä: Veden ph 
Päivämäärä:   18.11.17 08:20:58

Suomenhevonen joka ollut * lähdevedellä 10 vuotta *todettu happameksi ja lisätty säännöllisesti kalkkirouhetta, ei muita toimenpiteitä.
Ei hammasongelmia.
Osa hevosista muutti kaupungiin ja 3 : men vuoden kuluttua alkoi hammasongelmaa.
Itse yhdistän asian vain veteen.
Syövät kuivaheinää.

Olisi loistavaa jos joku tekisi asiasta laajempaa tutkimusta.

  Re: Hevosten hampaat ja geeniperimä?

Lähettäjä: Turre 
Päivämäärä:   18.11.17 12:38:02

Lämminverisissä ravureissa muistaakseni Jexpress Dahlia takavuosina poistettiin siitoksesta sen jätettyä niin huonoa purentaa ja ongelmasuita. Kyllä minä nimenomaan perimää enkä olosuhteita syyttäisin hammasongelmista.

  Re: Hevosten hampaat ja geeniperimä?

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   18.11.17 14:56:39

Geeniperimään kallistuisin itsekin. Samassa tallissa osa jo varsasta asti olleita ja sama vesi, heinä ym. kaikilla. Suurin osa hyvähampaisia ja sitten jollekin vaan jossain vaiheessa alkaa tulla diasteemoja.

  Re: Hevosten hampaat ja geeniperimä?

Lähettäjä: Huijui 
Päivämäärä:   18.11.17 22:49:12

Hitto, tuota kalkkia täytyy ruveta antaa. Mun hevosella oli terveet hampaat kunnes muutti kaupunkiin ja kaupungin vesijohtoveden piiriin - ja juuri tuo kolme vuotta mennyt ja tänä aikana ilmaantui ne kariekset!

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.