Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: Urpo 
Päivämäärä:   19.9.17 10:25:49

Kertokaa miten ne menee? Miksi on vielä + ja -?
Mitkä ovat pisterajat?

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   19.9.17 10:44:55

Sh ja lv (joilla ne plussat ja miinukset käytössä) ei ole selviä pisterajoja palkinnoille. Eri arvostelukohdilla eri painoarvot ja sh vaihtelee myös suunnittain, mitkä pisteet ovat arvokkaimmat palkintoa ajatellen, myös käytös voi vaikuttaa. + ja - käyttö tuo lisää nyansseja palkitsemiseen.

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: Urpo 
Päivämäärä:   19.9.17 10:50:53

Ok.
Aika sekavaa siis.

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: Urpo 
Päivämäärä:   19.9.17 10:57:59

Millaisen arviointi on hyvä? Kannattaako III+ tai II-
palkittu lähteä valtakunnalliseen?
Katsovat tuomarit vanhoja tuloksia vai lähdetäänkö aina puhtaalta pöydältä? Löytyykö jostain edellisvuosien tuloksia?

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   19.9.17 11:42:53

Kaikki näyttelytulokset ovat Hepassa, sieltä voi selata edellisiäkin vuosia. Valtakunnallisessa linja on monesti tavallista näyttelyä tiukempi. Arvostelu tehdään aina puhtaalta pöydältä, päivän kunnon ja esiintymisen mukaan. Nuori hevonen voi muuttua nopeastikin, ja liikkeillä on iso merkitys. Ei auta jos on viimeksi ollut kympin ravi, jos sitä ei saa seuraavassa näyttelyssä kehässä irti - ja päinvastoin, ravin sijaan mulliloikkaa esittänyt voi onnistua täydellisesti. III+ tai II- hiljattain palkittu varsa tuskin valtakunnallisessa rahoille 5 parhaan joukkoon yltää, mutta toisaalta vaikka vuotias olisi saanut keväällä huonossa kasvuvaiheessa II- se voi vallan hyvin olla syksyyn mennessä kasvanut ja komistunut vaikka II+ tai miksei ykkösenkin varsaksi, riippuen mistä syistä se edellinen palkinto on ollut matalampi. Tottakai se seurakin vaikuttaa, millaisia varsoja mukana, viisi parasta on aina viisi parasta huonojenkin sakissa. Yleensä kuitenkin puhutaan väh. II+ varsoista finaalissa. Kannattavuutta voi toki mitata muutenkin, kokemuksena jokainen näyttely on varsalle arvokas.

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: aa 
Päivämäärä:   19.9.17 11:58:44

III+ > I näyttelyn paras varsa

http://www.sukuposti.net/hevoset/anisian-alvar/603349

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: Urpo 
Päivämäärä:   19.9.17 12:27:55

Oho, niinpäs onkin komeasti parantanut!
Kiitos vastauksista, ihan ummikko olen näyttelyasioissa mutta kiinnostaa jos oman kanssa joskus näyttelyyn lähtisin.
Että osaisi realistisesti arvioida rakennetta ja liikettä.

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   19.9.17 12:34:31

Anisian Alvar lienee suorastaan oppikirjaesimerkki siitä, miten paljon hevonen voi muuttua 1v. keväästä 3v. syksyyn. III+ lienee tuossa kasvuvaiheessa (kuvan perusteella) ollut varsin osuva palkinto eikä mitään tuomarien puusilmäisyyttä, plussa perässä ehkä pienenä kannusteena siitä että varmasti kehittyy paremmaksi (ja hyvät raviliikkeet esittänyt silloinkin). Noin isot kirimiset ovat toki harvassa, mutta hyvä muistutus siitä että vuotiaan kolmonen ei ole maailmanloppu. On myös niitä vuotiaana todella lupaavan oloisia, II+/I palkittuja varsoja jotka jäävätkin kasvun myötä kovin tavallisiksi.

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: Hip 
Päivämäärä:   19.9.17 13:49:38

Tässä kans III palkinto vuotiaana ja sitten reilua vuotta myöhemmin I- Valtakunnallisessa http://www.sukuposti.net/hevoset/brilliantti/514718

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: Urpo 
Päivämäärä:   19.9.17 14:11:01

Mitäs tarkoittaa "ei valittu" ja -p? ?
Poissaolleet ilmoitettu kuitenkin erikseen.

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   19.9.17 18:22:40

Milloin tamma ja varsanäyttelyn tulokset tulee heppaan? Meneekö kuinka kauan näyttelyn jälkeen?

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   19.9.17 18:32:06

Tulokset (pisteet ja palkinnot) tulee yleensä ihan päivässä-parissa (jopa samana päivänä), ne päivittää järjestävä hjl. Sanalliset arviot kiertävät Hippoksen kautta ja niissä voi mennä hetki.

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: Hmm 
Päivämäärä:   19.9.17 22:18:23

Jos samana vuonna on saanut Hippoksen näyttelyssä III+ tai huonomman niin en todellakaan lähtisi valtakunnalliseen.

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: m 
Päivämäärä:   20.9.17 13:56:30

Nytkin jo vermoon ilmoittautunut vain kakkosen ja jopa kolmosen saaneita.
Sinne vaan, kokemusta sekin on.

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: Ryttare 
Päivämäärä:   21.9.17 12:22:06

On jotenkin kummallista, että suomenhevosilla hyvin tyypillisesti palkinto paranee esim. vuotiaasta kolmivuotiaaksi kasvaessa, mutta puoliverisillä tilanne on täysin päinvastainen. Maitovarsat saavat ehdottomasti parhaimmat palkinnot ja arviot, sama hevonen tuskin saa enää kehityksen myötä kertaakaan yhtä mairittelevia arvioita. Ne vuotiaana BIS-kehissä juosseetkin ovat kolmivuotiaina keskinkertaisia II-palkinnon saaneita hyvin suurella todennäköisyydellä.

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: :D 
Päivämäärä:   21.9.17 12:39:51

Eipä siinä mitään kummallista ole. 1-vuotias suomenhevonen saattaa näyttää lähinnä keskenkasvuiselta hirveltä ja kasvaessaan kehittyä hyvinkin positiiviseen suuntaan. Kuvankaunis 1-vuotias valmiin näköinen ratsuvarsa saattaa olla silloin parhaimmillaan, eikä siitä välttämättä tulekaan sitä suurilinjaista modernia aikuista ratsua.

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: Ryttare 
Päivämäärä:   21.9.17 13:34:40

Nimenomaan, tuomarien tulisi kyetä erottamaan ne pikkusievät näpsäkästi liikkuvat (tamma)varsat, joista ei todellisuudessa kasva toivotunlaisia vahvoja ratsuja, eikä palkita niitä ykkösellä.

  Re: I, II ja III palkinnot?

LähettäjäPäivi 
Päivämäärä:   21.9.17 18:13:58

Tänä päivänä jo II+ on saavutus eikä III+ varsassa tarvii olla mitään sen kummempaa vikaa..

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.9.17 18:35:26

Heippa!

Kyllä sinne valtakunnalliseen kannattaa mennä. Siellä on eri tuomarit ja eri tuomarit pitävät eri asioista. Meillä esim II+ varsa meni muka 6kk III+ hevoseksi :D JA säkäkorkeus ja lautaskorkeus oli sama kuin puoli vuotta aikaisemmin. Mutta kaikkia ei voi miellyttää. Nyt ori palkittiin Show-näyttelyssä rakennepistein 40,5 ja sai I palkinnon.

Kaikki on tuomarista kiinni. Että se III varsa voi olla I ja II voi olla III ja I voi olla II.

Tsemppiä :)

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: Mieltä 
Päivämäärä:   21.9.17 18:57:29

Show- näyttelyt eivät ole todellisia, Hippoksen ovat se realiteetti.

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: Niin 
Päivämäärä:   21.9.17 20:16:18

Kyllä minäkin arvotan hippoksen varsanäyttelyn tuloksen eri asteikolle kuin show-näyttelyn.

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   23.9.17 08:30:15

Miten näyttelyyn kannattaa harjoitella?
Onko esittäjällä kuinka suuri merkitys? Miten esittäjä voisi parantaa varsan suoritusta?

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: No 
Päivämäärä:   23.9.17 09:15:11

Koska hippoksen näyttelyiden aikataulut yleensä tulee? Ensikertalainen menossa ensi viikolla eikä vieläkään mitään tiedotetta ole näyttelystä tullut...

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: Q 
Päivämäärä:   23.9.17 10:03:06

Aikataulut saattaa tulla vasta pari päivää ennen näyttelyä.

Esittäjällä on suuri merkitys, toki joskus varsa voi panna ranttaliksi oli narun päässä kuka tahansa. Esittäjä huolehtii että varsa seisoo paikallaan, rakenteelleen edullisessa asennossa - helpottaa tuomareiden työtä ja hyvät puolet tulevat esiin. Jos varsa pyörii ja venkoilee seisahtumatta hetkeksikään, arvostelu tulee olemaan luokkaa lottokuponki "no, jotain tästä pitää sanoa". Mutta ei sekään eduksi ole, että esittäjä tyytyy siihen, että varsa pysähtyy mihin asentoon sattuu, jalat sumpussa tai ties minne harottaen ja kaula kenollaan, eli varsa pitää asetella hyvään asentoon ja korjata jos se esim. siirtää jalkojaan (joskus pitää tehdä kompromissejakin, jos se hyrränä pyörivä sattuu lopultakin asettumaan aloilleen, ei sitä ehkä kannata kauheasti käydä korjailemaan ja siirtämään, jos hevonen ottaa siitä kimmokkeen kahta pahempaan pyörimiseen). Pitää koko ajan lukea tilannetta ja hevosta, sekä tietää mitä tuomarit haluavat nähdä.

Liikkeitä esittäessä ei riitä se että itse juoksee kovaa, pitää saada se varsakin mukaansa. Hidastus ja tasapainotus kulmissa unohtuu monelta! Isoimpia virheitä on paitsi esittäjän liika hidastelu, se että kaahataan kolmion kulmiin (käännetään pyöräyttämällä itsensä ympäri), lähdetään kulmasta juoksemaan ennen varsaa ja yritetään sitten vetää perässä/huitoa raipalla viimeisetkin menohalut. Käynnissä taas tilannetaju, liikkeen kasvatus rentouden kautta, jännittynyttä kipittäjää ei voi vain hoputtaa kovempaan vauhtiin koska rikkoo sitten raville.

Ei hevosen esittäminen mitään rakettitiedettä ole, mutta jos ensikertalaisia ovat sekä varsa että omistaja, kannattaa miettiä, saisiko kokeneempi esittäjä varsasta enemmän irti ja toisaalta luotua tilanteesta varsalle paremman kokemuksen (omistaja jännittää, varsakin jännittää). Joskus varsalle se tuttu ihminen voi kuitenkin olla parempi turva, ensimmäistä kertaa vieraassa paikassa, jos ei muutenkaan ole tottunut vieraiden käsittelyyn.

Etukäteen kannattaa harjoitella näyttelykehän suoritusten lisäksi mittausta (vaikka harjanvarsi selän päälle), jalkojen nostoa, suuhun katsomista, orivarsalla kivesten tunnustelu, ja jos suinkin mahdollista, nämä vieraan ihmisen toimesta.

Rakennearvostelussa on eduksi, jos varsa osaa pienestä merkistä esim. raipalla kosketus jalkaan siirtää asentoaan. Harjoitellessa seisomista kiitetään ensin lyhyistäkin ajoista ja pidennetään kun toimii - varsaa tärkeää lukea, pidetään kaikki harjoitushetket lyhyinä ja lopetetaan ennen kuin menee tylsäksi. Varsan pitää kävellä ja ravata suoraan taluttajan vierellä, tätä voi harjoitella ensin aidan vieressä ja sitten tukea vähentäen. Likkeellelähdöt ja hidastukset pitää kehässä tapahtua ilman pitkää viivettä. Kolmio voi joskus olla pienikin, on eduksi jos varsa lähtee heti napakasti liikkeelle, niin ehtii saada mahdollisimman pitkän pätkän hyvää ravia ennen kuin pitää taas hidastaa. Raippaa esittäjän kädessä kannattaa harjoitella riittävästi, moni varsa lähtee pyörimään raippaa karkuun kun ei ymmärrä sitä eteenpäin ajavaksi merkiksi (ja vaikea ymmärtääkään, jos raippaa annetaan edestäpäin esim. tilanteessa jossa varsa jää jälkeen). Huom. voi käyttää myös avustajaa raipan kanssa kehässäkin, mutta tätäkin kannattaa riittävästi harjoitella ettei varsa säikähdä ja sinkoa. Raippaihmistä voi myös käyttää harjoitellessa apuna reippaan liikkeellelähdön tukena. ja jättää pois kun homma toimii. Kaikki avut, oli se sitten raippa, maiskutus tai naksutus, pitää olla varsalle jo tuttuja merkkejä jos niitä kehässä käytetään. Näyttelyssä hevosta käännetään aina, niin liikkeitä kuin rakennetta arvostellessa, esittäjästä poispäin. Jos kotona tulee tehtyä vähän miten sattuu, ei tätä kaikki varsat aina tajua. Eli varsa väistää ihmistä ja kääntyy esim. nostaessa vasenta kättä varsan päätä kohti.

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   23.9.17 11:46:43

Kiitos kattavasta vastauksesta!

  Re: I, II ja III palkinnot?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.9.17 23:05:55

No, onhan se Show-näyttely aina eri! Mutta kyseessä oli siis varsa, joka on ollut Valtakunnallinen 3 jo aikanaan ja sitten hän tosiaan puolessa vuodessa huononi niin paljon, että II+ muuttui III+ Että kaikin voi käydä.

Että voi se III varsakin olla I tai II palkittu. Ihan riippuu arvostelijasta. :)

Olihan tämän vuoden 3 vee Valtakunnallinen 5. sija esim Varma-Jekullakin. II- muuttui II+ ja aikaisemmin se oli näyttelyn paras varsa ja seuraavassa III+

Joten mennä kannattaa, ja haki hyvä esittäjä.

:)

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.