Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Naruriimulla kouluttaminen/Kari Vepsä

Lähettäjä: Räysky 
Päivämäärä:   8.3.23 05:47:36

Voiko joku selittää mihin perustuu se, että koulutetaan naruriimulla? Ymmärrän, että hevonen opetetaan myötäämään paineelle, mutta en ymmärrä miksi se tehdään heiluttelemalla välillä todella rajustikkin koulutusnarua jolloin kaikki ikävät tuntemukset kohdistuvat hevosen päähän. Eihän hevoslaumassakaan johtajahevonen tee mitään vastaavaa. Se luimii, puree, potkii ja näyttää kaapin paikan siten. Ei kohdistamalla iskuja toisen hevosen päähän. Omalla järjelläni mieluummin nappaan raipalla kerran jos hevonen on tulossa "minun tilaani" kuin rytkin naruriimu päässä olevaa hevosta narusta niin, että hevonen pahimmillaan kaatuu noustessaan pystyyn. Ei vain mene minun tajuntaani tämä logiikka vaikka toimivan vaikuttaakin. Mutta tämäkö ei ole hevosen alistamista ja satuttamista? Raipan käyttö on? Mihin perustuu se, että aiheutetaan painetta hevosen päähän, äärettömään herkkiin kohtiin? Luonnollista se ei ainakaan ole. Vai onko?

  Re: Naruriimulla kouluttaminen/Kari Vepsä

Lähettäjä: KE 
Päivämäärä:   11.3.23 21:00:43

Naruriimulla nimenomaan ei tarvitse rytkiä tai riuhtoa. Toki aluksi jos asiat eivät ole selviä niin voi käyttää selvempänä merkkinä. Koulutettu kulkee naruriimulla ja ymmärtää ihan sormen liikautuksesta pysähtyä, peruuttaa yms.

  Re: Naruriimulla kouluttaminen/Kari Vepsä

Lähettäjä: ig 
Päivämäärä:   19.3.23 12:15:20

no siihenhän se perustuu, että pää on herkkä paikka ja päästä hevonen on helpoin hallita. Siksi käytetään päässä muitakin riimuja, ketjuja, kuolaimia ja ties mitä.

Kyllä naruriimusta nykiminen on ihan yhtä lailla voimankäyttöä kuin raipalla lyöminenkin, ja kyllä siitäkin puhutaan.

  Re: Naruriimulla kouluttaminen/Kari Vepsä

Lähettäjä: No 
Päivämäärä:   1.4.23 14:16:05

Aloittajan on turha juuttua naruriimuun, vaan enemmänkin opiskella negatiivisen ja positiivisen vahvistamisen käyttöä eläinten koulutuksessa. Ja se negatiivinen ei tarkoita rankaisemista, vaan .... paineen poistamista.

  Re: Naruriimulla kouluttaminen/Kari Vepsä

Lähettäjä: hmh 
Päivämäärä:   4.4.23 19:24:18

Sillä narun heiluttelulla pyritään yleensä viemään hevonen pois ihmisen tilasta. Liikkuu eteen pysähdyksessä, niin kerrotaan että meneppäs takaisin paikalles jne. Naruriimu kun on napakka, ja köydet painavempia mitä riimunnaru niin palaute menee hyvin opetetulle todella nopeasti ja pienillä avuilla perille.

  Re: Naruriimulla kouluttaminen/Kari Vepsä

Lähettäjä: Xy 
Päivämäärä:   16.4.23 02:10:04

Käytetäänhän urospuolisilla nautaeläimilläkin toisinaan nenärengasta.

  Re: Naruriimulla kouluttaminen/Kari Vepsä

Lähettäjä: ff 
Päivämäärä:   19.4.23 03:24:12

turhaa simputusta

  Re: Naruriimulla kouluttaminen/Kari Vepsä

Lähettäjä: psss 
Päivämäärä:   24.4.23 22:01:45

luonnossa hevonen lukee äärimmäisen pienistä eleistä toista hevosta. Arvoasteikossa ylempänä oleva kääntää korvaa ja alempi väistää.

Vepsän koulutus perustuu myös kehonkieleen. Mutta ihan kuten laumassakin, välillä sana ei mene perille kauniilla kehotuksella, vaan sitten katsotaan miten paljon pitää lisätä painetta, jotta sana menee jakeluun. Vepsän opeilla oon saanut hevosen peruuttamaan pelkkää kättä heiluttamalla, ilman että naruun tarvitsi edes koskea.

  Re: Naruriimulla kouluttaminen/Kari Vepsä

Lähettäjä: Kk 
Päivämäärä:   16.7.23 20:14:21

Naruriimu on omasta mielestänikin tarpeeton, mutta köysi on kyllä hyödyllinen työkalu. Kun opettaa hevosen väistämään kevyttä köyden heilautusta, pystyy hevosta ohjailemaan vaikka yhdellä kädellä eikä tarvitse pitää raippaa mukana. Näin laidunaikana toivoisi että jokainen laumassa tarhaavan hevosen omistaja olisi opettanut hevosen väistämään narun heilautusta. Portista vieminen olisi kaikille osapuolille turvallisempaa kun saa kevyellä heilautuksella häädettyä portilla notkujat ilman mitään lisäapuvälineitä kun toisessa kädessä on kuitenkin portti ja toisessa se sisään tuleva hevonen.

Kuten ei sillä raipallakaan, niin tarkoitus ei ole köydelläkään sanoa rumasti jatkuvasti, vain ja ainoastaan silloin jos pieni paine ei auta. Naru oikein käytettynä on vähän kuin toisen hevosen hännän heilautus - varoitus että haluan tilaa.

Kunnollinen köysi on myös erittäin selkeä työkalu hevoselle. Kaikenlaiset lyhyet pehmonarut on tosi hankalia kun heiluvat liikkeessä miten sattuu, venyvät kun niihin kohdistaa painetta ja hevosen on vaikea seurata mitään pehmonarua. Maastoilen paljon maasta hevosen kanssa normiriimulla ja 4m köyden kanssa. Metsäpolulla kävelen hevosen edessä ja tunnen köyden kautta käteeni samantien jos hevonen heilauttaa päätään, tuijottaa johonkin tai tekee mitä vain tavallista poikkeavaa.

En siis syyttäisi työkalua vaan käsittelijää. Vepsästä voi olla montaa mieltä ja omasta mielestäni hän hyödyntää joitakin sinällään ihan päteviä työkaluja, mutta jankkaa samoja asioita vuodesta toiseen, ei uudista käyttäytymistään, ei omaksu mitään uutta tutkittua tietoa, ei osaa havainnoida hevosen tunnetiloja tai kipuilmeitä ja käyttää yhtä ja samaa tyyliä kaikkien hevosten kanssa, vaikka syitä käytökseen voi olla monenlaisia.

  Re: Naruriimulla kouluttaminen/Kari Vepsä

Lähettäjä: SH 
Päivämäärä:   3.8.23 17:34:03

On teillä taas jutut.

  Re: Naruriimulla kouluttaminen/Kari Vepsä

Lähettäjä: joo!! 
Päivämäärä:   13.8.23 20:52:49

"En siis syyttäisi työkalua vaan käsittelijää. Vepsästä voi olla montaa mieltä ja omasta mielestäni hän hyödyntää joitakin sinällään ihan päteviä työkaluja, mutta jankkaa samoja asioita vuodesta toiseen, ei uudista käyttäytymistään, ei omaksu mitään uutta tutkittua tietoa, ei osaa havainnoida hevosen tunnetiloja tai kipuilmeitä ja käyttää yhtä ja samaa tyyliä kaikkien hevosten kanssa, vaikka syitä käytökseen voi olla monenlaisia."

samaa mieltä! 100%

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.